Sosyal Ekonomik Statü (SES) Grupları

(Socio-economic status groups) Pazar­daki kitlenin gruplandırılmasında kul­lanılan bir yöntemdir. Grupların hedef kitle olarak değerlendirilmesi sürecin­de tutum ve davranışların belirlenmesi amaçlanır. Bu bilgiler pazarlama süre­cinde, tanıtım ve reklam aşamasında kullanılır. SES grupları A, B, C1, C2, D ve E olmak üzere 6 ana gruba ayrılır. Nüfus SES gruplarına ayrılırken meslek, eği­tim, gelir düzeyi, gelirin kaynağı, yaşanı­lan evin türü, yaşanılan çevrenin niteli­ği, kişinin mülkiyeti altındaki menkul ve gayrimenkul eşyalar (yazlık, otomobil, elektronik eşya ) esas alınır. Gelir dağı­lımı en önemli kriterlerden biridir ama grupların belirlenmesinde gelire belir­leyici rol vermek doğru değildir. Gelirin yaş., cinsiyet, hayat tarzı, dünya görüşü ve inanç sistemleri birlikte ele alınması daha gerçekçi olur. Reklam çalışmaları­nın, herhangi bir grupta bulunan kişile­rin yaşadığı ortam, ilgi alanları, okuduğu veya izlediği iletişim araçları dikkate alınarak yapılması gerekir. SES grup­ları, Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) tarafından belirli aralıklarla düzenlenen çalışmalar ile belirlenir. Televizyon yayıncılığında kullanılan “rating” çalışmaları her sosyoekonomik grup için ayrı ayrı yapılır. 2012 yı­lında TÜAD tarafından yapılan araştır­ma sonrasında gruplarda yer alanların bazı nitelikleri, tutum ve davranışları hakkında şu bilgiler verilmiştir:

A Grubu: Toplumun yüzde 4’ünü oluş­turan bu gruptakilerin hemen hepsi bir üniversite mezunudur. Evlilerin yüzde 40’nın eşi bir işte çalışırken yüzde 20’si para biriktirebilmektedir. Gruptakile­rin yüzde 30’u tatillerini bir tatil köyün­de veya otelde geçirmektedir ve yüzde 50’sinin evinde kitaplık vardır. Yarısı­na yakını doktor avukat ve mühendis gibi nitelikli uzman olarak çalışmakta, serbest çalışanların oranı ise yüzde 25’i bulmaktadır.

B Grubu: Nüfusun yüzde 9’unu oluş­turan bu grupta bulunanların yüzde 60’ı bir üniversite mezunudur. Evlile­rin yüzde 30’unun eşi bir işte çalışır­ken yüzde 13’ü para biriktirmektedir. Gruptakilerin yüzde 20’si tatillerini bir tatil köyü ve otelde geçirebilirken yüzde 30’unun evinde kitaplık vardır. Gruptaki girişimci oranı yüzde 30’da kalmaktadır.

C/1 Grubu: Nüfusun yüzde 22’sini oluşturan bu grupta bulunanların yüz­de 60’ı lise mezunudur. Gruptakilerin yüzde 40’ı esnaflıkla, yüzde 30’u ise lise mezunu kalifiye işçi olarak hayatı­nı kazanmaktadır. Evli olanların yüz­de 13’ünün eşi bir işte çalışırken para biriktirme oranı yüzde 5’te kalmak­ta, tatile çıkanların ve evinde kitaplık olanların oranı ise yüzde 20 olarak he­saplanmaktadır.

C/2 Grubu: Bu gruptakilerin nüfusun yüzde 29’unu oluşturmaktadır. Grupta­kilerin yüzde 80’i ortaöğretim veya daha düşük bir eğitim düzeyine sahip bulun­maktadır. Evli olanların yüzde 10’u bir işte çalışmakta, Bu grupta emeklilerin oranı yüzde 25’i bulmaktadır. Evinde kitaplık olanların oranı yüzde 10’da ka­lırken gruptakilerin yüzde 25’i tatilde memleketlerine gitmektedir.

D Grubu: Nüfusun yüzde 28’ini oluştu­ran bu gruptakilerin yüzde 70’i ilkokul mezunudur. Grupta emeklilerin oranı yüzde 30’a ulaşmaktadır. Geçimini kü­çük çiftçilikle kazananların oranı da yüzde 30’dur.

E Grubu: Bu gruptakiler nüfusun yüz­de 9’unu oluşturur. Gruptakilerin yüzde 95’i ilkokul mezunudur. Grupta işsizle­rin oranı yüzde 30’a emeklilerin oranı yüzde 40’a çıkmaktadır.

 

ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak Invalid date hedef Invalid dateUse left and right arrows to move left selectionKaynak Invalid dateUse left and right arrows to move right selectionHedef Invalid dateUse TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection25%
ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak Invalid date hedef Invalid dateUse left and right arrows to move left selectionKaynak Invalid dateUse left and right arrows to move right selectionHedef Invalid dateUse TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection25%
25%