(Segmentation criteria) Bölümlenme analizinde dikkate alınması gerekli kriterler iki bölümde incelenebilir. İlk bölümde aşağıdaki temel kriterler yer alır: Gelir grubu: Ailelerin yıllık toplam gelirleri belirli aralıklarla gruplandırılarak her gruptaki gelirin hangi tür mal ve hizmetin satın alınmasına yettiği araştırılır. Bu araştırma sırasında her gelir düzeyinde, harcamaların, gıda, giyim ve sağlık gibi tüketim gruplarına hangi oranda dağıldığı da dikkate alınır.
Cinsiyet ve yaş grupları: Kadın ve erkek tüketiciler, en az beşerli yaş gruplarına bölünür ve her yaş grubunun zevk, tercih ve eğilimleri belirlenir. Yaş gruplarının muhakkak beşin katları şeklinde olması şart değildir. Gerektiğinde bölümlenme 12-16, 17-21 şeklinde de yapılabilir.
Ailenin büyüklüğü: Geniş aile ile çekirdek ailenin(ortalama dört kişi) tüketim alışkanlıklarında önemli farklar bulunduğunu hep göz önünde tutmak lazımdır.
Coğrafi bölge ve yerleşim: Kırsal ve kentsel yerleşim alanlarında üretim biçimi, hayat tarzı, gelenek ve görenekler farklıdır. Bu farklılığın tüketim üzerindeki etkilerinin derinlemesine analiz edilmesi şarttır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde iklim ve ekonomik gelişmişlik düzeyi nedeniyle farklı tutum ve davranışlar da dikkate alınmalıdır.
İç göç kuşağı: Kentlere göç eden ailelerde, ikinci kuşak, ilk kuşaktan çok daha değişik istem ve özlemlere sahip olabilmektedir. Üçüncü kuşakta ise kentlilik “yükselen değer” haline gelmektedir. Eğitim ve mesleki statü: Eğitim insanın dünyaya bakışını değiştirebilmektedir. Mesleki statü de davranışların ve harcamaların analizinde önemli bir etkendir.
Tutum ve davranışlar: Segmentasyon kriterleri içinde ikinci grup tutum ve davranış özellikleridir. Ancak tutum ve davranışların araştırılmasında kültürel faktörlerin de dikkate alınması yararlı olur.
Eğilimler: Alışkanlıklar, hobiler ve kişilik özellikleri, tüketici tercihlerinin anlaşılmasında önemli katkılar yapabilir. Eğilimleri incelerken günün modalarını da dikkate almakta büyük yarar vardır. Dünya görüşü ve değerler sistemi: İnsanların dünyaya ve hayata bakış açısı, segmentasyon analizinde önemlidir. Çünkü bunlar temel tercih ve yönelimlerde belirleyici bir role sahiptir.
Hayat tarzları: Birinci ve ikinci grupta yer alan tüm kriterlerin bileşkesi olarak ortaya çıkar. Hayat tarzlarındaki (life styles) farklılaşma talebin bugünkü durumunu ve gelecekteki yörüngesini belirler.
Yukarıdaki kriterlerin onlarca farklı bileşimi ile sayısız çok sayıda potansiyel talep odağı bulunabilir. “Hedef kitle” olarak alınacak tüketici grubu örneğin, “20-24 yaş grubundaki, kentli, bekâr, ailesi ile birlikte oturan yüksekokul mezunu, kendi ihtiyaçları için ayda 6 bin lira harcayabilen, dış dünyaya ve yeniliklere açık” diye tanımlandığında, bunların hangi mal ve hizmetleri talep edebilecekleri daha kolay belirlenebilir.