(Advertisement) Reklam insanları belirli bir düşünceye yönlendirmek, onların dikkatlerini bir ürüne çekmek ve tüketicilerin belirli bir tutumu benimsemeleri için yapılır. İletişim araçlarından yer ve süre satın alınarak sergilenen reklamlar belirli bir ücret karşılığında oluşturulur. Reklam pazarlamanın dört unsurundan biri olan tutundurma (promosyon) içinde yer alır. Pazarlama süreci içinde önemli bir yere sahip olan reklam, ürünün tanıtılmasına, benimsenmesine ve satın alınmasına katkıda bulunur. Markası öne çıkan ürünlerde reklamın amacı farkındalık yaratmak, marka sahibi kurumun itibarını korumak ve olumlu bir imaja sahip kılınmasını sağlamaktır. Reklamın dikkat çekmesi için özgün, aşınmış klişelerden farklı ve şaşırtıcı olması gerekir. Reklamda 5 M: Reklamın bileşenleri İngilizcede M harfi ile başlayan beş kelime ile ifade edilmiştir. Bunlar misyon (mission), mesaj (message), mecra (media), para (money) ve ölçümdür (measurement).
Reklamın misyonu bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak veya bir satın alma kararını pekiştirmektir. Zaten pazarda bilinen bir ürünün reklamında amaç hatırlatmaktır. Yeni satın alınan ürünlerde reklamın işlevi alıcıya güvence vermektir. Mesaj, markanın özgün değerinin kelimeler ve görsel materyal ile tüketiciye iletilmesidir. Mesajın içeriği ve zamanlaması konusunda çalışmalar ve tartışmalar en etkili olanı buluncaya kadar devam etmelidir. Mecra, hedef pazara ulaşabilme gücüne göre seçilmelidir. Gazete, dergi, radyo, televizyon ve açık hava reklam panoları gibi bilinen mecra araçlarının yanında internet, sosyal medya ve uygun olan her yer reklam mecrası olarak kullanılabilir. Mecra seçiminde etki, erişim ve frekansın dikkate alınması gerekir. Bu faktörler reklam bütçesinin belirlenmesinde de kullanılır.
Reklam kampanyalarının etkisini ölçmek için hatırlanma, tanınma veya ikna ölçüleri kullanılır ve iletişim etkinliği bir noktaya kadar ölçülebilir. Ancak özellikle imaj reklamlarında etkiyi ölçmek zordur. Ürün ne kadar iyiyse reklama harcanması gereken para o kadar az olur. Marka sadakatı da harcamaların asgari düzeyde tutulabilmesini sağlar. En iyi reklam, satılan mal ve hizmetten memnun kalmış müşteriler tarafından yapılır. Ürün kalitesiz veya sıradansa reklam için harcanan paralardan bir yarar elde edilemez. Aksine ürünün durumu daha da kötüleşir. Çünkü reklamdan sonra ürünü deneyenler, ürünün ne kadar kötü olduğunu çevrelerine anlatacaklardır.
Modern reklamcılık geçen yüzyılın 20’li yıllarında sanayi dalları kitlesel üretime geçtiğinde ve şirketler arasında rekabet keskinleştiğinde başladı. 30’lu ve 40’lı yıllarda hızla gelişen reklamcılığın tekelci yönü ve israfa yol açması eleştirildi. Reklamın yaygınlaşması kitle gazeteleri ile başladı, televizyon ile birlikte yeni bir içerik ve ivme kazandı. 21. yüzyılda ise sosyal medya ve benzerleri önemli bir mecra konumunu elde etti.