Pazarlama Denetimi

(Marketing audit) Pazarlama faaliyeti­nin planlanması, uygulanması ve dene­timi aynı ölçüde önemlidir. Çok iyi plan­lanan bir kampanyanın uygulaması kötü olduğunda sonuç alınamaz. Sonuçlar izlenmediği ve denetlenmediği takdirde yapılan hataları düzeltme imkânı bulu­namaz. Örneğin Kodak 90’lı yıllarda tek­nolojik açıdan gelişmiş bir makinenin reklamlarını başarılı bir şekilde yapmış ama mağazalara gidenler, makinenin henüz gelmediğini görmüşlerdir. 90’lı yıllarda Türkiye’de bir otomotiv şirke­tinin kurduğu bebek maması fabrikası da erken reklam nedeniyle aynı akıbeti paylaşmıştır. Denetim işlevinin zama­nında yapılması bu tür hataları azalta­bilir. Planlamadaki ve uygulamadaki eksiklikler ancak izleme ve denetim ile yakalanabilir. Şirketlerde, ürün ve hedef pazar konusundaki uygulamalar yeter­siz kaldığında yönetim şu dört tür dene­tim aracı ile işleri rayına oturtabilir:
  • Üst yönetim yıllık plan denetiminde planlama hedeflerine ulaşılıp ulaşılma­dığını denetler. Bunun için satışlar ana­liz edilir, pazar paylarına ve gelir-gider oranlarına bakılır.
  • Kârlılık denetiminde şirketin hangi konularda kâr veya zarar ettiği incele­nir. Bu inceleme ürünler, satış bölgeleri, tüketici segmentleri, müşteriler ve da­ğıtım kanalları itibariyle ayrı ayrı yapı­lır. Bu kapsamda zararın olası nedenleri de sipariş büyüklüğü ile bağlantılı ola­rak ayrıntılı bir şekilde araştırılır.
  • Verimlilik denetiminde dikkatler pa­zarlama departmanının bölümleri olan satış elemanlarına, reklamcılara, pro­mosyon ekibine yöneltilir.
  • Stratejik denetimde değerlendirme kapsamı daha geniştir. Bu aşamada pa­zarlamanın ne ölçüde genel hedeflere ulaştığı, belirli bir konuda pazar üstün­lüğü elde edilip edilmediği araştırılır. Ayrıca pazarlama faaliyetinin bütünü şirketin etik ve sosyal sorumluluğu açı­sından ele alınır.
Review’deki editör­lük döneminde de pazarlama konusun­da fikir üretmiştir. 60’lı yıllarda yazdığı Pazarlama Miyopluğu adlı makale el­den ele dolaşmış, bir kitabı Pazarlama­da Yenilik Araştırmaları adı ile 1973 yılında Türkçeye çevrilmiştir.

Philip Kotler: Öğretim üyesi olarak 1965’ten sonra pazarlamanın ve rek­lamcılığın işletme yönetiminden ayrı bir bilim dalı haline gelmesi için çalıştı. Pazarlama olayına genel ekonominin ve işletme yönetiminin bütünlüğü içinde baktığı için eserleri etkili oldu. Bilim­sel konuları anlaşılır bir dille ve iş ha­yatından örneklerle anlatmasını bildi. Pazarlama guruları içinde en çok tanı­nan kişi olan Kotler’in kitapları ABD dışında da ilgi gördü. Ekonomik ve tek­nolojik ortamdaki her değişim dalgası­nı analiz eden ve görüşlerini güncelleş­tirerek yenileyen Kotler’in Türkçeye 19 kitabı çevrildi. Bu kitaplar arasında Ulusların Pazarlanması, Pazarlama 4.0, Adan Z’ye Pazarlama ve Yoksulluğa Karşı Sosyal Pazarlama da vardır.

Regis McKenna: Yeni ekonominin pa­zarlama faaliyetlerinin önemli teoris- yenlerinden biridir. ABD’deki Silicon Vadisi’ndeki Apple ve Intel gibi şirket­lerin gelişimini kuruluşlarından itiba­ren izlemiş ve onların olası gelişme ro­taları konusunda tezler geliştirmiştir. İlişkisel pazarlama (relationship mar­keting) kavramını geliştiren McKen- na’nın bu konuda bir kitap da yazmıştır. Total Access adlı kitapta yeni dönemin pazarlama ilkelerini incelemiştir.

Jack Trout: Pazarlama literatürüne “konumlandırma” (positioning) kavra­mını kazandırmıştır. Sekiz kitap yaz­mış olan Trout’un Türkçeye çevrilen eserleri arasında Konumlandırma ve Tüketici, Farklılaş ya da Öl ve Büyük Markalar, Büyük Hatalar da vardır.

Don Peppers: ABD’de Hava Harp Aka- demisi’nden mezun olduktan sonra bir süre orduda çalışmış, daha sonra pazar­lama ve reklamcılık üzerine çalışmalar yapmıştır. Herkese aynı malı satmayı amaçlayan kitle pazarlaması yerine bi- re-bir pazarlama yöntemini önermiş ve 1993 ile 2001 arasında Martha Rogers ile bu konuda dört kitap yazmıştır. Müşteri İlişkileri Yönetimi adlı kitabı Türkçeye çevrilmiştir.

Seth Godin: Farklılaşmayı konu alan Mor İnek (Purple Cow) kitabı en çok bi­linen eserlerindendir. Pazarlama ve şir­ket yönetiminin her alanı ile ilgili 16 ki­tap kaleme almıştır. Türkçeye çevrilen kitapları arasında Dip, İşinizi Küçüm­semeyin ve Küçük Güzeldir de vardır. Sergio Zyman: Coca Cola şirketinde yönetici iken meşrubatın formülünü değiştirme çalışmalarını yürütmüştür. Bu girişimin başarısız olması ve tekrar eski formüle dönülmesinden sonra bu deneyden aldığı dersleri Türkçeye De­ğiştirmeden Önce Geliştirin kitabında anlatmıştır. Türkçeye çevrilen diğer bir kitabı Bildiğimiz Pazarlamanın Sonu adını taşımaktadır.

Jay Conrad Levinson: Küçük ve kay­nakları sınırlı olan genç girişimcilerinürünlerini ve şirketlerini tanıtmaları için çalışmalar yapmıştır. Levinson’un Gerilla Pazarlama adlı kitabı Türkçeye çevrilmiştir.

Guy Kawasaki: 1984’de Apple Compu- ter’da çalışma hayatına atılan Kawasaki, kitaplarını anlaşılır bir dille ve örnek­lerle yazdığı için genç girişimcilerden büyük ilgi görmüştür. Türkçeye çevrilen altı kitabı arasında Büyüleme, Devrim­ciler İçin Kurallar, Sosyal Medya Sanatı ve Rakiplerinizi Çıldırtın da vardır.

Geoffrey Moore: Crossing the Chasm adlı kitabı ile teknoloji alanında üretim yapan şirketlerin ürünlerini pazarlar­ken farklı yöntemler kullanmalarını önermiştir. Moore’un, tüketici grupla­rının yüksek teknolojinin yeni ürünleri karşısındaki tutumları ile ilgili beşli sı­nıflaması genel kabul görmüştür.

Michael Treacy ve Fred Wiersma: Bu iki yazar Türkçeye de çevrilen Pazar Liderlerinin Öğretileri adlı kitapta re­kabet gücünün yükseltilmesi için atıl­ması gereken adımları anlatmışlardır.

Paco Underhill: Tüketicin satın alma sırasındaki davranışlarını en ince ayrın­tısına kadar ekibi ile gözlemleyen Un­derhill, incelemelerinin sonucunu Türk- çeye Neden Satın Alırız adı ile çevrilen Why We Buy adlı kitapta açıklamıştır.

Martin Lindstrom: Türkçeye de çev­rilen Buyology adlı kitapta Lindstrom satın alma konusunda doğru bilinen yanlışları incelemiştir.

Emanuel Rosen: Ağızdan ağıza pazar­lama konusunda fikir üretmiştir. Bir kitabı Türkçeye Yeni Tüketici adı ile çevrilmiştir.

Bu yazarlar dışında Peter Drucker, Gary Hamel, Michael Porter ve C. K. Praha- lad’ın da pazarlama konusuna ışık tu­tan kitapları vardır.