Philip Kotler: Öğretim üyesi olarak 1965’ten sonra pazarlamanın ve reklamcılığın işletme yönetiminden ayrı bir bilim dalı haline gelmesi için çalıştı. Pazarlama olayına genel ekonominin ve işletme yönetiminin bütünlüğü içinde baktığı için eserleri etkili oldu. Bilimsel konuları anlaşılır bir dille ve iş hayatından örneklerle anlatmasını bildi. Pazarlama guruları içinde en çok tanınan kişi olan Kotler’in kitapları ABD dışında da ilgi gördü. Ekonomik ve teknolojik ortamdaki her değişim dalgasını analiz eden ve görüşlerini güncelleştirerek yenileyen Kotler’in Türkçeye 19 kitabı çevrildi. Bu kitaplar arasında Ulusların Pazarlanması, Pazarlama 4.0, Adan Z’ye Pazarlama ve Yoksulluğa Karşı Sosyal Pazarlama da vardır.
Regis McKenna: Yeni ekonominin pazarlama faaliyetlerinin önemli teoris- yenlerinden biridir. ABD’deki Silicon Vadisi’ndeki Apple ve Intel gibi şirketlerin gelişimini kuruluşlarından itibaren izlemiş ve onların olası gelişme rotaları konusunda tezler geliştirmiştir. İlişkisel pazarlama (relationship marketing) kavramını geliştiren McKen- na’nın bu konuda bir kitap da yazmıştır. Total Access adlı kitapta yeni dönemin pazarlama ilkelerini incelemiştir.
Seth Godin: Farklılaşmayı konu alan Mor İnek (Purple Cow) kitabı en çok bilinen eserlerindendir. Pazarlama ve şirket yönetiminin her alanı ile ilgili 16 kitap kaleme almıştır. Türkçeye çevrilen kitapları arasında Dip, İşinizi Küçümsemeyin ve Küçük Güzeldir de vardır. Sergio Zyman: Coca Cola şirketinde yönetici iken meşrubatın formülünü değiştirme çalışmalarını yürütmüştür. Bu girişimin başarısız olması ve tekrar eski formüle dönülmesinden sonra bu deneyden aldığı dersleri Türkçeye Değiştirmeden Önce Geliştirin kitabında anlatmıştır. Türkçeye çevrilen diğer bir kitabı Bildiğimiz Pazarlamanın Sonu adını taşımaktadır.
Jay Conrad Levinson: Küçük ve kaynakları sınırlı olan genç girişimcilerinürünlerini ve şirketlerini tanıtmaları için çalışmalar yapmıştır. Levinson’un Gerilla Pazarlama adlı kitabı Türkçeye çevrilmiştir.
Guy Kawasaki: 1984’de Apple Compu- ter’da çalışma hayatına atılan Kawasaki, kitaplarını anlaşılır bir dille ve örneklerle yazdığı için genç girişimcilerden büyük ilgi görmüştür. Türkçeye çevrilen altı kitabı arasında Büyüleme, Devrimciler İçin Kurallar, Sosyal Medya Sanatı ve Rakiplerinizi Çıldırtın da vardır.Geoffrey Moore: Crossing the Chasm adlı kitabı ile teknoloji alanında üretim yapan şirketlerin ürünlerini pazarlarken farklı yöntemler kullanmalarını önermiştir. Moore’un, tüketici gruplarının yüksek teknolojinin yeni ürünleri karşısındaki tutumları ile ilgili beşli sınıflaması genel kabul görmüştür.
Michael Treacy ve Fred Wiersma: Bu iki yazar Türkçeye de çevrilen Pazar Liderlerinin Öğretileri adlı kitapta rekabet gücünün yükseltilmesi için atılması gereken adımları anlatmışlardır.
Paco Underhill: Tüketicin satın alma sırasındaki davranışlarını en ince ayrıntısına kadar ekibi ile gözlemleyen Underhill, incelemelerinin sonucunu Türk- çeye Neden Satın Alırız adı ile çevrilen Why We Buy adlı kitapta açıklamıştır.
Martin Lindstrom: Türkçeye de çevrilen Buyology adlı kitapta Lindstrom satın alma konusunda doğru bilinen yanlışları incelemiştir.
Emanuel Rosen: Ağızdan ağıza pazarlama konusunda fikir üretmiştir. Bir kitabı Türkçeye Yeni Tüketici adı ile çevrilmiştir.
Bu yazarlar dışında Peter Drucker, Gary Hamel, Michael Porter ve C. K. Praha- lad’ın da pazarlama konusuna ışık tutan kitapları vardır.