(Customer relations management: CRM) İşletmelerin mevcut müşterilerini korumaları ve gelecekte müşteri sadakati oluşturmaları için kullandıkları yöntemdir. Bu yöntemde, müşterinin alımları, zevk ve tercihleri ve kullanılmasına izin verdiği diğer kişisel bilgileri uygun yazılımlarla kayıt altına alınır. Bu kayıtlardaki bilgilerin değerlendirilmesi ile satışların artırılması ve müşteri sadakatinin sürdürülmesi amaçlanır. Geçmiş dönemlerin küçük ve orta boy işletmelerinde müşteriler ile ilgili tüm bilgiler patronun beynindeydi ve müşteri ilişkileri mümkün olduğu ölçüde sorunsuz yürürdü. Kentler ve işyerleri büyüdükçe, müşteri kitlesi çoğaldıkça patronun beynindeki bilgi birikimi yetmez oldu ve bu aşamada müşteri ilişkileri yönetimi devreye girdi. Önce Amerika’da ve büyük şirketlerde başlayan CRM uygulamaları giderek diğer ülkelerde de yaygınlaştı. Günümüzde CRM, yalnız büyük şirketler için değil, büyümeyi hedefleyen küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) için de kullanılması gereken bir yöntem oldu. Küçüklü büyüklü tüm işletmelerde müşteri ilişkileri yönetiminin başlıca işlevleri şunlardır:
Müşteri bilgilerinin birikimi: Bu aşamada, alıcıların kim oldukları, nerede yaşadıkları, hangi ürünleri satın aldıkları, alımı hangi sıklıkta yaptıkları kaydedilir, alım kararını hangi nedenle aldıkları araştırılır.
Bilgilerin sınıflandırılması: Bilgi yığınının, farklı kriterlere göre elekten geçirilip sınıflandırılması, firmanın sadık müşterilerinin kimler olduğunu ve hangilerinin kopmak üzere olduğunu ortaya koyar. Analiz sonucunda mevcut müşterileri korumak için hangi stratejinin izlenmesi gerektiği daha kolay belirlenebilir.
Müşteri profili: Eldeki bilgiler değerlendirildiğinde müşterilerin meslek ve gelir durumu ile hayat tarzları hakkında daha ayrıntılı bir fikir edinmek mümkün olur, onların tüketim kalıpları ve harcama alışkanlıkları konusunda daha fazla bulguya ulaşılır. Toplanan bilgilerin analizi, müşterilerin gelecekteki alımlarını tahmine yarayacak ipuçlarını da verebilir.
Sadık müşteriler: Gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalar, kârın yüzde 80’nin müşterilerin yüzde 20’sini oluşturan sadık müşterilerden sağlandığını göstermektedir. Bu nedenle mevcut bilgi ve verilerin sadık müşterileri ön plana çıkaracak şekilde düzenlenmesi gerekir. CRM konusunda KOBİ’lerin önemli avantajları vardır. KOBİ’ler “bire bir ilişkiler” ağına zaten büyük ölçüde sahiptir. Büyük firmalarda müşteri ile ilişkiler çoğu kez daha resmi bir şekilde veya sanal ortamda yürütülür. Büyüklerde yüksek maliyet gerektiren bu araştırma sürecini KOBİ’ler, uygun bir yazılım programı ve bir masa üstü bilgisayar ile gerçekleştirebilir.