(Mass costumization) Bu üretim yönteminde amaç, tüketicinin “tam istediği gibi” bir ürün üretmektir. Bu yöntemde, internet ve ileri teknoloji kullanımı sayesinde çok küçük partilerde mal üretimi, maliyetleri aşırı ölçüde yükseltmez, tüketici de tam istediği gibi bir ürüne hesaplı bir bedel ödeyerek kavuşabilir. Yetişmiş eleman ihtiyacı ile bilgisayar destekli üretimin ve pahalı yazılım programlarının gerekliliği, yeni yöntemin daha çok büyük şirketlerde uygulanmasına imkân vermektedir. Kitlesel ısmarlama yöntemi, belirli bir pazar nişine veya sınırlı sayıda kişinin bulunduğu bir hedef kitleye yönelen girişimcilere kazanç imkânı sağlayabilir.
Tüketicilerdeki bireyselleşme eğiliminin, büyük markalar kadar mikro markalara da talep yaratması KOBİ’ler için de yeni fırsatlar ortaya çıkarmaktadır. Ürün, dış ülkelerdeki tüketim kültürüne ve teknolojik standartlara göre farklılaştırıldığında bu yöntem ihracat potansiyelini de artırmaktadır. Polonya’da bir kitlesel ısmarlama enstitüsünün kurulmuş olması yeni yöntemin zamanla yaygınlaşacağının bir işareti sayılmaktadır. Kitlesel ısmarlama hammadde ve ara malı üreten sanayi kuruluşlarında daha kolay uygulanmaktadır. Örneğin bir demir çelik fabrikası müşterilerinin internetle verdikleri siparişi, elektronik ortamda makineler için bir üretim emrine dönüştürebilir. Müşteriler, siparişlerinde fabrikanın üretebileceği her spesifik özelliği talep edebilir. Bazı bilgisayar şirketleri, müşterinin istediği bütün özelliklere ve “konfigürasyon” denen bileşime sahip bir bilgisayarı 1 haftada üreterek teslim edebilmektedir. Konuyla ilgilenen öğretim üyelerinin “kitlesel bireyselleşme” olarak da adlandırdıkları “kitlesel ısmarlama” aşağıdaki üç farklı yöntemle hayata geçirilir:
İşbirliği ile ısmarlama: Bu yöntemde şirket yetkileri önce müşteriyi dinleyerek onun ihtiyaçlarını ve isteklerini belirler. Daha sonra bu istekler şirketin üretim planına uygun hale getirilerek bilgisayara yüklenir ve üretim merkezlerine gönderilir. Üretim, bilgisayara girilen bu bilgilere göre gerektiğinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim) gibi teknikler kullanılarak yapılır. Bu yöntemde nihai satış noktasındaki elemanların ürün ile ilgili her ayrıntı konusunda çok bilgili olması gerekir. Uyarlanmış ısmarlama: Bu yöntemde şirket müşterisine standart ürünü ve bu ürünü farklı hale getirecek ürünleri satar. Ürünün özellikleri konusunda bilgilendirilmiş müşteri, istediği değişiklikleri ve eklemeleri yaparak, tam kendi istediği gibi bir ürüne sahip olur. Ürünün omurgasının, farklılaştırma platformunda standart olarak hazırlanması maliyetleri önemli ölçüde düşürür.
Modüler üretim: İlk yaygın kullanımını mobilya sektöründe bulan modüler üretim, kitlesel ısmarlama sürecinde maliyeti düşürebilir. Bu teknik yukarıdaki iki yöntemde de kullanılabilir. Satış sırasında modüller bir araya getirilir ve ürün ortaya çıkar. Gerektiğinde yeni modüller üretilir. Tüketicilerin modüler üretimi çoğunlukla hesaplı bulmalarının nedeni ileride kapasiteyi yükseltmeye imkân verecek ve yeni teknolojilere uyum gösterecek şekilde tasarlanmasıdır. Böylece tüketici, ürününü sık sık yenilemekten kurtulur. Modüler üretim, henüz kitlesel ısmarlama yöntemini seçmemiş şirketlerde de kullanılır. Çünkü bu yöntem tedarikçi sayısını azaltır ve montaj süresini kısaltır.