(Scenario planning) Senaryo planlaması uygulamaları, geçen yüzyılın 60’lı yıllarında Shell petrol şirketinde başladı. Hazırlanan senaryolar içinde 70’li yıllarda ham petrol fiyatlarının yükselebileceği ve 80’li yıllarda Sovyetler Birliği’nin dağılabileceği gibi ihtimaller de yer alıyordu. Bu ihtimaller gerçekleştiğinde Shell, risklere ve fırsatlara hazırlıklı olduğu için rakiplerinden hep bir adım önde oldu. Küreselleşme döneminin belirsizlikleri nedeniyle 2000’den sonraki dönemde tüm büyük şirketler geleceğe senaryo planlaması ile hazırlanmaya başladı. Özel danışmanlık kuruluşlarının gelecek öngörüleri konusunda verdiği hizmetler de büyük ilgi gördü. Singapur’da devlet “Centre for Strategic Future” adı ile bir senaryo planlaması ofisi kurarak, şirketlere yardımcı olmayı hedefledi. Senaryo planlamasının başlıca unsurları şunlar oldu:
Vade: Senaryolar, genellikle orta ve uzun vadeli olabilir.
Senaryo sayısı: Bu planlama tekniğinde gelecek için çoğunlukla üç farklı senaryo hazırlanmaktadır. Gerçekleşme ihtimali en yüksek olan senaryo “merkezi senaryo” veya “temel senaryo” olarak adlandırılır. En kötü ihtimaller, olumsuz veya kara senaryoda toplanır. İşlerin bir süre iyi gitmesi ihtimali için de bir olumlu veya “pembe” senaryo hazırlanır.
Varsayımlar: Senaryo planlamasında varsayımlar iki grupta incelenir:
Olumsuz senaryoda, büyüme varsayımı olarak Türkiye ekonomisinin 1994-2001 dönemindeki yıllık ortalama büyüme hızı olan yüzde 3.2 alınabilir. Merkezi senaryoda Cumhuriyet döneminin ortalama büyüme hızı olan yüzde 5’i kullanmak gerçekçi olur. Olumlu senaryoda ise ortalama büyüme hızına yüzde 6.5 ile yüzde 7.5 arasında değerler verilebilir.
Eğilimler: Ekonomik, toplumsal ve siyasi hayatta geçmişten gelen ve geleceğe doğru akıp giden ana eğilimlerin belirlenmesi ile senaryo planlaması gerçek anlamını kazanır.
İtici güçler: Bazı trendlerin belirli bir dönemde bir araya gelmesi, değişimin itici güçlerini ortaya çıkarır. Senaryo planlamasının, bu motor güçlerin eksenine oturtulması, geleceğe yön verecek güçlerin kavranmasını kolaylaştırır.
Çok yönlü bakış: Senaryo planlamasında sosyal, siyasi, ekonomik, demografik ve teknolojik faktörler bir bütün halinde ele alınmalıdır. Yaşayan kültür ve insan psikolojisi konusundaki tespitler de gelecekle ilgili öykülerin içini doldurur.
Senaryo planlamasının aşağıdaki yararları, yönetim kalitesini yükseltebilir: