(Platforms of Industry 4.0) Dünyanın başlıca gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerinde dijital dönüşüm ve sanayinin yeniden yapılanması için şu programlar uygulanmaktadır:
AB- Factories of the Future (FoF): AB yönetimi 21 sektörün her biri için birer proje belirlemiş ve finansmanın kamu sektörü-özel sektör ortaklığı tarafından karşılanması kararlaştırılmıştır. Proje uygulanan sektörler arasında tekstil ve beyaz eşya sanayileri, robotik ve yarıiletken sanayi dalları vardır.
ABD- Smart Manufacturing Leadership Coalition: 75 üretim dalından gelen temsilcilerin yaptıkları toplantılar sonrasında kurulan bu koalisyon, dijital dönüşüm konusunda alınan önlemlerin ve uygulanan projelerin eşgüdümünü sağlamaktadır. Koalisyon açık bir mimariye sahiptir ve bilgi birikimi ve araştırma tesislerinden tüm üye şirketler yararlanabilmektedir. 2024’e kadar olan dönemi kapsayan bir plan hazırlanmış ve koalisyon üyesi şirketlerin yılda ortalama yüzde 9.8 büyümesi hedeflenmiştir. Örneğin bir şirketin pil ömrü 10 yıl olan bir radyo frekans cihazı üretmesi fabrika içi internet haberleşmesine yeni bir ivme kazandırabilecektir.
Almanya- Industrie 4.0: Bu ülkede 2011 yılında Industrie 4.0 platformu için çalışmalar başlatılmıştır. Kurulan “Industrial Internet Consortium”, şirketleri bilgi alışverişi için bir araya getirmiştir. Bilgi birikimi ve laboratuvarlar şirketlerin kullanımına açık tutulmaktadır. Bosch ve Volkswagen gibi şirketler ise akıllı fabrika uygulamasında mesafe almaktadır.
Çin- Made in China 2025: İleri teknoloji ürünlerinin montajını yapan bir ülke olmaktan çıkıp ileri teknoloji üreten bir merkez olmayı hedefleyen Çin 10 sektördeki çalışmalarını 32 kentteki sanayicilerle işbirliği içinde yürütmektedir. Yerel yönetimlere seminerler düzenlenmekte üniversitelerden katkı alınmaktadır. Programın amacının Çin’in orta gelir tuzağına düşmesini önlemek olarak açıklanmıştır.
Fransa- Usine du futur: Sanayide atılım için 34 sanayi dalı belirlenmiş ve dijital dönüşüm konusunda enstitüler kurulmuş ve devlet-özel sektör işbirliğinde mesafe alınmıştır.
Güney Kore- Manufacturing Innovation: Yeni teknolojilere dayalı bir üretim ekosistemini yaratmak ve akıllı fabrikaların kurulmasını teşvik etmek öngörülmüştür.
İngiltere- Catapult Centers: Başlıca sektörler itibariyle kurulmuş ve adına “Mancınık Merkezleri” denen atılım odakları ile sanayi tesislerinin modernleştirilmesi ve bilgi teknolojisi araçları ile donatılması öngörülmüştür. Tüm bölgelerde kurulan Mancınık Merkezleri, çevrelerindeki KOBİ’ler, büyük sanayi tesisleri, üniversiteler ve yerel yönetimler ile işbirliği yapmaktadır.
İspanya- Industria Conectada 4.0: Sanayi dallarının birbiri ile bağlantılı olarak dijital dönüşümü gerçekleştirmesi hedeflenmiştir.
İsveç- Made in Sweden 2030: Yerli sanayide üretimin ve verimliliğin artışını sağlayacak faktörün inovasyon olduğu açıklanmıştır.
İtalya: La Fabbrica del Futuro: Geleceğin Fabrikası’nı oluşturma programında dört sektörde araştırma ve geliştirmeye öncelik verilmesi ve akıllı fabrikalarla imalat sanayisinin yeniden yapılandırılması planlanmıştır.
Büyük yarış: Sanayide yeni dönem için en erken harekete geçen ve ön hazırlıkları yürüten ülkeler 2010 yılında ABD, İtalya ve Almanya olmuştur. ABD ve İtalya’da 2012’de, Almanya’da 2013 yılında çeşitli adlarda platformlar ve koalisyonlar oluşturulmuştur. İspanya 2014’te Japonya ve Fransa 2015’te dijital dönüşüm yarışı için örgütler oluşturmuşlardır. Oluşturulan örgütler ve platformlar belirli aralıklarla izleme (monitoring) ve ilerleme (progress) raporları yayınlamakta, verimsiz birimler tasfiye edilmekte, olumlu gelişen faaliyetler daha fazla desteklenmektedir. İngiltere’deki hükümet yeni kurulan sanayi geliştirme merkezlerinin performansını bir bağımsız denetim kuruluşuna incelettirmektedir.
Türkiye’deki durum: Birinci, ikinci ve üçüncü sanayi devrimlerinde geciken Türkiye dijital dönüşüm için ilk hazırlıkları 2015’de başlatılmıştır. 2016 sonunda TÜBİTAK bir yol haritası hazırlamış, 2017 başında da “Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu” kurulmuştur. TÜBİTAK’a göre Türkiye’de sanayinin dijital olgunluk seviyesi 2016 yılı ortasında Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasındadır. Ancak ankete katılan yaklaşık 1000 firma yöneticisinin yarısı üç-beş yıl içinde akıllı fabrikalar konusunda çalışmalar yapacaklarını belirtmişlerdir. Büyük holdinglere bağlı veya yabancı sermayeli şirketlerde dijital dönüşüm için önemli adımlar atılmaktadır. 5 G için yapılan çalışmalar da dijital platformların oluşturulmasının yolunu açmaktadır. Devletin sanayi ve ticaret odaları ile özel sektör kuruluşları, sektör ve iş insanları dernekleri ile işbirliği yaparak bir teknoloji seferberliğine girişmesi bu konuda gelişmiş ülkelere yetişmeyi kolaylaştıracaktır.