(Big data) İnternetin ve her tür elektronik iletişim araçlarının 21. yüzyılda ekonomik ve sosyal hayatta ortaya çıkardığı değişim son yıllarda geliştirilen “büyük veri” (big data) analizi ile yeni bir boyut kazanmaktadır. Sağlıktan kamu yönetimine, perakendecilikten finansa kadar her alanda kullanılan bu veri toplama, analiz ve değerlendirme yöntemi sayesinde yöneticiler daha isabetli kararlar alabilmektedir. Büyük veri analizinin önemli bir sakıncası özel hayatın gizliliğinin ihlal etmesi ile ortaya çıkmaktadır. “Büyük veri” analizleri kişinin gün içindeki tüm hareketlerinin, kime ne yazdığının, hatta özel duygularının izlenmesinin yolunu açmaktadır.
Büyük veri (big data) analizinin bazı kullanım alanları şunlardır:
Sanayi kuruluşlarında tüm makinelerin ve birimlerin internet ile birbirine bağlanması sonrasında oluşan büyük veri analiz edildiğinde fabrikalardaki verimliliği yükseltecek ve savurganlığı azaltacak ipuçlarına ulaşılmaktadır. Benzer çalışmalar kentlerin ekonomik hayatının yönetiminde de büyük yarar sağlamaktadır.
İnternette bir hastalık ile ilgili aramaların sayısı ve aramanın yapıldığı yerle ilgili analizler, yeni bir salgın hastalığın kısa sürede tespit edilmesini sağlamaktadır. Bu tür bir çalışmalar, bir ülkede örneğin kuş gribi salgınının, geçmişte kullanılan yöntemlere göre 15 gün daha erken belirlenmesine imkân vermektedir.
Sağlık sisteminde hastalarla ilgili verilerin ve kliniklerdeki dijital kayıtların toplanması ve analiz edilmesi, hastalıkları önleme çalışmalarının ve tedavinin maliyetini önemli ölçüde düşürmektedir. Şirketler, yeni bir ürün lansmanı yaptıklarında, ürünün pazarda tutulup tutulmadığını sosyal medyadaki yorumlardan izleyebilmektedir. Büyük alışveriş zincirleri, indirim dönemlerini ve mağazalardaki ürün bileşim ve stoklarını da veri analizi ile tespit etmektedir. Veri analizi, tüketici segmentlerini ve pazardaki nişleri en kısa zamanda belirlemeye imkân verecek ipuçlarını sağlamaktadır.
Verilerin analizi ile enflasyon oranının günlük olarak hesaplanabilmesi imkânı da ortaya çıkabilecektir. Büyük verinin sistematik olarak yaygınlaştırılması sonrasında istatistiklerin yayınlanmasındaki gecikme asgari düzeye inebilecektir. Örneğin milli gelir hesabının aylık olarak yapılabilmesi, ekonomi yönetimlerinin bir durgunluk durumunda gerekli önlemleri gecikmeden almasını sağlayacaktır.
Tonlarca maden cevherinin arıtılıp işlenmesi ile çok değerli bir metal parçası elde etmeye benzeyen “büyük veri” analizinin temel unsurları şunlardır:
Çeşitlilik: Verilerin ancak yüzde 15’i ile yüzde 20’si arasındaki bir bölümü, şirketler veya kurumlar bünyesinde üretilmektedir. Verilerin büyük bölümü internetten, cep telefonlarından, tabletlerden ve benzeri cihazlardan sağlanmaktadır.
Hacim: “Büyük Veri”nin kullanabileceği malzeme büyük bir hızla artmaktadır. 2010 yılında örneğin bir arama motorunda saniyede 1600 arama yapılırken bu sayı 2018’de 42 bine çıkmıştır.
Analiz: Verilerin belirli bilimsel kriterlere göre analiz edilmesi, az sayıda veriye bakıldığında fark edilemeyen olgu ve trendlerin algılanmasına imkân vermektedir.
Hız: Moore Yasası’nın işleyişi ile göreli olarak ucuzlayan yüksek kapasiteli bilgisayar sistemleri, verilerin toplanmasını, saklanmasını ve değerlendirilmesini hızlandırmaktadır.
Değer: Verilerin analizi ile elde edilen bilgi, maliyetleri düşürmekte, bilgi akışını ve inovasyon sürecini hızlandırarak ekonomik anlamda değer yaratmaktadır.