Sultan Abdülmecit, sadrazam ve nazırların borçlanma önerilerine uzun süre direndi. Ancak 1854’te yapılan borçlanma ile elde edilen kaynakların bir bölümü, saray yapımında, padişah ailesinin tüketiminde ve ordu ihtiyaçlarında kullanılınca, ekonominin üretim kapasitesi artırılamadı. Başarısız olan sanayi ve tarım işletmelerine yatırılan kaynaklar ise borçlanmanın diğer bir nedeniydi. 1870’den sonra borçların geri ödemesi zorlaşınca, 1875’te moratoryum ilân edildi. II. Abdülhamit 1876 yılında Meclis-i Mebusan’ı açış nutkunda borçlanma sürecini şöyle anlattı: “Babam. Abdülmecit Tanzimatı başlatıp ülkenin huzur içinde refaha ulaşması için gereken her tedbiri almış, işler de iyiliğe gider olmuşken Kırım Savaşı çıktı. Savaş dolayısıyla harcamalar arttı. O zamana değin kimseye ‘bir akçe borcu olmayan’ hazinemiz borçlanmak durumunda kaldı. Borç kapısı işte böyle açıldı. Ama iç ve dış gailelerin sonu gelmedi. Devlet mali sıkıntıyı yenemedi. Ödemeler durduruldu. Bu tutum, ‘dürüst’ bir hareket sayılmaz. Borç yaparak finansman, o günü, o anı kurtarır ama geleceği sıkıntıya sokar. Bu sıkıntı bizim tahta çıktığımız şu anda bütün ağırlığıyla karşımızdadır.”
1875-Moratoryum ilânı: Osmanlı Devleti, borçlarını ödeyemez duruma düşünce “tatil-i tediyat” açıklaması ile ödemeleri durdurdu. 1854’te başlayan borçlanma sonrasında dış borçların toplamı anapara ve faiz olarak 200 milyon sterline tırmanmıştı.
- Tubini’nin kurduğu mobilya fabrikası faaliyete geçti. Yüksek gelirli ailelerin batılı hayat tarzını benimsemesi ile mobilya satışları arttı.
1876: Piyasaya yeni kâğıt para sürüldü.
- Mecelle’nin son kitabı yayınlandı. Mecelle’nin hazırlanması yedi yıl sürmüştü.
1876: İzmir Rıhtımı’nın inşaatı tamamlandı.
1877: Osmanlı Rus Savaşı (‘93 Harbi) sonrasında, Balkanlardan göç dalgası başladı.
- Hilal-i Ahmer (Kızılay) kuruldu.
1879-22 Kasım. Rüsum-ı Sitte Anlaşması: Devletten alacaklı olan Osmanlı Bankası ve Galata Bankerleri ile yapılan bu anlaşma ile altı verginin gelirleri alacaklılara bırakıldı.
- Abdülhamid devrinde basılan kaimeler toplatılıp imha edildi.
- Ahmet Mithat Efendi Ekonomi Politik adını verdiği kitabında Osmanlı İmpara- torluğu’nun korumacı bir ekonomi politikası uygulaması gerektiğini belirtti.
1880: Alacaklı ülkelerin isteği üzerine bir vergi reformu uygulamaya kondu.
1881-20 Aralık. Muharrem Kararnamesi: Rüsum-ı Sitte Anlaşması’ndan sonra Avrupa ülkelerindeki alacaklılar da benzer bir anlaşma için baskı yaptı. 13 Eylül 1881’de görüşme masasına oturulduktan yaklaşık üç ay sonra borçların geri ödenmesi konusunda bir anlaşmaya varıldı. 28 Muharrem 1299’da yayınlandığı için ödemeleri düzenleyen belgeye “Muharrem Kararnamesi” dendi.
- İstanbul’da deneme amaçlı telefon hattı kuruldu.
1882- Ocak ayı. Düyun-ı Umumiye’nin kurulması: Bu kuruluş devletin belirli gelirleri toplama yetkisini elinden aldı. Başta tuz ve tütün tekeli gelirleri, pul resmi, içki resmi ve balık avı resmi olmak üzere birçok kamu geliri Düyun-ı Umumiye tarafından toplanmaktaydı. Yabancı alacaklıların kurduğu bu teşkilat zamanla Maliye Bakanlığı’ndan daha güçlü hale geldi ve halkı ezdi. Cumhuriyet hükümeti 1923’ten sonra bu idareyi kaldırdı ve Osmanlı borçlarının ancak bir miktarını tanıdı. 1933’teki Paris Anlaşması ile başlayan ödemeler ancak 1954 yılında tamamlanabildi.
- İstanbul Sütlüce Şahbaz Agiya Tuğla Fabrikası üretime başladı.
- Şinasi’nin kurduğu matbaayı Mustafa Fazıl Paşa satın alarak Namık Kemal ve Ebüzziya Tevfik Bey’e hediye etti. Namık Kemal ortaklıktan ayrılınca işyeri Ebüzziya Matbaası adı altında faaliyet gösterdi.
1883: Ülkedeki tütün ticareti, Avrupa’daki alacaklıların kurduğu Tütün Rejisi’ne bırakıldı.
- Terkos Su Pompa İstasyonu faaliyete geçti.
1884: Beykoz Deri Fabrikası’nda ayakkabı üretimi başladı.
- Tütün Rejisi tarafından kurulan İstanbul Cibali Sigara Fabrikası çalışmaya başladı. Fabrika 1925’de devletleştirildi ve daha sonra Tekel’in yönetimine geçti.
- Musevi asıllı Osmanlı vatandaşı Mişon Levi, Beykoz Çiftecevizler’de Eşya-i Züccaciye Fabrikası kurdu. Fabrika 1892’de İtalyan Musevisi Saul Daniel Modiano’ya satıldı. 1906’ya kadar büyüyen ve 600 işçi çalıştıran fabrika 1922’de kapandı.
1885: Macar asıllı Orosdi ve Back ailelerinin ortaklığı ile İstanbul Eminönü’de beş katlı alışveriş merkezi kuruldu.
- Tarsuslu iş insanı Hacı Konstantin Mavromati, tekstil fabrikası, un değirmeni ve çırçır atölyeleri kurdu.
1886: Adana-Mersin demiryolu hattı işletmeye açıldı.
- Kasımpaşa Un Fabrikası üretime başladı.
- Hamidiye Matbaası kuruldu. Matbaanın kurucusu Osman Bey, II. Abdülhamit’in çocukluk arkadaşı idi ve aynı zamanda sarayda başmabeyncilik görevini yapmaktaydı. Şişli’de kendisi ve çocukları için inşa ettirdiği konakların bulunduğu semt bugün Osmanbey diye anılmaktadır.
1887: Bor madenlerinin işletme imtiyazı, İngiliz Borax Consolidated şirketine verildi.
- Yedikule Gazhanesi üretime başladı.
- Dersaadet Ticaret Odası Matbaası kuruldu.