Akıllı Fabrika

(Smart factory) 21. yüzyılda fabrika yalnız tezgâh ve makinelerin bulun­duğu bir mekân olmaktan çıkmakta ve imalat ekosisteminin bir parçası haline gelmektedir. “Akıllı fabrika”, çevreye zarar vermeden tüketicilerin istedi­ği ürünleri en kısa sürede ve en düşük maliyetle üreten bir yer olarak tanım­lanmaktadır. Bir fabrikayı “akıllı” ya­pan esas faktör, üretim ile ilgili her tür enformasyon, veri ve bilginin bir sensör ağı sayesinde, ihtiyaç duyulduğu zaman ve yerde sağlanması olmaktadır. Akıl­lı fabrikaya dönüşüm süreci, işyerinin zemininden en üst yönetim kadroları­na kadar her yapılan işin ve yürütülen süreçlerin bütünleştirilmesinden geç­mektedir. Akıllı fabrikada her birim sa­hip olduğu internet bağlantısı ile diğer üretim birimlerle bağlantı kurabilmek­tedir. Yeni sistem, girişimcilerin yeni bir şirket veya fabrika kurarken karşıla­şabilecekleri riskleri de azaltmaktadır. Daha üretim başlamadan üretim sıra­sında ortaya çıkabilecek sorunların ve darboğazların tespit edilmesine imkân veren akıllı fabrika sistemlerinde mev­cut kaynaklar daha verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Makine ve ekipman­ların programlanması ile zaman ve kay­naklardan tasarruf edilmektedir. Akıllı fabrikaların ve akıllı imalatın önceki dönemlerde uygulanan yöntemlerden başlıca farkları şunlar olmaktadır:

  • Karmaşık süreçlerin ve tedarik zin­cirlerinin yönetilmesi için “büyük veri” analizleri kullanılmaktadır.
  • Kullanılan robotlar yapay zekâ yazı­lımları sayesinde programlandıkları görevler dışında da becerilere sahip ol­maktadır.
  • Sınai internetin kullanımı ile tüm araçlar, makineler, tezgâhlar ve bö­lümler arasında iletişim bağlantısı kurulmaktadır. Akıllı fabrikalarda verimsizlikleri ve iş kazalarını azaltmak kolaylaşmaktadır. Sensörler hatalı üretimi anında belirleyecek ve kaliteyi yükseltecek şekilde programlanmıştır.
  • Sistemin tüm imkânları kullanıldı­ğında hızlı prototip yapımı sayesinde tek bir tüketicinin sipariş ettiği özel bir ürün bile önemli bir maliyet artışı ol­madan yapılabilmektedir. Simülasyon ve sanal gerçeklik uygulamaları yeni ürünlerin geliştirilme sürecini hızlan­dırmaktadır.
  • Siber-fiziksel sistemler ve makineden makineye iletişim sayesinde, gerçek za­manlı veriler toplanmaktadır. Böylece makinelerin atıl kalması önlenirken ba­kım ve revizyon çalışmaları zamanın­da yapılabilmektedir. Almanya Ulusal Bilim ve Mühendislik Akademisi yeni üretim süreçlerinin sanayideki verim­liliği en az yüzde 30 oranında artıraca­ğını öngörmektedir.
ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak 06:45 hedef 15:15Use left and right arrows to move left selectionKaynak 06:45Use left and right arrows to move right selectionHedef 15:15Use TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection
ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak Invalid date hedef Invalid dateUse left and right arrows to move left selectionKaynak Invalid dateUse left and right arrows to move right selectionHedef Invalid dateUse TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection25%
25%