Bir yılbaşı klasiği “Fındıkkıran” balesi, AKM’de
Fındıkkıran, 18 - 19 - 23 - 26 Aralık ve 3 - 4 - 9 - 11 - 15 - 16 Ocak 2025 tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) bale severlerle buluşmaya devam edecek.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Rus besteci P. İ. Çaykovski’nin 1891 yılında bestelediği son eseri olan, küçük Alman kız Clara Stahlbaum’un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyalarının konu edildiği büyü-masal tarzı bir yılbaşı klasiği Fındıkkıran balesini, Aralık ve Ocak aylarındaki temsillerle Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu’nda yeniden sevenleriyle buluşturuyor.
Alman yazar E.T.A. Hoffmann’ın değişik ülkelerdeki benzer halk öykülerinden yola çıkarak 1816'da yazdığı ‘’Fındıkkıran ve Fareler Kralı’’ adlı öyküyü, Fransız yazar Alexandre Dumas (père); hikâyenin kasvetli havasını yumuşatıp bir masal havasına dönüştürerek, uyarlama ve çeviri şeklinde 1844'te yayımladı.
St. Petersburg'daki Krallık Tiyatroları'nın 1890’larda yönetmeni olan Ivan Vsevolozhsky, Dumas'nın Fındıkkıran öyküsünün iyi bir bale eseri olabileceğini düşündü ve Çaykovski’den bu konu üzerine bir bale bestelemesini istedi. Çaykovski’nin, Krallık Tiyatrosu’nun bale yönetmeni Fransız asıllı koreograf Marius Petipa’nın hazırladığı detaylı libretto üzerine bestelediği Fındıkkıran balesinin dünya prömiyeri 18 Aralık 1892'de yapıldı ancak başarısızlıkla sonuçlandı. Bu başarısızlığa rağmen sonraki yıllarda çeşitli koreografların eserde düzenlemeler yaparak yeniden sahnelemeleri sayesinde bale, kaybolup gitmekten kurtuldu.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl sahneleyeceği Fındıkkıran balesinin koreografisi Mehmet Balkan’a (M. Petipa – L. Ivanov’dan sonra) ait. İki perdelik eseri Lale Balkan sahneye koyuyor.
Fındıkkıran, 18 - 19 - 23 - 26 Aralık ve 3 - 4 - 9 - 11 - 15 - 16 Ocak 2025 tarihlerinde AKM’de bale severlerle buluşmaya devam edecek.