Sanayici ‘sürdürülebilirliğin’ farkında ama uygulama zayıf

İSO, sanayının geneline yönelik gerçekleştirdiği "Sürdürülebilirlik Eğilim Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre sanayi firmaları en yüksek puanı 100 üzerinden 48.97 ile 'Farkındalık'ta aldı. Ancak 'Yaklaşım' puanı 34.27, 'Uygulama' ise sadece 18.19 olarak ölçüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Sanayici ‘sürdürülebilirliğin’ farkında ama uygulama zayıf

Ekonomi / İstanbul

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Ipsos iş birliği ile gerçekleştirdiği ‘İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması’ sonuçları açıklandı.

Türkiye’deki sanayi kurumlarının sürdürülebilirlik konusundaki mevcut durum ve yaklaşımlarını anlamak üzere Türkiye’de ilk kez sadece sanayinin geneline yönelik gerçekleştirilen çalışmaya 717 sanayi firması katıldı. Araştırma sonucunda Türkiye’de ilk kez, sanayinin geneli için ‘İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Skorları’ da hesaplandı. ‘Farkındalık’, ‘Yaklaşım’ ve ‘Uygulama’ başlıklarında üç farklı performans skoru oluşturuldu. Türkiye genelinde sanayi firmalarının en yüksek skora ulaştığı alan 48,97 ile ‘Farkındalık’ olurken ‘Yaklaşım’ alanındaki skorları 34,27 olan sanayi firmalarının ‘Uygulama’ skoru ise 18,19 olarak ölçüldü.

Teşvike ihtiyaç var

Firmaların, sürdürülebilirliğin kurumsal stratejiye entegre edilmesi noktasında henüz başlangıç aşamasında olduğu belirtilen araştırma sonuçlarında, firmaların sürdürülebilirlik gündemine ilişkin bilgi seviyesinin düşük, sınırlı sayıdaki sürdürülebilirlik hedefi belirleyenler arasında da ekonomik sürdürülebilirlik ile ilgili hedeflerin merkezde yer aldığı kaydedildi.

Araştırma bulguları Türkiye’deki sanayi kuruluşlarından yüzde 13’ünün karbon ayak izini hesapladığını, sanayi firmalarının, sürdürülebilirlik uygulamaları için en çok ‘Teşvik/ Finansman Desteği’ne ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre sürdürülebilirlik hedef ve aksiyonlarını etkileyen en önemli etken ‘Kanun ve Yönetmelikler’ olurken, sürdürülebilirlik konusunda kamuya açık rapor yayımladığını beyan eden firmaların oranı yüzde 6 oldu. Araştırma kapsamında Türkiye’deki her 4 sanayi firmasının 3’ü sürdürülebilirlik konusunun firma vizyonunun çok önemli bir parçası olduğunu belirtse de yaklaşık her 10 firmadan 3’ünün sürdürülebilirliği günlük iş rutinlerine düzenli bir şekilde entegre ettikleri ve bu konuda ölçümlenebilir hedefler koyup aksiyonlar aldıkları dikkate alındığında Türkiye’deki sanayi firmalarının çoğunun sürdürülebilirliğin kurumsal stratejiye entegre edilmesi noktasında henüz başlangıç aşamasında olduğu kaydedildi.

Bilgi seviyesi düşük

Araştırma kapsamında Türkiye genelinde sürdürülebilirlikle ilgili gündem başlıklarına ilişkin beyana dayalı bilgi seviyesinin çoğunlukla düşük olduğu görüldü. Araştırmaya katılanlar arasında, Paris İklim Anlaşması ve Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi dışındaki konularda ‘Hiç bilgili değilim’ ve ‘Pek bilgili değilim’ diyenlerin oranı, ‘Biraz bilgi sahibiyim’ ve ‘Çok bilgiliyim’ diyenlerin oranından daha fazla çıktı. En az kişinin bilgi sahibi olduğunu belirttiği konu yüzde 42 ile BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları oldu. Yüzde 32 ise Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında hiç bilgisi olmadığını beyan etti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: "Sürdürülebilir üretimin yaygınlaşmasını sağlayacak"

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’de ilk kez yapılan araştırmayı yıllık periyotlarla tekrarlayacaklarını belirterek “Araştırmamız, sanayi kuruluşlarımızın sürdürülebilirliği kurumsal stratejiye entegre etme noktasında henüz başlangıç aşamasında olduğunu ortaya koyuyor. Sanayi firmalarımızın sürdürülebilirlik ile ilgili bilgi ve destek alma talebinin ve dolayısıyla bu konuya gösterilen ilginin her geçen gün arttığını memnuniyetle görüyoruz. Bu kapsamdaki yatırımlar için ihtiyaç duyulan finansmana erişim kritik bir unsur. Türkiye’deki sanayi firmalarının sürdürülebilirlik konusunda aksiyonlarını hızlandırması açısından yasal düzenlemeler etkili bir araç olarak öne çıkıyor. İSO olarak çevresel ve sosyal unsurların üretimin merkezinde yer aldığı ‘sürdürülebilir üretim’ yaklaşımının yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı sürdürecek, ülkemiz sanayisinin desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Sürdürülebilir Ekonomi