İklim eyleminde güven krizi: Dünya, hükümetlerin niyetini sorgulamaya devam ediyor
BAREM’in global ortağı WIN’in 39 ülkede yaptığı araştırmaya göre,küresel çapta çevresel konulara ilgi artmaya devam ederken, şirketlerin ve hükümetlerin sürdürülebilirlik çabalarına hala şüpheyle yaklaşılıyor.Dünya genelinde hükümetlerin çevre konusundaki çabalarına duyulan güven ortalama olarak%52 iken, Türkiye’nin %60’ı hükümetin gereken adımları attığına inanmıyor.
BAREM Pazar Araştırma ve Danışmanlık, global ortağı WIN ile birlikte 39 ülkeden 34.946 kişininiklim değişikliği dahilolmak üzere toplumsal sorunlara dair görüşlerini ortaya koyan araştırma bulgularını yayınlamaya devam ediyor.Araştırma sonuçları; çevre sorunlarıyla ilgili farkındalığın artmasına rağmen, kamuoyunun gerçek etkiyi yaratmada kimin sorumlu olduğu konusunda fikir ayrılıkları yaşadığını gösteriyor.Daha fazla insan, şirket ve hükümetlerin çabalarını takdir ederken, bu çabaların etkisi ve ardındaki motivasyon konusunda ciddi soru işaretleri de devam ediyor.
Kurumsal sürdürülebilirlikte halkın şüphesi sürüyor
Dünya genelinde şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda harekete geçtiğini düşünenlerin oranı geçmiş yıllarda %58 iken, son araştırmada %66’ya kadar yükseldi. Bu artış, ilerleme kaydedildiğini göstersede katılımcıların %44’ü şirketlerin sürdürülebilirlik çabalarını,bu amaca fayda sağlamaktançok,kendi çıkarları için yürüttüğünü düşünüyor.
Sürdürülebilirlik konusunda en iyimser ülkeler Çin, Hindistan ve Vietnam olurken; Paraguay, Hırvatistan, Sırbistan, Peru ve Türkiye’de halkın önemli bir kısmı şirketlerin toplumsal sorumluluktan çok karodaklı davrandığını düşünüyor.Türkiye’deki katılımcılarınyalnızca %7’si şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik çalışmalarını samimi olarak yürüttüğünü düşünüyor.
Hükümetlere güven artıyor, ancak eleştiriler devam ediyor
Anket, hükümetlerin çevre konusundaki çabalarına duyulan güveninküresel çapta artarak 2024’te %44 iken, 2025’te %52’ye çıktığını gösteriyor.Ancak bu artışa rağmen, %48’lik bir kesim hükümetlerin yeterince çaba göstermediği inancında.
Sonuçlar ülkelere göre önemli farklılıklar gösteriyor. Asya ülkeleri arasında Tayland (%98),Vietnam (%97) ve Endonezya (%94) hükümetleri olumlu not alırken; Çin (%93), Norveç (%75), Sırbistan (%75), Hırvatistan (%74) ve Fransa’da (%70) hükümetlere yönelik gerekli aksiyonların alınmadığına dair değerlendirmeleröne çıkıyor.Türkiye’nin%40’ı hükümetin çevreyle ilgili gerekli adımları attığını düşünürken,%60’lık bir kesim bu görüşe katılmıyor.
Hükümetlerin çevreyi korumak için gerekli önemleri aldığı ifadesine katılanlar ise bölgesel olarak incelendiğinde ise aşağıdaki gibidir;
- Avrupa’da 2024’te yüzde 33, 2025’te yüzde 41
- MENA’da 2024’te yüzde 40, 2025’te yüzde 51
- Amerika’da 2024’te yüzde 32, 2025’te yüzde 46
- APAC’da 2024’te yüzde 65, 2025’te yüzde 69
Sonuçlar tüm bölgelerde hükümetlerin çevreyi koruma konusundaki çabalarına duyulan güvenin arttığı görülmektedir.
Bireysel çapta, iklim krizine kayıtsızlık artıyor
Katılımcıların %34’ü bireysel eylemlerin çevre üzerinde olumlu etki yaratabileceğine inanıyor. Ancak Çin’de bu oran tam tersine dönüyor; halkın %88’i bireysel çabanın önemine inanmıyor. Ardından İsveç, Japonya, Polonya ve Almanya’da %36’ya varan oranlarda bireysel etkinin sorgulandığı görülüyor. Türkiye’de ise katılımcıların sadece %31’i bireysel çabaların çevre üzerinde etkili olacağını düşünürken, %15’lik bir kesimbu girişimlerin anlamlı bir fark yaratmayacağı görüşünde.
Bu sonuçlar, bireysel eylemlerin somut etkilerini daha net ve ikna edici birşekilde ortaya koyan, güçlü iletişim stratejilerine duyulan ihtiyacı göstermektedir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.