Yerli troleybüsle Şanlıurfa yakıttan yılda 3,5 milyon lira tasarruf edecek

Bozankaya'nın Şanlıurfa için ürettiği 12 araçlık bataryalı ve elektrikli troleybüs filosu teslim edilmek üzere yola çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Yerli troleybüsle Şanlıurfa yakıttan yılda 3,5 milyon lira tasarruf edecek

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Bozankaya tarafından yüzde 100 Türk mühendisliğiyle hazırlanan hem kataner (havai hat hem de batarya ile bağımsız yolculuk yapabilen troleybüslerden oluşan 12 araçlık filonun ilk kısmı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmek üzere yola çıktı. Şirket katanersiz 50 km’lik menzile sahip araçları dünya pazarına açmak için de gün sayıyor.
Araçların Şanlıurfa Belediyesi’ne doğru yola çıkmasından önce gazetecilere belgi veren Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Türkiye’nin ilk 10 ihracatçısı arasına girmeyi hedeflediklerini belirtti. Troleybüslerin sıfır karbon emisyonu ve yüksek oranlı tasarruf özellikleriyle ön plana çıktığını söyleyen Günay, Şanlıurfa için özel üretilen 12 araçlık filonun tamamının 2023 yılında hizmete sunulacağını aktardı.

Bozankaya’nın Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü üreten, ilk yerli raylı sistem ve metro ihracatını ve ilk yerli sürücüsüz metroyu hayata geçiren firması olduklarının altını çizen Günay, üretimi Ankara Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 bin metrekarelik alanda kurulu tesiste gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Dizel araçlara göre yüzde 40 tasarruflu

Günay’ın verdiği bilgilere göre, katener hattına bağlı kalmadan bataryası ile azami 50 km menzile ulaşabilen araçlar, hareket halindeyken şarj edilebilen bataryaları sayesinde sınırsız menzile ulaşabiliyor. Dizel araçlara göre bir günde yüzde 40 tasarruf sağlayan araçlarda tasarruf oranı bakımın da dahil edilmesi halinde yüzde 80’e çıkıyor. Bir aracın yıllık sağladığı tasarruf miktarı 70 bin Euro olarak hesaplanırken, Şanlıurfa’nın sadece yakıttan yılda 3.5 milyon lira tasarruf sağlaması öngörülüyor. Bu araçlar için yaklaşık 30 sene hizmet ömrü ve ürün yaşam döngüsü olacağı hesaplanıyor.

Toplam 160 kişinin seyahat edebileceği troleybüslerin günlük yolcu taşıma kapasitesi 95 bin olması bekleniyor. Araç üstü akıllı yazılım sayesinde güvenlik ve araç bakım periyotları uzaktan takip edilebiliyor.
Troleybüsler, Şanlıurfa’da tarihi dokunun yoğun olduğu bölgelerde, kataner hattına bağlı kalmadan, bünyesindeki bataryadan aldığı enerji ile yol alacak. Kataner hattında bağlanan yerlerde ise bataryalar otomatik şarj olacak.
Şanlıurfa koşullarını dikkate alarak özel üretilen araçlarda 60 derece kadar sıcaklıkta soğutma imkanı sağlayan tropikal klima yanı sıra wi fi ve şarj hizmeti de sunulacak.

Fabrika yatırımları yerine artık Ar-Ge’ye ağırlık verdiklerine dikkat çeken Aytunç Günay, “Tasarım ve üretim konusunda, dünya devleriyle yarışacak bir ‘know-how’a sahibiz. Şimdi de “Avrupa’da ve dünya’da Türkiye’yi temsil edecek yüksek teknolojili yeni nesil, bataryalı yerli troleybüslerimizle yola çıkıyoruz” dedi.
Yenilikçi çözümlerinin başta Avrupa olmak üzere dünyanın bir çok köşesinde ilgi gördüğünü ifade eden Günay, “Özellikle Güney Amerika, Avrupa ve ASEAN ülkelerine yoğunlaştık. Çok yakın gelecekte bu kıtalarda da Türk markası Bozankaya araçlarını görmek mümkün olacak” ifadelerini kullandı.

Toplam 70 milyon Euro yatırımla Türkiye’nin en büyük ve modern raylı sistem üretim tesisine sahip oldukları bilgisini veren Günay, 150’si Ar-Ge mühendisi olmak üzere 1000’u aşkın istihdam sağladıklarını söyledi.

Şirket Haberleri