Vencotek, rotayı yat pazarına çevirdi

Denizcilik sektöründe ısıtma, soğutma, havalandırma (HVAC) teknolojileri ve ekipmanları alanında üretimler yapan Vencotek, yat sektöründeki potansiyeli değerlendirerek müşteri portföyünü genişletmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Vencotek, rotayı yat pazarına çevirdi

Faaliyetlerine 2007 yılında başladıklarını, sonrasında ise anonim şirket olarak devam ettiklerini ifade eden Vencotek İklimlendirme Genel Müdürü Sezai Özcan, 2020’de yat sektörüne giriş yaparak bu alanda firmaların çözüm ortağı olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

MED sertifikalı ürünlerle yat pazarında aktif olmak istediklerine dikkat çeken Özcan, “2020’de yat pazarına girişi yaparak bu sektördeki iklimlendirme çözümlerinde daha fazla yer almak istiyoruz. Bu kapsamda, MED sertifikalı yangın damperleri ve damla tutuculu panjurlar (eliminatörler) ürettik. Eliminatör dediğimiz ürün, hem dışarıdaki hava miktarını belirlerken hem de deniz buharının geminin içerisine girmesini önleyen bir sistemden oluşuyor. Yangın damperi ise yangın anında otomatik kapanarak, yangının başka bir alana geçmesini önlüyor, bir nevi yangının boğulmasına yardımcı oluyor” dedi. Yangın damperinin son sertifikasını 2019 yılının aralık ayında aldıklarına değinen Özcan, bu ürünü MED sertifikasıyla dünyada imal eden üç firmadan birisi olduklarını ve bu alanda önemli girdiler elde edeceklerini söyledi.

İki ürünün sertifikasyon süreci devam ediyor

Geliştirilen ürünlerin uluslararası pazarda talep görmesi açısından bazı ürünlerle ilgili sertifikasyon sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Özcan, “Biz şu anda son aldığımız sertifikalarla ve ürettiğimiz yangın damperleriyle ihracat hacmimizi artırmayı hedefliyoruz. Bunun dışında, patlamayı önleyici fanlar ve ekipmanlar üretiyoruz. Ayrıca 2020’de sertifikasını almayı planladığımız iki ürünümüz daha bulunuyor” şeklinde konuştu.

Hem üretim hem de proje çözümü konusunda önemli başarılara imza attıklarını kaydeden Özcan, “Yurtiçinde önemli tersanelere HVAC ürünleri tedarik ediyoruz. Ayrıca ihracat ayağında da önemli hamlelerimiz var. Başta Rusya ve Arabistan olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Pakistan, İtalya, Ukrayna, Hollanda, Venezuela ve Norveç gibi ülkelerdeki çeşitli işbirlikleriyle ürün ve hizmetlerimizi ihraç ediyoruz” bilgisini verdi.

2020’de hedef 1 milyon dolar

Firma olarak 2020 hedeflerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Özcan, “2019 yılını ele aldığımızda belirlediğimiz hedeflerin yüzde 80’lik kısmına ulaştık. 2020 yılı için bir değerlendirme yapacak olursak piyasada değişen koşulları dikkate alarak hedeflerimizde revizelere gittik. Bu kapsamda firmamızın 2020 ciro hedef 1 milyon dolar” dedi.

TANAP projesindeki Edirne ve Çanakkale istasyonlarında yer alan analiz odası klimalarının kendileri tarafından üretildiğine dikkat çeken Özcan, “Klima alanında ürettiğimiz, VNC-AC-ATEX-14 KW ürünümüz, TANAP projesindeki doğalgazın kalitesinin izlendiği analiz odalarının iklimlendirme faaliyetlerini yapıyor. Bu ürün laboratuvar ortamındaki ısılarını istenilen derecede sabit tutuyor. Ayrıca talebe göre ısıtma soğutma, ortamın nem dengesini ayarlama gibi fonksiyonları da var” şeklinde konuştu.

Yaptıkları üretimlerde yüzde 50’ye yakın bir katma değer yarattıklarını ifade eden Sezai Özcan, ana sanayide faaliyet gösteren tersane ve armatörlerin gemi yan sanayisindeki firmaları desteklemesiyle hem yerlilik hem yan sanayi iş hacminde önemli kazanımların elde edileceğine işaret etti.

Sektörde artan maliyetlere bağlı olarak düşük karlılıklarla pozisyon aldıklarını ifade eden Özcan, orta ölçekli firmalara daha fazla destek verilmesi gerektiğini ve bu konunun sürdürülebilir büyümede önemli bir yere sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Şirket Haberleri