Turkcell, kârını gelirinden çok artırdı
Turkcell Grubu, 2020 yılını tüm alanlarda büyümeyle kapattı. Gelirlerini geçen yıla göre yüzde 15,8 artışla 29,1 milyar TL’ye çıkaran Turkcell’in 2020 net kârı geçen yıla göre yüzde 30,5 artarak 4,2 milyar TL olarak gerçekleşti.
Turkcell Grubu’nun 2020’de gelirleri önceki yıla göre yüzde 15,8 artarken, net karı yüzde 30,5 arttı. Şirketin gelirlerini 29,1 milyar TL’ye çıkarken, 2020 net kârı da 4,2 milyar TL oldu.
Şirketin FAVÖK’ü yüzde 17,7 artışla 12,3 milyar TL olarak gerçekleşirken FAVÖK marjı ise yüzde 42,2 oldu. FVÖK 6,3 milyar TL’ye yükselirken, FVÖK marjı da yüzde 21,6 olarak gerçekleşti. Mobil bileşik ARPU (M2M Hariç) büyümesi yıldan yıla yüzde 15,0 artışla 49,1 TL’ye ulaştı. Müşteri sayısını geçen yıla göre 1,1 milyon yükselten Turkcell, faturalı müşteri bazını ise net 1,6 milyon artırarak bu alanda son 11 yılın rekorunu kırdı.
3 milyon ücretli kullanıcıyı aştı
Turkcell, stratejik odak alanları; techfin, dijital iş servisleri ve dijital servislerde hızla büyüdü. Ödeme platformu Paycell’in yıllık işlem hacmi 9 milyar TL’ye ulaştı. Kurumların dijital dönüşüm yolculuklarına eşlik eden dijital iş servisleri 1 milyar TL’yi aşan kontrat değerine sahip 2 bin 300’ün üzerinde yeni projeye imza attı. 2020 yılı sonunda 3 milyon ücretli kullanıcıya ulaşan dijital servislerin tekil gelirleri ise yıllık bazda yüzde 26 arttı. Şirket bu kapsamda 2021 yılı için yüzde 14 - yüzde 16 aralığında gelir büyümesi, yaklaşık 14 milyar TL FAVÖK, gelirlerinin yüzde 20’si kadar ise operasyonel yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Müşterilerimizin pandemi nedeniyle evde daha fazla zaman geçirdiği 2020 yılında sabit genişbant tekliflerimize artan taleple net 180 bin fiber abonesi kazandık. Mobil şebeke üzerinden fiber hızında kesintisiz ev interneti hizmeti sunduğumuz ürünümüz Superbox’ta büyük bir başarıya imza attık. Superbox abone sayısı, hızlanan talep ile net 268 bin artarak 591 bine ulaştı. Ayrıca, bu yıl net 152 bin IPTV abonesi kazandık ve toplamda 871 bine ulaştık.”
Dijital servislere yatırımcı bekliyor
Turkcell’in stratejik hedefleri doğrultusunda 2020 yılında dijital servisleri yeniden yapılandırdıklarını kaydeden “BiP, TV+, fizy, Yaani gibi uygulamalarımızın her birini ayrı birer şirket yaptık. Böylece bu hizmetlerin global anlamda yatırımcı çekmesi konusundaki engelleri kaldırdık. Yatırımcılar istediği şirketimize ortak olabilir. İsteyene bu şirketlere kontrolün çoğu bizde kalmak kaydıyla kapımızı kapatmayızTurkcell’in en az 7-8 tane değerli varlığı var. Dijital servisler tarafında 2021’de ücretli kullanıcı bazını genişletmeyi, kurumsal firmalarla iş fırsatlarını avantaja çevirmeyi, TV alanında büyük ekran stratejimizle daha da güçlenmeyi ve GAMEPLUS markamızla bulut oyun ile oyun yayıncılığı gibi yeni alanlarda atılımlar yapmayı hedefliyoruz. Paycell’in 3 aylık aktif kullanıcı sayısı 4,7 milyona çıktı. Temmuz ayında eklenen ‘Hazır Limit’ özelliği sayesinde 190 bin tekil kullanıcı mobil ödeme limitlerini Paycell kartlarına aktararak harcama yaptı. Turkcell Pasaj ile birlikte 2020 yılının dördüncü çeyreğinde dijital satış kanallarında ziyaretçi sayımız aylık 30 milyon olurken, satışa dönüş oranı geçen yılın iki katı oldu. Sabit taraftaki gelirler hariç Turkcell Türkiye bireysel gelirlerinin yüzde 14’ü dijital satış kanalları üzerinden gerçekleşti” diye konuştu. Erkan, “2020'da bu üstün şebekemizde taşıdığımız trafiğe baktığımızda bir önceki yıla göre önemli artışlar gördük. 2019 yılına göre, toplam internet trafiğimizde yüzde 76, mobil data trafiğimizde yüzde 66, Superbox trafiğimizde yüzde 292, sabit bireysel trafiğimizde yüzde 67 ve ses trafiğimizde yüzde 5’lik artışlar gözlemledik. Pandemi döneminde artan bu trafiği güçlü altyapımız sayesinde kolaylıkla yönettik. Özetle geçen yıl şebekemizde adeta dünyayı taşıdık."
Yeni yıla iddialı girdi
Erkan, “Her yıl 1 milyon yeni müşteri hedefimize 2021 yılında da ulaşacağız. Ayrıca 500 bin yeni haneye fiber altyapı kazandıracağız. Faturalı abone bazımız daha da artacak. Şirketleşen dijital servislerimiz potansiyel kurumsal iş birlikleri, oyun ve TV alanına yaptığımız yatırımlar ile 2021 yılında da güçlü büyümesini sürdürecek. Böylece dijital servislerimizin tekil gelir büyümesi yüzde 25 artacak. Dijital iş servisleri şirketimiz kurumların dijitalleşme alanında güvenilir danışmanı olmayı sürdürecek. Bilişim teknolojileri servisleri pazarında 1. sıraya yerleşerek lider olacağız. Önümüzdeki dönemde Paycell’in sunduğu hizmetleri çeşitlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
WhatsApp konusunda geçen ay yaşanan yeni gizlilik sözleşmesi tartışmalarına da değinen Murat Erkan, “Bu sayede BiP 28 milyon yeni kullanıcı kazandı ve yaklaşık yüzde 60’ı da yurtdışından geldi “Whatsapp'ın bu veri paylaşımını opsiyonel hale getirmiyor. ‘Bu uygulamayı kullanacaksanız, bu paylaşımı yapmak zorundasınız’ diyor.. Tabi ki biz de müşterilerimizden veri paylaşımı istiyoruz ama ‘bu verilerini paylaşmazsan, bu uygulamayı kullanamazsın’ demiyoruz. Temel nokta bu… Bir başkasının bedel ödemeden üzerimden para kazanmasına izin vermeyeceğim. Bunu Murat Erkan olarak söylerken, Turkcell üzerinden de para kazanmasına müsade etmeyeceğim. Kimsenin bedelini ödemeden bunlara erişmesine müsaade etmeyeceğiz. Ülkelerin de buna müsaade etmemesi lazım. Zaten Avrupa da Çin de kapıları kapatıyor. Kapıları en son kapatan en çok kaybeder” dedi.
Dijital abonelik düzenleme çağrısı yaptı
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, dijital aboneliğin yaygınlaşması için ilgili kurumların gerekli yönetmelikleri hayata geçirmelerini beklediklerini söyledi. Erkan, “Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde aslında artık dijital kanallardan tüm abonelik süreçlerini müşterilerimize sunabilecek durumdayız. Bu konudaki düzenleyici kurumların herkese uygun yaygın bir teknoloji üzerinden dijital abonelik işlemleri için gerekli düzenlemeleri hayata geçirme konusunda destek bekliyoruz” dedi.