Reklamda yeni düzen; tüketici nerede, yatırım orada!
2010’lu yıllarda medya yatırımlarının gayrisafi milli hasıladaki (GSMH) payı %0,20-%0,28 seviyelerinde iken, 2020’li yıllarda oran %0,30’a yükseldi...
Business Head, Publicis Groupe Türkiye
Son 15 yılda medya sektörü, teknolojik gelişmeler ve değişen tüketici alışkanlıklarıyla büyük bir dönüşüm yaşadı. Eskiden geleneksel mecralar ile geniş kitlelere ulaşmak tek başına yeterliyken, dijital dünyanın hızla hayatımıza girmesiyle yeterlilik giderek azaldı. Tüketicinin dikkat süresi kısaldı ve algıdaki seçiciliği arttı.
Bu değişim, markalar için yeni stratejiler geliştirmeyi zorunlu hale getirdi ve yeni medya kullanım alışkanlıkları ortaya çıkardı. Kişiselleştirilmiş, kısa ve çekici içerikler üretmek, etkileşim yoluyla bağ kurmak ve çoklu kanal stratejisi ile tüketiciyi her alanda karşılamaya çalışmak değişim ile oluşan yeni normlarımız oldu. Artık medya stratejileri, sadece doğru zamanda doğru mesajı vermekle kalmayıp, aynı zamanda hangi kanalda, hangi formatta ve hangi etkileşimle tüketiciye ulaşılacağına odaklanır durumda.
Tüketicilerin farklı mecralarda gösterdiği değişken davranışlar, mecralar ve markaları yeni reklam alanları oluşturmaya ve kullanmaya itti. Tüm sektörün dönüşüme adapte olması ve medya yatırımlarını daha etkin kullanır hale gelmesi zaman aldı. Özellikle son birkaç yılı kapsayan dönem, medya enflasyonundan daha fazla büyüyen medya yatırımları ve oluşturulan yeni reklam alanlarının daha etkin değerlendirildiğini gösteriyor. Markaların hedefledikleri tüketicilere ulaşma yelpazesindeki çeşitlilik ve arz, medya yatırımlarının hızla büyümesinde itici bir güç oldu.
Türkiye’de medya sektörü, son beş yılda dikkate değer bir büyüme sürecine girdi. 2010’lu yıllarda medya yatırımlarının gayrisafi milli hasıladaki (GSMH) payı %0,20-%0,28 seviyelerinde iken, 2020’li yıllarda oran %0,30’a yükseldi. 2024 öngörülerine göre oran %0,48’e ulaşarak büyük bir sıçrama gerçekleştirecek. Henüz dünya ortalamasının %50 kadar altındayız. Ancak, kayda değer pay Türkiye’yi sıralamada yukarıya taşıdı (Kaynak: Zenith, Reklamcılar Derneği, EIU).
Yeni teknolojilerin yardımıyla mecralar hızla kak değiştirerek yeni reklam alanı fırsatları oluşturabiliyor. Gün tüketiciye ulaşmak için geleneksel TV dahil, hedeflenebilir reklam teknolojileri (addressable TV) ve hibrit çözümlerle tüketiciye ulaşabilecek yeni reklam alanları üretilmiş durumda. Bu alanların üretiminde lider olan dijital mecralar, yapay zekanın daha da yaygınlaşmasıyla birlikte daha dar hedef kitlelerle ulaşabilme imkanına sahip olacak. Bu kapasite de daha özel yayın metodolojileri sunabilmelerine ve dolayısıyla yeni reklam alanı arzı üretebilmelerine imkan sağlayacak.
Özetle, medya yatırımlarının hızla büyümesinin ardında, yeni medya dinamiklerinin etkisi ve reklam alanlarının daha verimli (satış, etkileşim, hedefleme vb…) kullanılmaya başlanması yatıyor. Medya yatırımları / GSMH rakamlarına göre, Türkiye için halen gidilecek yol var. Reklamverenler, değişen tüketici alışkanlıklarına hızla adapte olup, büyümeye devam eden medya evreninde doğru pozisyonlanarak rekabette öne çıkma fırsatına sahip. Çeşitlenen tüketici ihtiyacı ve medya bütçelerinin artması; pazarlama faliyetlerinden elde edilen faydanın yeniden medya çatısı altında toplanmasını ve bu alana yapılan yatırımlardaki lineer artışı desteklemeye devam edecek.
Publicis Groupe Türkiye'nin katkılarıyla...
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.