Önce İtalyan Astaldi, şimdi Fransız Egis hisse satıyor

İtalyan Astaldi’nin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden çekilmesinin ardından bu kez Fransız Egis hisselerini ortağı IC İÇTAŞ’a devrediyor. Türkiye’de önemli projelerde yer alan Egis, Gebze-İzmir otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli’ni işletimini ve bakımını yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Önce İtalyan Astaldi, şimdi Fransız Egis hisse satıyor

KERİM ÜLKER

İstanbul Boğazı üzerine inşa edilen üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim’in işletmesinden çekilen İtalyanların ardından projedeki şirketlerden birinde ortaklığı bulunan Fransız Egis, hisselerini IC İÇTAŞ’a devretme kararı aldı. Türkiye’de önemli projelerde yer alan Fransız devi Egis, IC İÇTAŞ EGİS Otoyol İşletme ve Bakım Anonim Şirketi’ndeki hisselerini satmak için masaya oturdu.

Anlaşma sağlanırsa Egis’in sahip olduğu yüzde 51’lik hisseyi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde olduğu gibi projedeki ortağı İbrahim Çeçen’in yönettiği IC Altyapı İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi satın alacak.

Yavuz Sultan Selim’de İbrahim Çeçen (IC) Holding ile İtalyan Astaldi arasındaki ortaklığın 2019’da sona ermesi gündem olmuş, İtalyan şirketin hisseleriyle Çinliler ilgilenmişti. Ancak o görüşmeler de olumsuz tamamlanmış ve Çinlilerin oluşturduğu konsorsiyumda yer alan Zhejiang Expressway şartların karşılanmaması dolayısıyla anlaşmayı feshetmek istediğini açıklamıştı. İştirakte yer alan China Merchants Group iştiraki China Merchants Expressway Network & Technology Holdings beş farklı yatırımcıyla birlikte köprünün yüzde 51’ini yaklaşık 689 milyon dolara satın almak için 2019’dan beri müzakere masasındaydı.

Gebze-İzmir yolu, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nde var

Türkiye’de önemli projelerde yer alan Egis’in, Yap, Gebze-İzmir Projesi’ni inşa eden ve 2038 yılına kadar işletmesini üstlenen Otoyol İşletme ve Yatırım AŞ çatısı altında bakım hizmeti yürüten Gebze ve İzmir Otoyolu İşletme ve Bakım AŞ’de (GİİB) ortaklığı bulunuyor. Egis’in internet sitesinde şirketin yüzde 50 hissedar olduğu işletme ve bakım şirketi GİİB, 407 kilometre otoyol, 3 tünel ve Osmangazi Köprüsü'nün bakım sorumluluğunu yürütüyor. Şirketin 868 çalışanı bulunuyor. Şirketin diğer ortağı ise çatı şirket Otoyol İşletme ve Yatırım AŞ. Egis ayrıca, Avrasya Tüneli’nin ulaşım altyapılarının işletimi ve bakımını yürütüyor.

Fransız devletine ait

İnşaat mühendisliği ve mobilite hizmetleri sektörlerinde önemli oyuncu olan Fransız Egis, 1.1 milyar Euro’luk ciroya sahip. 16 bin çalışanı olan şirketin ana hissedarı ise Caisse des Dépôts. 1816 yılında kurulan ve Fransız parlamentosunun kontrolünde olan şirket, ülkenin yatırım fonu olarak biliniyor. Devlete ait bu firmanın aktif büyüklüğü ise 168 milyar Euro.

Şirket Haberleri