Moskar'ın gündeminde markalaşmak ilk sırada

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde 2019 yılında faaliyete başlayan Moskar Endüstri’nin markalaşma ve bilinirliğe odaklanacağını belirten Fikri Taha Mete, bu amaçla yeni projeleri hayata geçirmek istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Moskar'ın gündeminde markalaşmak ilk sırada

Ülkelerin ticari müşavirlikleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını söyleyen Moskar Endüstri Genel Müdürü Fikri Taha Mete, “Bizim gibi proje bazlı çalışan firmalar, pazarlama adına standart ürün satan firmalara nazaran ciddi bir dezavantaj barındırıyor, bu kapsamda markalaşma ve tanıtım alanında yapılacak çalışmalar bizim gibi firmalar açısından önemli” diye konuştu.

Çelik işleme alanında başta gemi yan sanayisi olmak üzere birçok sektöre proje bazlı özel imalatlar yaptıklarını ifade eden Mete, “Çeliğin ara ürün olarak girdiği her sektör bizim gibi işletmelerin hizmet alanı olarak tanımlanabilir. Tank imalatı, çelik konstrüksiyon, alüminyum ve paslanmaz imalatları, yani metal işleme adına her kalem bizim hizmet kapsamımıza giriyor” dedi.

Önceliği Avrupa pazarına verecek

Özellikle Avrupa pazarında etkin olmak istediklerinin altını çizen Mete, virüs salgını, fiyat avantajı, işçilik kalitesi gibi sebeplerden dolayı birçok Avrupa ülkesinin üretimlerini Türkiye’ye kaydırma eğiliminde olduğunu ve firma olarak bu durumu uzun vadede değerlendirmek istediklerini dile getirdi.

Diğer taraftan personel, makine ve üretim hacmi konusunda da yatırım yapacaklarını kaydeden Mete, “Müşterilerden gelen talepleri daha rahat karşılamak ve ürün çeşitliliğini artırma hususundaki yatırımlarımıza ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

“Hedef takvimimizin önünden gidiyoruz”

Kârlılıktan ziyade müşteri memnuniyetine önem verdiklerine dikkat çeken Mete, şunları kaydetti: ”Her işletme kâr amacıyla kurulur fakat stratejik önceliği para kazanmak olan firmaların, kaygısı müşteri memnuniyeti olan firmalara nazaran başarılı olma şansını daha düşük görüyorum. Ancak Moskar olarak yine de hedef takvimimizin önünden gittiğimiz söyleyebiliriz.”

Cirodaki ihracat payını yüzde 70’e çıkarmak istiyor

İhracatın bütçede önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Mete, “Bizim şu anki ciromuzun yaklaşık yüzde 30’u ihracat kalemlerimiz oluşturuyor. Bu alanda ki hedefimiz yüzde 70 bandını yakalamak. Türkiye gibi coğrafi konumu dolayısıyla sürekli sıcak politik gündeme sahip bir ülkede riski dağıtmak adına makul oranın bu olduğu kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

“Finans araçları yüksek maliyetlerle sunuluyor”

Sanayi sektörüne finans araçlarının yüksek maliyetlerle sunulduğuna işaret eden Mete, bu konuda yapısal önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Yaptıkları işlerde makine parkur ve tesis kurulum maliyetlerinin yüksek olduğunun altını çizen Mete, “Bunlara ilave bir de yüksek maliyetli finans araçları eklenince firmalarımızı büyütmek dünyayla rekabet edecek hale getirmekte zorlaşıyor. Bu sıkıntı sürekli gündemimizde ve politik olarak bu konuların çözüleceği inancındayız. ” değerlendirmesinde bulundu.

Kompansatörlerin başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarında aktif bir şekilde satılmasını hedeflediklerini dile getiren Erdem, yaptıkları ihracatta kompansatörlerin önemli bir paya sahip olduğuna işaret etti. Elektrostatik filtreler konusunda da hem üretim hem de mühendislik hizmet verdiklerine dikkat çeken Erdem, Tür2020 yılında verimlilik artışıyla karlılığı da yaklaşık yüzde 50 oranında artırmayı planladıklarını anlatan Erdem, “2020 yılında ciro artışı için öncelikli hedefimiz üretim kapasitemizi en az iki katına çıkarmak. Bunun için makine yapım faaliyetlerimiz son hızla devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan sertifikalandırma faaliyetlerini 2020 yılının ilk çeyreğinde tamamlamayı planladıklarını ifade eden Erdem, bu kapsamda ISO 90012015 yönetim sistemi sertifikası, TSE ve CE ürün sertifikalarıyla ilgili çalışmaların eş zamanlı olarak devam ettiğini dile getirdi. Academy yönetici eğitimleri alanında verilecek eğitimlerle ilgili İngiltere’de partner olacakları bir firmayla görüşmelerini sürdürüyor. Yönetim ve liderlik becerileri başta şta olmak üzere iş sağlısağlı ğı ve güvenliği yöneticileri için yeni programlar başlattıklarını söyleyen Numeko Acedemy Genel Müdürü Onur Ataman, "Fabrika ve iş yerlerinde bu alanda kurulan sistemler olabilir. Sonuç itibariyle bu sistemleri kurmak için gereken teknik bec becerinin yanında insanlara ulaşabilmek için daha farklı beceriler gerekiyor. Bu noktada yeni programlarımızla katkı sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin önde gelen global firmalarına iş sağlığı alanında çeşitli eğitimler verdiklerini anlatan Ataman, “Numeko Academy, 2019 Eylül ayından itibaren dünya devi Honeywell ile yeni bir işbirliğine imza attı. Türkiye ve çevre ülkeleri de kapsayacak şekilde bölgemizin yetkili tek Honeywell Akademisi oldu. Tuzla’da kurulu akredite eğitim platformları ve yetkin eğitmenleriyle özellikle yüksekte ve kapalı alanlarda çalışma konuları başta olmak üzere birçok alanda eğitim hizmetleri sunuyor” dedi.

Beceri kazanmaya dayalı eğitim yaklaşımı

Eğitimlerini plaza içerisinde dış hava koşullarından etkilenmeden ve platform üzerinde uygulamalı olarak veren sayılı firmalardan olduklarına dikkat çeken Ataman, ülkemizdeki iş sağlığı bilincini farklı bir noktaya taşımak istediklerini aktardı.

Ataman, “Ayda bir çatı kontrolü yapacak ya da üç ayda bir kontrol amaçlı yükseğe çıkacak personelin endüstriyel güvenlik kurallarına göre hareket etmesi gerekli. Doğru eğitimle doğru ekipmanı birleştirmelisiniz. Personellerinizi yüksekte çalışma teknisyeni olarak eğitmek bu noktada doğru bir yaklaşım olmayabilir. Ancak bu tür ihtiyaçlarınız için bu meslek gruplarından destek almak daha uygun” dedi.

Şirket Haberleri