Kocaman Balıkçılık, Japon ortağıyla Türkiye’de suşi üretecek
Dünyanın en büyük deniz mahsulleri üreticilerinden KyoKuyo ile ortaklığa giden Kocaman Balıkçılık, ürün gamını genişleterek önce iç pazarda, daha sonra da Türkiye’de suşi üreterek ihracatta büyümeyi hedefliyor. Artan maliyetlere dikkat çeken Kocaman Balıkçılık Murahhas Azası Osman Kocaman, bu durumun ihracata zarar verdiğinin altını çizdi.
MURAT KÜÇÜK
Geçen yıl Japonya’nın 88 yıllık deniz mahsulleri devi KyoKuyo ile ortaklığa giden ve bu doğrultuda bir yapılanma süreci geçiren Kocaman Balıkçılık, hem iç hem de dış pazarda ürün çeşitliliği yaratarak büyümeyi planlıyor. KyoKuyo’nun Avrupa pazarına açılma sürecinde Kocaman’ın müşteri portföyünden faydalanacağını belirten Kocaman Balıkçılık Murahhas Azası Osman Kocaman, “Bir diğer yandan da Türkiye’deki tüketicileri KyoKuyo ve Japon mutfağının su ürünleri ile buluşturacağız” dedi. 30’dan fazla ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini paylaşan Kocaman, “İlk etapta ihracattan çok iç pazara odaklandık. Geçen senenin son günlerinde Tayland’dan dondurulmuş suşi ürün gruplarını ithal ederek bu iş için ilk adımları attık. Bu sene, Türkiye’de hacmi 35 milyon doları bulan suşi pazarında yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. 2026’dan sonra tekrar ihracata yönelmeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı. Kocaman, 20’den fazla fabrikası bulunan KyoKuyo’nun dünyanın 10 büyük deniz mahsulleri üreticisinden bir tanesi olduğu bilgisini paylaştı.
Bandırmalı kadınlar suşi ustası olacak
İç pazarda artan maliyetlerin ve hammadde kıtlığının ihracata zarar verdiğini söyleyen Kocaman, bu durumun ithalatı cazip hale getirdiğini ifade etti. Türkiye’de üretme ve ihracat yapma kültürünü sürdürme isteğinde olduklarını dile getiren, “Ortaklarımızdan ithal ettiğimiz donmuş suşileri ileriki günlerde Bandırma’da üretmeyi planlıyoruz. Bunun için Japonya’dan suşi şefi istihdam edeceğiz. Onlar, kadın çalışanlarımıza suşi yapmayı öğretecekler. Reçetemiz aynı olduğu için Tokyo’da satılan orijinal suşinin aynısı burada da üretilmiş olacak. Türkiye’de üretime başladıktan sonra Orta Doğu, Rusya ve Avrupa’ya suşi ihraç etmeyi planlıyoruz. Türkiye’yi AB için ihracat üssü olarak planlıyoruz” dedi.
■ Türkiye yılda 7, Avrupa 24 kilo balık tüketiyor
Türkiye’deki balık tüketiminin Avrupa’nın çok gerisinde olduğunu söyleyen Osman Kocaman, “Ülkemizde kişi başına düşen yıllık balık tüketimi 6-7 kiloyken bu rakam Avrupa’da ortalama 24 kilo. Hatta Portekiz’de 56, Norveç’te 52, İspanya’da ise 40 kilo gibi oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor” dedi. Gelişen gastronomi kültürünün balık dışındaki deniz ürünlerinin tüketimini artırdığına dikkat çeken Kocaman, “Özellikle karides, kalamar, midye ve ahtapot gibi deniz ürünleri ev mutfaklarında pişmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 Su Ürünleri Ürün Raporu’na göre, Türkiye’de su ürünleri üretimi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18.6 oranında artarak 1 milyon tona ulaştı. Bu büyüme deniz avcılığından çok su ürünleri yetiştiriciliği alanında” açıklamasında bulundu
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.