Kilim Mobilya, Azerbaycan’a yatak ihracatına başladı

Kilim Mobilya, ürettiği yatakların yüzde 10’unu Amerika, Irak ve Suriye’ye gönderiyor. Yatak ihracatını artırmaya odaklandıklarını söyleyen Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin, “Yakın zamanda Azerbaycan’a da yatak satışına başladık” diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kilim Mobilya, Azerbaycan’a yatak ihracatına başladı

Dilek FİDAN

Türkiye’nin yıllık yatak ihracatının yaklaşık 46 milyon dolar olduğunu söyleyen sektörün lider markalarından Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin, 2018 yılında yurt içinde 4 milyon adet yatak satıldığını dile getirdi. Pazarın yüzde 90’nı yaylı, yüzde 10’nu sünger yataktan oluşurken, Türkiye’de günlük üretilen 20 bin yatağın 10 binini ise Kayseri’nin ürettiğini söyleyen Şahin, “Yıllık 2 milyon civarında üretim ile Kayseri, yatak sektöründeki toplam üretimin yarısını karşılıyor.Türkiye’de üretilen yataklar Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor ” dedi.

Modüler, soft ve sünger fabrikalarıyla 4 farklı üretim tesisinde faaliyet gösteren Kilim Mobilya, geniş bir yelpazede üretim yaparak müşterilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Kayseri’de dört üretim tesisi bulunan ve Türkiye’nin en önemli mobilya üreticilerinden olan Kilim Mobilya, 4 çeşit rollpack yatak yelpazesiyle toplam 35 çeşit yatak üreterek hem yurt içine hemde yurt dışına ürünlerini gönderiyor. Kilim Mobilya, yatakların yüzde 10’luk kısmını Amerika, Irak ve Suriye’ye gönderiyor. Cihat Şahin, “Mobilyada olduğu gibi yatakta da ihracata odaklandık. Yakın zamanda Azerbaycan’a da yatak satışına başladık” diye konuştu.

Yaklaşık 700-900 bin yataklı binden fazla otel yatırımından yola çıkarak yatak sektörünün büyümesini gelecek yıllarda artırarak devam ettireceği öngörüsünde olduklarını belirten Şahin, “Dünya pazarında yatak üretiminin bir mühendislik işi olduğu ve bireye göre yatak üretimi yapıldığı halde ülkemizde konu ‘ Sert yatak mı, yumuşak yatak mı?’dan ileriye maalesef gidemiyor. Yataklarda yeni kullanılan organik ve inorganik birçok katman ülkemizde hemen rağbet görmediği için yurtdışı pazarlarda rekabet edemiyoruz. Çünkü öncelikle kendi ülkemizde bunları kullanıp maliyetlerini uygun hale getirmeliyiz ki, yurtdışı pazarlarda da bunlarla rekabet edebilelim. Bu alanda yoğun bir Ar-Ge çalışması yok maalesef” dedi.

Firmaların tek istediğinin ucuza çok sayıda yatak üretmek, bunu da ihraç etmek veya iç pazarda satabilmek olduğunu ifade eden Şahin, “Kısacası sektördeki temel sorunlar kayıt dışı ve merdiven altı üreticilerden kaynaklı haksız rekabet,Ar-Ge konusunda çalışma yapılmamasından dolayı kopya ürünler fazla. Uluslararası pazarlarda bilinen ve sevilen bir üst segment yatak markamızın veya markalarımızın olmaması da bir diğer sorundur” diye konuştu.

“İhracatta yaşadığımız sorunlar nedeniyle ülke olarak ilk 10 arasına giremiyoruz”

Üretim için yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Cihat Şahin, “Dünya pazarına baktığımızda ABD, Çin ve Brezilya yatak üretiminde dünyanın en önemli üreticileri. Gerek ihracatımızdaki gerekse ürün kalitemizdeki sorunlar sebebiyle global pazarda yatak üreticisi ilk 10 ülke arasına bile giremiyoruz. Türkiye işgücü, enerji, hammadde ve coğrafi konum nedeniyle yatak üretimi için uygun bir merkez konumunda. Sektörde 3 milyonu klasik kanallarda, 1 milyonu ise münhasır mağazalar ve modern kanallarda olmak üzere yılda yaklaşık 4 milyon adet yatak satılıyor” dedi.

Şirket Haberleri