Caiz, Türkiye’nin 100 milyar dolarlık islami finans pazarına açılıyor
Faizsiz ve etik finansı dijital çağa taşıyan Caiz, Türkiye pazarına açılarak yatırımcıları ve işletmeleri islami hassasiyetlere uygun yenilikçi finansal çözümleriyle buluşturmayı hedefliyor.
Türkiye, 100 milyar doları aşan islami finans hacmiyle, etik ve faizsiz finans sistemine yönelik artan bir taleple karşı karşıya. Ancak mevcut çözümler, dijital dönüşüm ve finansal kapsayıcılık açısından hâlâ yeterli seviyeye ulaşabilmiş değil. 85 milyonluk bir nüfusa sahip olan Türkiye’de dini hassasiyetlerinden ötürü bankacılık işlemlerine mesafeli yaklaşanlar için 9 katılım bankası faaliyet gösteriyor. Halihazırda geleneksel finans sistemine faizsiz alternatif sunmayı amaçlayan bu bankalar dijitalleşme ve blokzincir teknolojileri konusunda ise sınırlı bir etki alanına sahip.
Caiz, Türkiye’nin islami finans sektörüne dijital bir boyut kazandırmayı hedefliyor
Caiz, katılım bankalarından farklı olarak, blokzincir tabanlı, merkeziyetsiz ve islami kaidelere uygun dijital finansal çözümler sunarak sektöre yenilikçi bir yaklaşım getiriyor. Şirketin Türkiye’yi cazip bir pazar olarak görmesinin en önemli nedenlerinden biri, islami finans hacmi ve faizsiz finansman modellerine olan yüksek talep. Aynı zamanda, Türkiye’nin genç ve teknolojiye yatkın nüfusu, dijital finans çözümlerine olan ilgiyi artırarak Caiz’in ekosistemini hızla büyütebileceği bir ortam yaratıyor.
Diğer kripto paralardan farklı olarak, Caiz yalnızca merkeziyetsizliğe odaklanmak yerine merkeziyetsiz finans (DeFi) ile merkezi finansı (CeFi) birleştiren çift yaklaşımla çalışıyor. Bu, Caiz ekosistemi içindeki işlemlerin merkeziyetsiz ve şeffaf kalmasını sağlarken, genel operasyonların islami hukuka tam uyumlu olmasını garanti ederek uzmanların rehberliğinde sağlıyor.
Ayrıca, varlık destekli dijital para birimleri ve faizsiz (riba) yaklaşımı ile Caiz, Türkiye'nin en islami dostu finansal ekosistemi olmayı hedefliyor. Bu yenilikçi yapı, geleneksel finansal sistemle entegrasyonun yanı sıra, her yerden erişilebilen etik ve İslami ilkelere uygun alternatifler sunarak geniş bir kitleye finansal katılımı kolaylaştırıyor.
“Blokzincir teknolojisiyle faizsiz finansı birleştirerek herkesin erişebileceği bir sistem sunmayı hedefliyoruz”
Caiz’in Türkiye’de sağladığı hizmetler hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Operasyonları Müdürü Irmak Yolcu, “Türkiye, islami finans alanında güçlü bir ekosisteme sahip olsa da dijital finans çözümleri açısından hala gelişime açık bir pazar. Caiz olarak, blokzincir teknolojisiyle faizsiz finansı birleştirerek etik, şeffaf ve herkesin erişebileceği bir sistem sunmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin genç ve dijitalleşmeye açık nüfusu, islami finans çözümlerine olan yüksek talep ile birleştiğinde, burayı bizim için önemli bir merkez haline getiriyor. Amacımız, bireylerden işletmelere kadar geniş bir kitleye hitap eden yenilikçi ve güvenilir bir finansal alternatif oluşturmak” ifadelerini kullandı.
Caiz, İslami ilkelere uygun, blok zinciri tabanlı bir dijital finans platformudur. Bireylerden, girişimlere, bankalardan büyük şirketlere kadar tüm ekosistemi şeffaf, güvenli ve düzenlemelere uygun dijital finansal altyapı ile buluşturur. Güçlü teknolojisi ve etik değerleriyle Caiz, şimdi Türkiye'nin büyüyen İslami finans pazarına girmeyi ve modern finansı İslami etiklerle birleştirmeyi hedefliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.