Bakan Varank: Türkiye, grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün açılışı yapılan Grafen Seri Üretim Tesisi ile birlikte Türkiye'nin bu alanda seri üretim yapabilen 10 ülkeden biri konumuna geleceğine dikkat çekti.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bakan Varank: Türkiye, grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geliyor

Ankara İvedik OSB'de, Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi'nin açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, grafenin çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif bir malzeme olduğunu söyledi.

Grafenin sanayinin birçok alanında kullanıldığını, tek atom kalınlığında 2 boyutlu bir nanomalzeme olarak nanoteknolojinin en kritik bileşenlerinden biri olarak gösterildiğini vurgulayan Varank, "Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek." ifadelerini kullandı.

"Tesiste yurt dışına bağımlılık bulunmuyor"

Grafenin üretiminin kolay olmadığını belirten Bakan Varank, Grafen Konseyi'nin yayımladığı 2020 Grafen Araştırma Raporu'na göre, sektörün karşılaştığı sorunların başında maliyet, seri üretim kabiliyeti, standart ve sertifikasyonun geldiğini aktardı.

Çevreci bir model oluşturulması, uygun üretim ve maliyet yönetimine sahip olunmasının da zorluklar arasında yer aldığını söyleyen Varank, "Bu zorluklar nedeniyle grafen, dünyada en çok Ar-Ge yatırımı yapılan ürünlerden birisi. Nanografi firmamız, bu olağanüstü malzemenin hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirdi. Bugün açılışını yaptığımız yatırımla Türkiye, grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geliyor. Çevre dostu yöntemlerle, düşük maliyetli ve endüstriyel boyutta üretim yapacak bu tesis, kapasitesiyle dünyanın en önemli grafen üretim merkezlerinden biri olacak." şeklinde konuştu.

"Bölgenin en büyük hacimli nanoteknoloji yatırımı"

Nanografi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı ise, Grafen Seri Üretim Tesisi'nin Türkiye'nin ilk, bölgenin ise en büyük hacimli nanoteknoloji yatırımı olacağını söyledi. Bu yatırımla yıllık grafen üretimlerinin 100 tonun üzerine çıkacağını vurgulayan Ahlatçı, "Kurduğumuz üretim hattı dünya genelinde grafen üretiminin zorluklarının çözüldüğü, standart kaliteyle kullanıcı dostu bir modele sahiptir. Bunu ihtiyaç halinde hızlı şekilde çok daha büyük hacimlere göre ulaşılabilir şekilde tasarladık." dedi.

2019'da Ulusal Bor Enstitüsü ile grafen ve bor katkılı ülkenin ilk özgün lityum iyon batarya Ar-Ge projelerini başlattıklarını da bildiren Ahlatçı, projeden olumlu sonuşlar aldıklarını ve bunları yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Şirket Haberleri