Teknoloji devinde yeni işten çıkarma dalgası! Bu kez sayı bilinmiyor
Teknoloji devi Microsoft’tan yeni işten çıkarma dalgası başlatıyor. Daha önce 2 bine yakın çalışan ile yollarını ayıran şirket, orta düzey yöneticileri ve yazılımcı olmayanları yeni plana dahil etti.
Teknoloji dünyasının en büyük oyuncularından Microsoft yeni bir işten çıkarma dalgası ile çalkalanıyor.
Yazılım devi, bu kez işten çıkarmaları yazılımcı-yönetici oranını artırmak amacıyla amacıyla yapıyor. Şirkette orta düzey yöneticileri ve yazılımcı olmayanları hedef alan yeni bir işten çıkarma dalgası planlandığı belirtiliyor.
Sayı henüz belirlenmedi
Satya Nadella liderliğindeki şirket, her yöneticinin altındaki çalışan sayısını ifade eden “kontrol aralığını” genişletmeyi hedefliyor. Olası işten çıkarmaların kesin sayısı henüz belirlenmedi ancak bazı ekipler üzerinde önemli bir etkisi olabilir.
“PM oranını” düşürürecek
Microsoft’taki iç görüşmeler, ürün veya program yöneticilerinin mühendislere oranını ölçen “PM oranını” düşürmeye odaklanıyor. “Üretici oranı” olarak bilinen bu kavram, Microsoft’un güvenlik şefi Charlie Bell tarafından Amazon’daki görevi sırasında ortaya atıldı. Bu oran, yazılım mühendislerinin proje ve program yöneticileri gibi “üretici olmayanlara” oranını ölçüyor.
Örneğin, Bell’in güvenlik bölümü şu anda her PM için yaklaşık 5,5 mühendisle çalışıyor ve 10’a 1 oranını hedefliyor. Önerilen kesintiler, yöneticilerin belirli bir bütçeye ve ekip bazlı orana uymasını gerektirecek.
Çalışan değerlendirme sistemi hisse ödülü ve nakit primleri belirliyor
Microsoft, çalışanları 0 ile 200 arasında bir ölçekte değerlendirmek için “ManageRewards kaydırıcısı” kullanıyor. Bu değerlendirmeler, bir çalışanın alacağı hisse ödüllerinin ve nakit primlerin miktarını belirliyor.
Performans beklentisini karşılamayanla yollar ayrılıyor
Bu hamle, Microsoft’un bu yıl başlarında performans beklentilerini karşılamayan çalışanları hedef alan daha önceki işten çıkarmaları takip ediyor. Şirket, yılın başlarında düşük performans gösteren yaklaşık 2.000 çalışanı işten çıkarmıştı. Yaklaşan kesintiler de düşük performans gösterenleri hedef alabilir ve bu, iki yıl üst üste performans değerlendirmelerinde “Etki 80” veya altında puan alanları içerebilir.
Daha fazla katkı sağlayan kalıyor
Teknoloji sektöründe şirketler, verimliliği artırmak için orta düzey yönetim rollerini azaltıyor. Amazon, yöneticilere kıyasla daha fazla bireysel katkı sağlayan çalışana sahip olmayı hedeflerken, Google da benzer bir çaba kapsamında başkan yardımcısı ve yönetici pozisyonlarının 10%’unu azalttı.
Üretkenlik öne çıkıyor
Önerilen işten çıkarmalar, Microsoft’un daha yüksek bir yazılımcı-yönetici oranına odaklanarak operasyonları düzenleme ve üretkenliği artırma çabalarını yansıtıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.