Pandemide siber güvenliğin can simidi Çok Faktörlü Koruma ve DLP oldu
Siber güvenlik kuruluşu ESET, Türkiye’de yılın ilk beş ayında şirketlerdeki siber güvenlik eğilimlerini mercek altına aldı. Pandemi döneminin de dahil olduğu bu süreçte, güvenli uzaktan bağlantı sağlayan “Çok Faktörlü Koruma“ yazılımları, en çok tercih edilen siber güvenlik önlemlerinden biri oldu.
Antivirüs, internet güvenliği ve uç nokta koruma yazılımları sağlayıcısı ESET, kendi verilerinden yola çıkarak, Türkiye’de yılın ilk beş ayına ilişkin kurumsal siber güvenlik eğilimlerini paylaştı.
“Özellikle Çok Faktörlü Koruma (MFA-Multi Factor Authentication), işi eve taşıyan kuruluşlar açısından can simidine dönüştü“ diyen ESET Türkiye Satış Müdürü Asım Akbal, “Bu konudaki çözümümüz olan ESET Secure Autentication yazılımımız, geçen yılın ilk beş ayına göre 3 kat daha fazla tercih edildi“ bilgisini paylaştı.
Çok Faktörlü Koruma Nedir?
Şirket verilerine uzaktan erişimde kullanılan Çok Faktörlü Koruma (veya çok faktörlü kimlik doğrulama), online banka girişlerinde olduğu gibi, ilgili kişinin telefonuna SMS veya uygulama aracılığı ile ikinci bir giriş şifresi ileterek güvenliği arttırıyor.
Veri Kaybını Önleme (DLP) yazılımlarına ilgi yükseldi
Asım Akbal’in paylaştığı bilgiye göre, öne çıkan bir diğer önlem olan DLP yazılımları, kurum cihazlarından kaynaklanabilecek veri sızıntılarını izlemeye ve engellemeye yönelik. ESET Satış Müdürü, ”Çalışanlar, önemli verilerini şirket dışında bir oluşuma taşıyamaz. Şirketleri, veri sızıntısı sonucu oluşacak maddi zararlardan ve itibar kaybından korur. ESET’in teknoloji ortaklarından Safetica Full DLP, son 5 aylık süreçte geçen yıla göre 4 kat daha fazla tercih edildi” diye konuştu.
Şifrelemeye yönelim arttı
Söz konusu dönemde özellikle KOBİ segmentinde tercih edilen siber güvenlik programlarından biri de şifreleme (kriptolama- encryption) yazılımları oldu. Şirket verilerinin şifrelenerek, yetkisi olmayan kişilerden korunmasını sağlayan ESET Endpoint Encryption programı, genel ilgi seviyesini aşarak daha çok incelendi ve talep gördü. Bu da günümüzde verinin değerinin artık cihazların değerinden daha kıymetli hale geldiğinin göstergesi.
Veri şifreleme uygulamalarının şirketler tarafından genellikle ötelendiğini veya yeterince önemsenmediğini aktaran ESET Satış Müdürü Asım Akbal, “Genelde sınırlı seyreden şifreleme talebi, bilgisayarların şirket dışına çıkmasıyla birlikte değer kazandı. Tüm cihazların sabit ve çıkarılabilir disklerini uzaktan şifrelemenin güzel yanlarından biri de, verileriniz bir biçimde çalınmış ve sızmış olsa bile, başkaları tarafından görülemez ve kullanılamaz halde olmasıdır“ dedi.
Bu ürünlere ilgi neden yükseldi?
“Birkaç sebep var“ diyen ESET Satış Müdürü Asım Akbal, “Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişen kanuni süreçler, verilerin saydığımız yazılımların da katkısıyla korunmasını öngörüyor. Türkiye’deki şirketlerde de bu yönde bir eğilim başlamıştı ancak pandemi döneminde işlerin eve taşınması ve uzaktan çalışmanın zirve yapması; Çok Faktörlü Koruma, DLP ve şifreleme (encryption) yazılımlarına yönelik ilgiyi hızla yukarıya çekti.
Akbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak hatırlatmak isterim ki, tüm bu yazılımlar siber güvenlikte ek çözümlerdir. Siber güvenliğin temelini; ev ve küçük ofisler için antivirüs ve internet güvenliği; kurumlar için de uç nokta güvenliği (Endpoint Security) yazılımları oluşturur. Ek çözümler, güvenlik katmanları ekleyerek, koruma çemberini güçlendirir.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.