Dünya Gazetesi Temassız Ödeme Dosyası

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı Eda Uluca Özcan, Dünya Gazetesi teknoloji editörü Selenay Yağcı'nın COVID-19 salgını ile kullanımı artan temassız ödeme ile ilgili sorularını yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Dünya Gazetesi Temassız Ödeme Dosyası

Selenay Yağcı

Sodexo temassız ödeme konusunda ne gibi teknolojiler sunuyor? 

Sodexo olarak sektörümüzün dijital dönüşümüne liderlik ediyoruz. Ödeme süreçlerimizi ve bu süreçlerde kullanılan fiziksel materyalleri dijitalleştirmek için pandemi döneminin çok öncesinde yatırım yapmaya başlamıştık. Bu dönemle birlikte hijyenik ve temassız ödemelere yönelik artan bilinç ve talep sayesinde biz de daha önceden uygulamaya aldığımız dijital çözümleri geliştirerek yaygınlaştırma imkanına sahip olduk. 

Öncelikle, toplumsal sorumluluğumuz doğrultusunda tamamen temassız ödeme araçları sunmak adına, sektörle özdeşleşmiş olan tüm kağıt çek ve fiziksel kart üretimini durdurduk. Mobil Kart çözümümüz sayesinde tüm akıllı telefonlar yemek kartı işlevi görür hale geldi. Mobil Kart ile müşterilerimiz, çalışanlarına yemek faydasını kart dağıtımına ilişkin lojistik süreçler olmadan anında sunabilir hale geldi. Özellikle tüm çalışanların ofiste bir arada bulunmadığı bu dönemde, bu özelliğimizin tercih unsuru olduğunu gözlüyoruz.  Yemek kartına geçiş yapmak isteyen firmaların çalışanları da firma yetkililerinin karar verip online olarak sözleşme imzaladığı gün mobil kartlar aracılığı ile yemek faydasından yararlanabiliyor.

Mobil Çek çözümümüz sayesinde ise çalışanlarına esnek yan haklar, performans ödüllendirme ya da dönemsel destek için alışveriş çeki vermek isteyen firmalara tamamen dijital ve hijyenik bir çözüm sunmuş oluyoruz. Çalışanlar ise hem temassız bir şekilde bu destekten yararlanıyorlar, hem de Sodexo’nun geniş üye ağında seçme özgürlüğüne sahip oluyorlar.

Mobil Ödeme çözümümüz sayesinde kart kullanıcılarımız ödemelerini temassız, güvenli ve hijyenik bir şekilde, kolayca yapabiliyorlar. Üye ağımızın neredeyse tamamında kullanılabilen, herhangi bir POS modeli ile sınırlı olmayan, kod bazlı ödeme yönteminin bu dönemde çok yoğun olarak tercih edildiğini gözlemledik. 

Bizim değer zincirimizin bir diğer önemli unsuru olan üye işyerlerimizin ihtiyaçlarına yönelik de aynı hassasiyete cevap veren çözümlerimiz de mevcut. Sipariş almak için anlık POS cihazı ihtiyacı olan, fiziksel POS cihazlarını kullanmak istemeyen ve temassız ödeme almak isteyen restoranlara yönelik Cep Pos çözümümüzü de isteyen üyelerimize hızlıca ve ücretsiz olarak sunuyoruz. Böylece üye restoranlarımız hem akıllı telefonlar üzerinden hijyenik ve temassız bir şekilde ödeme alabiliyor hem de pos cihazı bağımlılığından kurtulmuş oluyorlar.

Kaç kişi temassız ödeme sistemini kullanıyordu, pandemi ile ne kadarlık bir artış oldu?

Mobil ödemeye ilişkin gerek kart kullanıcılarında gerekse üye iş yerlerindeki farkındalığın artmasına ilişkin birtakım çalışmalarımız oldu. Sunduğumuz çözümler ve yoğun bilgilendirmelerle birlikte son dönemde mobil ödeme oranlarının pandemi öncesi döneme göre 6 kat artış gösterdiğini gözlemliyoruz.

Mobil ödeme yapan kullanıcı sayımız ise pandemi öncesi döneme kıyasla 5 katına çıktı. 100.000’e yakın kullanıcımız ise yeni yemek kartlarını tamamen dijital olarak kullanıyor, onlar için herhangi bir fiziksel kart ya da çek üretmedik.

Sodexo Türkiye’de kimlere ulaşıyor? 

Sodexo olarak, Türkiye'de 20 binden fazla müşterimiz, 1 milyona yakın çalışan ve 45 bin üye iş yerimiz ile yaklaşık 1,5 milyon kişinin günlük hayatına dokunuyoruz.

2020’nin ilk yarısı nasıl geçti, ikinci yarısı hedefler neler?

Sodexo olarak bizim mali yılımız Eylül ayında başlıyor. Geçen seneyi hedeflediğimiz büyüme rakamlarının üzerinde kapattık. Bu sene pandemi öncesinde de hedeflerimizi aşan bir performans sergiledik. KOBİ’lerin çözümlerimize olan talebini canlı tutmayı başardık. Yemek dışı işlerimizde de, özellikle işverenlerin çalışanlarını, ekosistemlerini teşvik ve ödüllendirmek için kullandıkları Gift çözümlerimizde de her sene düzenli bir büyüme ortaya koyuyoruz.

Ürün geliştirme konusunda önümüzdeki dönemde Sodexo’nun izleyeceği strateji ne olacak?

Sodexo olarak iş hayatının her anına ve her alanına dokunuyoruz. Odağımıza çözümlerimizin kullanıcıları olan şirket çalışanlarını alarak tüm paydaşlarımıza mükemmel bir dijital deneyim yaşatmayı hedefliyoruz.

Günümüzün değişen iş koşulları esnek, hızlı, pratik ve hijyenik faydaların ön plana çıkmasını sağlıyor. Firmaların büyük çoğunluğu ofise kısmi olarak dönüyor, çalışanlarının bir kısmı halen ofis dışından çalışıyor. Sodexo olarak, dijital ürünlerimiz ve iş ortaklarımızın da çözümleri ile birlikte hem evdeki hem de ofisteki çalışanlar için esnek faydalar sağlamak isteyen şirketlerin her an yanındayız. 

İşverenlerden, tüketicilerden ve üye iş yerlerinden oluşan geniş bir ekosisteme hizmet veriyoruz. Bu ekosisteme ihtiyaç duydukları çözümleri götürürken alanında uzman firmalarla iş ortaklıkları yapıyoruz. 

Çalışanların iş ve iş dışı yaşamlarına kişiselleştirilmiş dokunuşlar yapmak bizim için çok önemli. Büyük veriyi işleyerek doğru tüketiciye doğru teklifi, öneriyi sunmak için yapay zeka ve analiz araçlarına yatırım yapıyor, tüketicilerimizin iş hayatlarına değer katan bir platform haline gelmeyi amaçlıyoruz.

Dijital dönüşüm sürecimizi bu hedeflerimiz doğrultusunda şekillendirerek, yeni ürünlerimizi tasarlıyor, mevcut ürünlerimizi geliştiriyoruz. Bu yönde attığımız cesur adımlara yenilerini eklemeye devam edeceğiz. 

Teknoloji