Bakanlık açıkladı: Türkiye, Antarktika'da 'Kutup Araştırmaları Üssü' kuracak
Türkiye, bilimsel araştırmalar için Antarktika'da önemli yatırımlar yaparak, 2030 yılına kadar Kutup Araştırmaları Üssü'nü kurmayı planladığını duyurdu. 50 kişilik kapasiteye sahip olacak üste Türk bilim insanlarının görev alacağı belirtildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2030 strateji belgesinde, Antarktika'da kurulması planlanan araştırma üssünün detayları paylaşıldı. Üssün tasarımı ve çevresel etki değerlendirme raporu, uluslararası platformlarda onay aldı.
50 kişilik kapasiteye sahip olacak
Planlanan Kutup Araştırmaları Üssü, yenilenebilir enerji sistemleriyle donatılacak. Modüler yapı sayesinde hızlı şekilde inşa edilmesi hedeflenen tesis, 50 kişilik kapasiteye sahip olacak. Üç ana bölümden oluşacak yapı, bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapacak.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde 2017 yılında başlayan kutup çalışmaları kapsamında, 2025-2026 döneminde 10. ulusal seferin gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Bu seferler, Türkiye'nin uluslararası bilim camiasındaki etkinliğini artırmayı amaçlıyor.
Stratejilerin belirlenmesi görevini üstlenecek
Bakanlık, kutup araştırmalarını sistemli şekilde yürütmek için yeni bir yapılanmaya gidiyor. Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu, araştırma faaliyetlerinin izlenmesi ve stratejilerin belirlenmesi görevini üstlenecek.
Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı'na sunulan üs projesi, çevre koruma standartlarına uygun şekilde tasarlandı. Türk bilim insanları, beyaz kıtada yürütülecek çalışmalarla iklim değişikliği ve kutup ekosistemleri hakkında veri toplayacak.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.