TTB Başkanı Ergan: Hedefimiz ihracat gelirimizi 5 milyar dolara çıkarmak

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) 98. Yıldönümü kutlamaları kapsamında açıklamalarda bulunan TTB Başkanı Eyyüp Ergan, fındıkta dönümdeki verimi 300 kilograma kadar çıkardıklarını, ihracat gelirinde ise 5 milyar doları hedeflediklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TTB Başkanı Ergan: Hedefimiz ihracat gelirimizi 5 milyar dolara çıkarmak

Hakan ÖZBEK

Türkiye’nin ilk kurulan borsalarından biri olan Trabzon Ticaret Borsası (TTB), 98. yıldönümünü kutladı. Etkinlikte açıklamalarda bulunan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, yaptıkları çalışmalarla bölgenin en önemli ihracat ürünü olan fındıkta verimliliği artırdıklarını ve ihracat geliri hedeflerini yukarı çektiklerini söyledi.

Fındığın her safhası için proje

Türkiye’deki 740 bin hektarlık tarımsal üretim alanının 65 bin hektarının Trabzon’da bulunduğunu ve kentin toplam tarımsal üretimde yüzde 9’luk bir paya sahip olduğunu ve  fındık ticaretinin ise yüzde 30-35’inin Trabzon’dan yapıldığının altını çizen Ergan, bu nedenle işlem hacminin büyük kısmını fındığa ayırdıklarını ve üretimden tüketime kadar fındığın her safhası için projeler geliştirdiklerini söyledi.

50 kilograma düşen verim, 300 kilograma çıktı

En önemli projelerinin fındıkta verim ve kaliteyi artırmak olduğunu söyleyen TTB Başkanı Ergan, yapılan çalışmaların verimliliği ve ihracatı artırdığını söyledi.

Ergan açıklamasında, “Devletin fındık sökümüne teşvik vereceğini açıkladığı 2002 yılında biz ‘Fındıkları üretimi azaltmak için sökmeyin, sadece yaşlı bahçeleri sökün, daha çok üretin ve kazanın’ diye köylere gittik. Bu konuda Sakarya'dan Trabzon'a kadar sektördeki tüm kuruluşlara örnek olduk. Yaşlı bahçelerin sökülmesini teşvik ettik, fidan dağıttık, ilaç dağıttık. Ocak sistemi yerine, uygun alanlarda tek gövde dikimi yaptırdık. Trabzon'da dönümde 50 kilograma kadar düşen verimi 200-300 kilolara çıkardık” dedi.

Zararlı ile mücadeleye öncülük ettik

TTB’nin üretimin artmasında öncü rol oynadığını ifade eden Ergan, hedeflerinin 700 bin ton kabuklu fındık yerine 1,5 milyon ton üretim olduğunu, ihracat hedeflerini ise 2 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkardıklarını söyledi.

İMECE toplantıları ile kahverengi kokarca ile mücadeleye öncülük ettiklerini söyleyen Ergan, Ziraat Odaları ve Tarım İl Müdürlüğü'nün desteği ile yapılan toplantılarda ücretsiz zirai mücadele ilacı dağıttıklarını ve kahverengi kokarca ile mücadelenin devlete desteği ile topyekün yapılması gerektiğini ortaya koyduklarını ifade etti.

Tüccarımızın rekabet gücünü artırmak istiyoruz

TTB’nin kuruluş yıldönümünde söz alan TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer ise Trabzon’un yerel ekonomiye katkısının büyük olduğunun altını çizerken önceliğin sürdürülebilir ve organik tarım olduğunu belirtti.

Özer açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sürdürülebilir tarım uygulamaları, organik tarımın yaygınlaştırılması ve yerel üretimin desteklenmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca dijitalleşme ve inovasyon yatırımları ile çiftçilerimizin ve tüccarlarımızın rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz. Tarımsal toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması tarım için kritik önem taşımaktadır. Çevre dostu tarım uygulamaları ve organik tarımın teşvik edilmesi ekosistemimizi koruyacaktır. Çiftçimizin verimliliği artırması için eğitim programları düzenleyecek ve katılmalarını sağlayacağız. Teknolojiye adapte olmaları için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Finansal destek ve teşviklerimizle üreticilerimizin yanında olacağız. Ürünlerimizin dünya pazarında daha rekabetçi olmasını sağlayacağız.”

 

Tarım