Bakan Yumaklı: Bugünden itibaren 3 hafta boyunca denetim seferberliği başlatıyoruz
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bugünden itibaren üç hafta boyunca eş zamanlı olarak 3 bin 500 arkadaşımız bütün Türkiye'de bugün gübre denetimlerine başlamış olacak" dedi.
Bakan Yumaklı, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret etti.
Yumaklı, ziyareti çerçevesinde, enstitüde yer alan laboratuvarları gezerek yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Bakan Yumaklı, ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, 71 yıldır faaliyet gösteren enstitüde yıllık 200 bin analiz yapıldığını ve Türkiye'nin tarımsal üretimine mümkün olduğunca güncel veriler, analizler ve AR-GE faaliyetleriyle hizmet verildiğinin altını çizdi.
"Tarım ürünleri ihracatında 32,5 milyar dolarla cumhuriyetin en yüksek ihracat rakamına ulaştık"
Türkiye'nin 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasılayla Avrupa'da birinci dünyada 9'uncu sırada olduğunun altını çizen Yumaklı, "Dünyada sebze ve meyve üretiminde 4'üncü sırada olduğumuzu tekraren belirtmek istiyorum. Zaman zaman ‘Türkiye'de tarım bitti' diyenlere herhalde en güzel cevabı bu rakamlar veriyor. Ben bu başarıda emeği olan bütün çiftçilerimize tekrar teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz hafta yine Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye'nin ihracat verileri açıklandı. Burada da tarım ürünleri ihracatında 32,5 milyar dolarla cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına da tarımsal ürün ihracı rakamına da ulaşmış olduk" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'de her yıl 7 milyon ton gübre kullanılıyor"
Her yıl Türkiye'de bitkilerin beslenme ihtiyacının karşılanması için 7 milyon ton gübre kullanıldığını aktaran Bakan Yumaklı, "Tarımın en önemli en büyük girdilerinden bir tanesi budur. Türkiye'de kullanılan gübrenin yüzde 60'ı Türkiye'de üretilir ve bu üretimin aynı zamanda hem kendi ihtiyaçlarımız için hem de yakın coğrafyadaki ihtiyacı olan ülkelerin taleplerini karşılamak için bunlar kullanılır. Yaklaşık bir milyon tona yakında yine ürün ihracı söz konusu. Ülkemizde 16'sı büyük ölçekli olmak üzere yaklaşık 750 gübre üretim tesisi var. Yine bu yıl içerisinde büyük ölçekli iki büyük gübre üretim tesisi daha hizmete açılmış olacak" diye konuştu.
Toprağın ihtiyacı olan gübrenin sağlanması ve temin edilmesiyle ilgili üretim yapan firmaların denetlendiğini ve her yıl yaklaşık 2 binin üzerinde içerik analizi yapıldığını dile getiren Yumaklı, 2024 yılında toplam 56 bin denetimin yapıldığını, sadece 113 analizde uygunsuzluk tespit edildiğini ve yaklaşık 23 milyon liralık idari para cezası uygulandığını belirtti.
"Bugünden itibaren 3 hafta boyunca denetim seferberliği başlatıyoruz"
Gübre kullanımının en yoğun olduğu dönemlerden birisi olan ilkbahar dönemi öncesinde bugünden itibaren denetim seferberliği başlattıklarını kaydeden Yumaklı, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugünden itibaren üç hafta boyunca eş zamanlı olarak 3 bin 500 arkadaşımız bütün Türkiye'de gübre denetimlerine başlamış olacak. Denetimde alınacak olan numuneler, laboratuvarlarda analiz edilecek. Sadece bakanlığımıza ait laboratuvarlarda değil yine bakanlığımızın akredite ettiği laboratuvarlarda da analiz edilerek çiftçimizin ihtiyacı olan ve uygunsuzluk tespit edilmeyen ürünlerin kullanılmasına yönelik bir denetim olacak."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.