Türkiye'nin en büyük savaş gemisi teslimata hazır

Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olacak TCG Anadolu, pazartesi günü Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Türkiye'nin en büyük savaş gemisi teslimata hazır

 

Türkiye’nin korvet ihtiyacını yerli tasarım ve üretimle karşılamak üzere başlayan ve ardından fırkateyn tasarım ve üretimi ile devam eten MİLGEM (Milli Gemi) projesinde ilk kez özel sektöre sipariş verildi. MİLGEM kapsamında ADA sınıfı 4 korvet ve 1 “İ sınıfı veya İstif sınıfı” fırkateyn (TCG İstanbul), STM üstleniciliğinde İstanbul Tersane Komutanlığı tersanesinde üretilmişti.

İ sınıfı fırkateynlerin 3’ünün daha üretimi için alınan kurul kararının ardından, 6 Nisan günü Savunma Sanayii Başkanlığı’nda özel sektörle üç geminin 36 ayda inşasının tamamlanmasına yönelik sözleşme imzalandı. Gemiler, Anadolu, Sedef ve Sefine tersanelerinde aynı anda inşa edilmeye başlanacak. Yüklenici ise STM ile birlikte, bu üç tersanenin kurduğu ortak şirket olan TAİS oldu.

Sözleşme 3,5 ayda tamamlandı

Düzenlenen imza töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İ sınıfının ilk fırkateyni TCG İstanbul’un bu yıl içinde teslim edilmesini planladıklarını kaydetti. Yeni gemi inşa sözleşme görüşmelerinin 3,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını hatırlatan İsmail Demir, “Mavi Vatan çok önemli.

Ege'de, Doğu Akdeniz'de haklı mücadelelerimiz var. Bu mücadeleleri ancak ve ancak Mavi Vatan'da güçlü olarak sürdürebiliriz. Mavi Vatan'da gücümüz de bu yerli-milli sistemlerimiz olacak. Gemilerimizin sadece kendileri değil bütün sistemlerinin yerli olması bizim için çok büyük avantajlar sağlıyor olacak. Deniz filomuzu yenilemeye, geliştirmeye devam edeceğiz. MİLGEM'ler bir adım. İnşallah daha yeni projelerimiz de geliyor olacak." dedi.

Yerlilik oranı artıyor

İsmail Demir, 36 ayda 3 geminin tamamlanmasının dünya ölçeğinde bir başarı olacağını belirterek, “Aynı zamanda dünya liginde kabiliyetlerimizi gösterme açısından, bir araya geldiğimizde neleri başarabileceğimizi gösterme açısından da çok önemli bir adım." Diye konuştu. Fırkateynlerin üzerindeki bileşenlerin yüzde 75’ten fazlasının yeril olacağını, yerli burun topu kullanılacağını belirten İsmail Demir, gemiler arasında amaçlarına göre farklılıklar da olacağını kaydetti.

Savunma Sanayi Başkanlığında Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ömer Ürkmez, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Demir Koloğlu törenle sözleşmeyi imzaladılar.

İstif sınıfı yeni gemilerde yerli tasarım ve üretim sistem ve alt sistemlerin ağırlığının artacağı kaydedildi. Bu kapsamda, genimin tüm sistem ve silah sistemleri milli olarak üretilecek. Yakı hava savunma sistemi de yerli olacak. Gemilerin baş topu, helikopter yakalama sistemi ve ana tahrik sisteminin bazı parçalarının millileştirilmesi de bu gemilerde gerçekleşecek. Gemilerde yakı hava savunma için ASELSAN Gökdeniz üç boyutlu arama radarı CENK-S; atış kontrol radarı AKREP, aydınlatma radarı, torpido kovanı, Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS, Hisar hava savunma gibi sistemlerin de gemilerde yer alması bekleniyor.

Bu arada, aynı törende, denizaltı dalgıç tespit sonarı ARAS-2023’ün sözleşmesi de imzalandı. MİLGEM’lerde de kullanılacak sonar ARMELSAN tarafından üretiliyor.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu’nun 10 Nisan pazartesi günü teslim töreninin yapılacağını açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demir, TCG Anadolu’nun Bayraktar TB3’ün havalanabileceği bir yapıda olduğunu belirterek, TB3’ün de yakın zamanda gemiye iniş-kalkış testlerine başlayacağını açıkladı. Bu testlerin geminin faaliyetlerini etkilememesi için ağırlıklı olarak karada kurulacak bir sistemle yapılacağını bildirdi.

TUSAŞ’da çalışacak

İsmail Demir, TUSAŞ’ın geliştirdiği ANKA-3’ün de gemiye konuşlandırılması yönünde istekleri olduğunu belirterek, böyle bir karar alınırsa uçakta bazı değişikliklerin yapılması gerekeceğini kaydetti. HÜRJET’in gemide kullanımına yönelik olarak ise Demir, bunun planları arasında olduğunu anlattı. Türkiye’nin hava savunma amaçlı planladığı TF-2000 fırkateynine yönelik olarak ise İsmail Demir, bunun büyük bir proje olduğunu, bazı alt sistem tasarımları için mütevazi bir bütçe ile bazı tasarım işlerinin verildiğini açıkladı.

Savunma Sanayi