Pandemiyle birlikte Anadolu propolisinin yıldızı parladı

Türkiye Arıcılar Birliği ve Güvenilir Ürün Platformu iş birliğinde, Bee’o markasının desteği ile düzenlenen Kovandan Sofraya Arıcılık ve Arı Ürünleri Sempozyumu geniş bir katılımla gerçekleşti. Anadolu propolisinin pandemiyle öneminin arttığına dikkat çekilen sempozyumda Türkiye’de arıcılığın durumu, mevzuatlar ve dünyadaki gelişmeler ele alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Pandemiyle birlikte Anadolu propolisinin yıldızı parladı

Türkiye Arıcılar Birliği ve Güvenilir Ürün Platformu iş birliğinde, Bee’o desteği ile düzenlenen Kovandan Sofraya Arıcılık ve Arı Ürünleri Sempozyumu’na Anadolu propolisinin pandemideki önemine dikkat çekildi.

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Bee'o Propolis'in kurucularından Aslı Elif Tanuğur Samancı, ve Uluslararası Apiterapi Federasyonu Başkanı Ali Timuçin Atayoğlu’nun açılış konuşmaları ile başlayan sempozyumda Türkiye’de arıcılığın durumu ve mevzuatlar, dünyadaki gelişmeler ayrıca Anadolu arı ürünlerinin farkı ana başlıkları ele alındı.

Dünyada katma değerli arı ürünlerinin artması gerektiğini söyleyen Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nevzat Artık "Bu amaçla sadece bal üretimi değil arı sütü, arı ekmeği, polen, arı zehri, balmumu ve propolis konusunda Ar-Ge çalışmaları yapılmalı. Bu kıymetli ürünlerimizin uluslararası bilinirliği için tüm kesimlerin katkısı ile çalışmalarımıza hız vermeliyiz.’ dedi.

"Devletimiz sıcak kucağına arıcıları da almalı"

Pandemi sürecinde arıcıların daha çok desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Her şeyden önce pandemi vesilesiyle arı ürünlerinin önemini ülke olarak daha iyi anladık. Güvenilir ürünümüzün insanlarla paylaşımı konusunda, devamı konusunda, sürdürülebilirliği konusunda, insanlarımızın sağlıklı beslenmesi konusunda, pek çok şey yapıyoruz ama arıcılığı bir türlü hayvancılık sektörünün içine koyamadık. Endemik bitkilerde dünyanın önde gelen ülkelerinden biriysek arıcılık varlığı yönünden en öndeysek artık bizim arıcılığı masaya koyup nerede eksikliğimiz var nerede fazlalığımız var bunu iyi tartışmamız gerekir. Arıcılarımız 2020 yılında mağduriyetler yaşadı. Çam balı gibi ülkemize özgü çok değerli bir balımızın azalışını yaşadık. Devletimiz sıcak kucağına arıcılarımızı almalıdır. Doğal ürünlerimizi insanlarımızla buluşturmamız lazım. Gelecekte bütün dünyada eğitimle birlikte beslenme de belirleyici bir unsur olarak kabul edilecek. Mesela kristallenmiş balımızı bir kenara koymayalım. Dolayısıyla arı ürünlerinde Ar-Ge çalışmalarına ve katma değerli arı ürünlerine önem verilmesi gerekli.”

"Destek artarsa Anadolunun gücü artar"

Akademik çevrelere yaptığı desteklerle bilinen Bee’o Kurucusu ve Genel Müdürü Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Arı ürünleri özellikle de propolis önümüzdeki yıllarda hem talebi hem de tüketimi artacak doğal ürünler olacak" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün, arı ürünleri globalde 3 trilyon dolarlık bir pazardan pay alıyor. Sekiz milyon arı kovanımız ve 70 bin arıcımızla dünyada arıcılık ve arı ürünleri anlamında çok önemli bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyeli iyi değerlendirebilmek için de ülkemizde kaliteli arı ürünlerinin üretimini artırarak katma değerli ve yerel markalı ürünler üreterek ihracat yapmalıyız. Yerli üretim ve ihracat yapan firmalara teşvikler var, bunlar daha da artırılmalı. Dünyanın ikinci arıcılık ülkesi olarak arı sütü, propolis, polen gibi katma değerli arı ürünlerinin standardı ülkemiz tarafından hazırlanmalı ve dünyaya örnek teşkil edecek şekilde sunulmalı. Bu konuda, ülkemizde yeterli kalitede ürün, donanımlı akademisyenler, yeterli alt yapıya sahip kamu kurumları, firmalar ve eğitimli arıcılarımız mevcut. Hep birlikte el birliği ile Anadolu ürünlerini dünya markası yapmak için çalışmalıyız. Bu konuyu bir devlet politikası ve stratejisi olarak ele almalıyız.”

Hileli ürüne geçit yok

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz bal dışındaki arı ürünlerinde kodeks çalışmalarının çok hızlı ilerlediğinin altını çizerek özellikle Bakanlık olarak sahte bal başta olmak üzere hileli ürünlere savaş açtıkları belirtti. 2012-2020 yılları arasında 26 kamuoyu duyurusu yaptıklarını belirten Selman Ayaz toplam 1609 firmanın 3605 farklı parti hileli ürününün kamuoyuna ifşa edildiğini söyledi. Bu konudaki çalışmalara hız kesmeden devam edileceğini de sözlerine ekledi. 

 

Sektör Haberleri