Pandemi ile insanlar tekne turizmine yöneldi

Tekne kiralama platformu viravira.co, 2020 yılı sezon verilerini açıkladı. Verilere göre, pandemi döneminde tatilciler daha korunaklı olan tekne turizmine yöneldi. Bunun da etkisiyle tekne turizminin Türkiye'deki pazar büyüklüğü 290 milyon dolara yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Pandemi ile insanlar tekne turizmine yöneldi

Pandemi ile beraber değişen tüketici davranışları tekne turizmine olan ilgiyi daha artırdı. 41 ülke ve 960 lokasyonda hizmet veren tekne kiralama platformu viravira.co, pandemiyle şekillenen 2020’nin tekne turizmindeki sezon verilerini yayınladı. viravira.co verilerine göre, Türkiye’deki tekne turizminin pazar büyüklüğü 290 milyon dolara yükseliken, profesyonel tekne turizmi araç sayısı ise 5 bin 298’e yükseldi.

Tekne tatilinde Göcek, Bozburun, Bodrum, Fethiye ve Marmaris en çok tercih edilen lokasyonlarda başı çekerken, en çok tercih edilen tekne tipi ise yüzde 67 ile gulet oldu. Guleti yüzde 18 ile yelkenli, yüzde 8 ile katamaran ve yüzde 7 ile motoryat takip etti.

Tekne turizminde 2020’de global pazar büyüklüğü 15,9 milyar dolar olurken; Avrupa pazarı ise 7,9 milyar dolar büyüklüğe ulaştı.

İnsanlar, pandemide küçük gruplar halinde tatil yaptı

viravira.co verilerine göre, tatilciler sezon boyunca ortalama 5,6 günlük tatil yaptı. Pandemi nedeniyle kalabalık gruplar toplanmakta zorlandı ve bir teknede tatil yapan ortalama kişi sayısı 2019 yılına göre düşüş kaydederek 7,8 kişi olarak gerçekleşti. Kullanıcılar, teknelerden en çok guleti tercih ederken en pahalı kiralama 346 bin 802 TL ile 12 kişinin yer aldığı 7 günlük Bodrum tatili oldu. Bu dönemde en ucuz kiralama ise 4 bin 500 TL ile 4 kişinin yer aldığı 2 günlük Göcek tatili olarak kayıtlara geçti.

“Yurtiçinde tekne kiralayan her 3 kişiden 1’i viravira.co’dan teklif aldı”

Verileri değerlendiren viravira.co CEO’su Baran Yıldırım, “Koronavirüs salgını ile beraber tatil anlayışımız baştan sona değişti. Tekne tatilinin kalabalıklardan uzak ve izole bir alternatif olması bu alana gösterilen ilginin artmasında önemli rol oynadı. Bu dönemde viravira.co olarak esnek iptal politikamızla kullanıcılarımızın yanında olduk. Kullanıcılarımızın rezervasyon talebi 206 milyon TL’ye kadar yükseldi. Bu güçlü performansın arkasında pazarlama alanında attığımız adımlar bulunuyor. Bugün tekne kiralama ile ilgili arama yapan her 10 kullanıcıdan 6’sı viravira.co’yu görüyor ve tahminlerimize göre, 2020’de yurtiçinde kiralama yapan her 3 kişiden 1’i viravira.co’dan teklif aldı. Platformumuzdaki yurtiçi mavi tur tekne sayısını geçtiğimiz yıla göre yüzde 115 oranında artırarak bin 300 seviyesine çıkardık. Ziyaretçi artışımız yüzde 75, ciromuz yüzde 86, sitemizde geçirilen süre ise yüzde 58 olarak artış gösterdi. Sayfa görüntüleme sayısı yüzde 164 artarak 2,93 milyona ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kayıtlı kullanıcı sayısındaki artış yüzde 253 olarak kayıtlara geçti ve kurulduğumuz günden beri en yüksek seviyesine ulaştı.” diye konuştu.

“Yeni ürünler Mart ayında yayında olacak”

Yeni yıla dair değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, şunları söyledi: “2021 yılı bizim için önemli bir yıl. Şubat sonu mart başı itibarıyla gece konaklamasız olarak gün içinde kiralanan tekneler ile sert gövdeli şişme bot olarak tabir edilen RIB’leri ve sürat motorlarını listelemeye başlayacağız. Yine aynı tarih itibarıyla viravira.co’yu SaaS destekli bir ürün haline getiriyoruz. Artık tekne sahipleri tüm işlerini tek bir panel üzerinden yönetebilecek. Yıl sonuna doğru ise pandemi nedeniyle bir miktar yavaşlatmak durumunda kaldığımız uluslararası genişleme stratejimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Yeni dil ve para birimi destekleri sunmak ve belirli ülkelerde Türkiye’de olduğumuz gibi aktif hale gelmek önceliklerimiz arasında. Agresif büyüme patikamızı desteklemek için yeni bir yatırım turunun da hazırlıklarını yapıyoruz.”

Sektör Haberleri