Satılan her 100 otomobilden 8'i Çinli
Çinli otomobil markalarının Türkiye’deki payı yılın ilk üç ayında yüzde 7.6 oldu. Rekabetçi fiyatlarıyla Avrupalı markalara meydan okuyan Çinliler, Türk tüketicilerden büyük ilgi görüyor.
Çinli markaların büyümesi, alınan tebdirlerle birlikte yavaşlasa da Türkiye otomotiv pazarındaki payları belirli bir seviyede tutunmaya devam ediyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, 2025 Ocak-Mart aylarında toplam 17 bin 28 adet Çinli otomobil satıldı. Çinlilerin pazar payı yüzde 7.6 oldu.
2023 sonunda 59 bin 97 adet Çinli otomobil satılmış, Çinli markaların payı yüzde 6.10 seviyesinde gerçekleşmişti. 2024'te ise 86 bin 800 adet 2024 Çinli model satılırken pazar payları yüzde 8.8'e çıkmıştı. Yüksek donanımlarına rağmen rekabetçi fiyatlarla yerli ve Avrupalı markalara kafa tutan Çinliler, Türk tüketiciler tarafından ilgi görmeye devam ediyor. Bu durum Çinli otomobillerin Türkiye otomotiv pazarındaki yerlerini korumasını sağlıyor.
1 milyar dolarlık yatırım
Sabah'tan Ufuk Sandık'ın haberine göre, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı açıklanan Çinli BYD, alınan tedbirlerden muaf tutuluyor. Bu durum markanın satışlarına da olumlu yansıyor. BYD bir taraftan satışlarını artırırken, diğer taraftan da Türkiye'de ürün gamını genişletiyor. Ürün gamına son olarak yedi kişilik SUV modeli Tang'ı ekleyen BYD Türkiye'nin satışa sunduğu model sayısı böylece altıya çıktı. BYD'nin Türkiye'de Dolphin, Atto 3, Seal, Seal U, Han, Tang modelleri satılıyor.
Nisanın ikinci yarısında Dolphin modelinin Comfort donanım seviyesini satışa sunmaya hazırlanan marka, yılın üçüncü çeyreğinde ise sportif SUV modeli olan Sealion 7'yi Türkiye pazarına sunmayı planlıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.