Porsche’a Çin darbesi: İlk 3 ayda daha az otomobil sattı
Porsche'nin küresel araç teslimatları, 2025 yılı ilk çeyreğinde Çin ve Avrupa'daki taleplerin düşüşü nedeniyle yüzde 8 geriledi.
Hız ve lüks denince ilk akla gelenlerden Volkswagen Grubun markası Porsche, 2025 yılı ilk çeyrek verilerini duyurdu. Ocak-mart döneminde Porsche’un araç teslimatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azalarak 71 bin 470'e geriledi.
Alman üreticinin Almanya hariç Avrupa’da satışları da yüzde 10 düşerek 18 bin 17 araca geriledi.
Porsche’un satışları, yılın ilk 3 aylık döneminde Çin'de yıllık yüzde 42 oranında düşüş gösterirken, şirketin konuya ilişkin açıklamasında, "Bunun başlıca nedenleri Çin pazarında süregelen gergin ekonomik durum ve değer odaklı satışlara odaklanılmasıdır" denildi.
Çin'e yapılan teslimatlar küresel teslimatlarının yaklaşık yüzde 14'ünü oluştururken, şirket Avrupa Birliği (AB) ve Çin arasındaki gümrük vergisi geriliminden etkileniyor.
Kuzey Amerika’da arttı
Porsche'nin Kuzey Amerika'daki teslimatları yılın ilk 3 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artarak 20 bin 698’e ulaşırken, Almanya içindeki teslimatları ise yüzde 34 azalarak 7 bin 495 araca indi.
ABD’nin Avrupa Birliği’nden ithal edilecek otomobillere getirdiği yüzde 25'lik ithalat tarifesinin, tamamen ihracata bağımlı olan Porsche’nin en önemli pazarındaki satışlarını önemli ölçüde yavaşlatması bekleniyor.
Öte yandan, Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz de dün otomobil ve hafif ticari araç satışlarının, yılın ilk çeyreğinde Çin ve Avrupa'da azalan talep nedeniyle yüzde 7 düştüğünü bildirmişti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.