Otomotivde martta ihracat rekoru: İspanya ve Irak'ta büyük artış
OİB verilerine göre Türkiye otomotiv endüstrisinin mart ayı ihracatı yüzde 9,2 artışla 3 milyar 518 milyon dolar oldu.
Türkiye'nin ihracatında birinci sırada yer alan otomotiv sektörü, toplam ihracatın yüzde 17,5'lik payını oluşturdu.
Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Mart ayında şimdiye kadar kaydedilen en yüksek ikinci aylık ihracat rakamına ulaşıldığını belirtti. Çelik, binek otomobil ihracatının yüzde 29, çekici ihracatının ise yüzde 66 arttığını ifade ederken, ülke bazında Almanya'ya yüzde 37, Fransa'ya yüzde 24 ve İspanya'ya ise yüzde 105'lik bir artış yaşandığını açıkladı.
Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,2 artış
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye ihracatının lider sektörü olan otomotiv endüstrisinin mart ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,2 artışla 3 milyar 518 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatında ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay da yüzde 17,5 olarak gerçekleşti.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Mart ayında bugüne kadar aylık bazda ulaşılan en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk çeyreğinde de otomotiv endüstrisi ihracatımız yüzde 4 artarak 9 milyar 495 milyon dolar oldu. Martta Binek otomobiller ihracatımız yüzde 29 ve Çekiciler ihracatımız yüzde 66 artış gösterdi. Almanya’ya yüzde 37, Fransa’ya yüzde 24 ve İspanya’ya yüzde 105 ihracat artışı kaydettik” dedi.
Sektör ihracatında en büyük ürün grubu olan Tedarik endüstrisinin mart ayı ihracatı 1 milyar 323 milyon dolar oldu. Binek Otomobiller ihracatı yüzde 29 artışla 1 milyar 134 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 11 düşüşle 574 milyon dolar, Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 1,5 artışla 267 milyon dolar, Çekiciler ihracatı da yüzde 66 artışla 170 milyon dolar oldu.
Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat yüzde 2,5 arttı. Önemli pazarlardan ABD’ye yüzde 18, Romanya’ya yüzde 39, İspanya’ya yüzde 59, Çekya’ya yüzde 21, Fas’a yüzde 24 ihracat artışı yaşandı. Rusya Federasyonu’na ise yüzde 67, Slovenya’ya yüzde 30, İran’a yüzde 44 ihracat düşüşü oldu.
Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya ihracat yüzde 46 artarken, önemli pazarlardan İspanya’ya yüzde 244, Slovenya’ya yüzde 150, Polonya’ya yüzde 90, Belçika’ya yüzde 63, Yunanistan’a yüzde 146 ihracat artışı yaşandı.
Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a yüzde 35, İtalya’ya yüzde 44, Fransa’ya 9, Belçika’ya yüzde 51 ihracat düşüşü, Almanya’ya yüzde 301, İspanya’ya yüzde 159 ihracat artışı oldu.
Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise Almanya’ya yüzde 313, Birleşik Krallık’a yüzde 85, Polonya’ya yüzde 48, Sırbistan’a yüzde 299 ihracat artışı, İspanya’ya yüzde 46, İtalya’ya yüzde 17, ABD’ye yüzde 63 ihracat düşüşü yaşandı.
Almanya’ya ihracat geçen yıla kıyasla yüzde 37 artışla 560 milyon dolar oldu
Martta en büyük ülke pazarı olan Almanya’ya ihracat geçen yıla kıyasla yüzde 37 artışla 560 milyon dolar oldu. İkinci büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 24 artışla 459 milyon dolar olurken, Birleşik Krallık’a yönelik ihracat yüzde 4 azalışla 314 milyon dolar oldu. Önemli pazarlardan İspanya’ya yüzde 105, Slovenya’ya yüzde 42, Polonya’ya yüzde 30, Romanya’ya yüzde 46, Irak’a yüzde 93, Yunanistan’a yüzde 78 ihracat artışı yaşanırken İtalya’ya yüzde 14, Fas’a yüzde 22, Hollanda’ya yüzde 43 ve Rusya’ya yüzde 67 ihracat düşüşü yaşandı.
AB Ülkelerine mart ayında yüzde 22 artış
Ülke grubu bazında en büyük pazar olan ve otomotiv ihracatından yüzde 74 pay alan AB Ülkelerine mart ayında yüzde 22 artışla 2 milyar 607 milyon dolar ihracat yapıldı. Diğer Avrupa Ülkeleri yüzde 11 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat yüzde 4 azaldı. Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 49 ve Orta Doğu Ülkeleri’ne yüzde 46 ihracat düşüşü yaşanırken, Diğer Amerikan Ülkelerine de yüzde 38 ihracat artışı oldu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.