May Fren kapasitesini iki katına çıkaracak
Yıllık büyüme hedefleri doğrultusunda emin adımlarla giden May Fren Sistemleri yatırıma da hız verdi. Genel Müdür Taner Yılmaz, “Bu yıl için toplamda 40 milyon TL’lik bir yatırım planı oluştururken bunun 500 bin Euro’luk kısmını makine ve teçhizatta kullanacağız ve kapasitemiz yüzde yüz artacak” dedi.
ALİ ŞAHİN/BURSA
Ürün çeşitliliğini her geçen gün artıran MAY Fren Sistemleri, otobüs ve kamyonlardaki fren sistemlerinin yanı sıra elektromekanik valfler içerisindeki bobinleri ve basınç sensörlerini imal ederken bu ürünlerin içindeki elektronik kartları ve yazılımları da üretmeye başlamıştı. Milli Helikopter Atak’ın da fren sistemlerini üreten MAY Fren, otomotiv kısmında da Ar-Ge konusundaki çalışmaları ve yatırımlarının karşılığını da almaya başladı. Geçen yıl 1,5 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını belirten May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz, “Yeni ürünler geliştirirken yatırıma 2023’te de devam edeceğiz. Mevcutta üretim yaptığımız 10 bin metrekarelik alan bize yetmediği için 5 bin metrekarelik ilave bir fabrika yatırımına başlıyoruz. Bu yıl için toplamda 40 milyon TL’lik bir yatırım planı oluştururken bunun 500 bin Euro’luk kısmını makine ve teçhizatta kullanacağız. Bu ilave yatırım ile birlikte mevcut kapasitemizi yüzde yüz oranında artırırken aynı zamanda şu an yaklaşık 200 olan istihdam konusunda da kadromuzu genişleteceğiz” dedi.
“TKC 009’da yapay zeka yüzde 90’a çıkacak”
Şirket olarak büyümelerinin devam ettiğini belirten Yılmaz, “2023’ün ilk çeyreğinde Euro bazında yüzde 12’lik bir büyüme gösterdik. Yıl sonundaki hedefimiz ise yüzde 25’in üzerine çıkmak. Geçen yılı Euro bazında yüzde 46 büyüme ile tamamlamıştık. Ciromuzdan yüzde 5,6’lık kısmı Ar-Ge konusunda ayırıyoruz. Bu kısımda da 14 mühendisimiz yeni ürünler geliştirme konusunda önemli çalışmalara imza atıyorlar. Yıl sonu itibarıyla arıza tespit cihazımız olan TKC 008C’nin bir üst modeli olan TKC 009’u piyasaya sunacağız. Bu modelin en büyük farkı yapay zeka destek oranının yüzde 60’tan yüzde 90’a çıkması olacak. Yeni model ile birlikte bu cihaz ile global olarak yapılan testlerin sonuçları analiz edilerek kullanıcı operatöre öneri sunulacak. Operatör payını yüzde 10’a düşürecek cihaz aynı zamanda hata payını minimalize ederken önemli bir zaman tasarrufunu da beraberinde getirecek. TKC 008C ile TKC 009 aynı anda piyasada olacak ve müşterilerimiz ihtiyaçlarına göre tercih yapabilecek” diye konuştu.
“Servis noktaları artıyor”
TKC 008C sayesinde hem Türkiye hem de dünya genelinde May Servis noktaları oluşturduklarını ve bu ağın her geçen gün genişlediğini belirten Taner Yılmaz, “Birçok ülkeyle servis noktası olması konusunda görüşmeler sürüyor. Makinenin yazılımında yerlilik oranı yüzde yüz, donanım kısmında da yüzde yüze yakın bir yerliliğe sahibiz. Servis noktamız Türkiye’de 40’a ulaşırken dünyanın çeşitli noktalarında da 20’ye yaklaştık. Ürünlerdeki teknolojiler arttıkça arızaların tespitinde cihazların kullanım oranı da yükseliyor ve bu da aslında May Servis noktalarının gelişiminin önemli bir anahtarı. TKC 009 ile servis noktalarımız da güçlenecek. Bu yeni cihazımız için de yıl sonunda bir lansman yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ar-Ge yatırımları sürüyor”
Son dönemde yaşanan maliyet artışlarına da değinen May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz, “Yaşananlar gerçek anlamda üreticileri çok fazla zorladı. Fiyat konusunda bazı alanlarda avantajımızı kaybettik. Bütün bunlara rağmen tasarım ve Ar-Ge faaliyetleri gelecekte de önem kazanmaya devam edecek. Kendimizden örnek verecek olursam geliştirdiğimiz iki arıza tespit cihazı bu alandaki gücümüzü gösteriyor. Bu ürünlerin dünya genelinde birebir rakibi bulunmuyor. Bu tarz cihazları üreten firmaların geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceği düşüncesindeyiz. Teknolojik ürünlere olan yatırımlarımız devam ediyor. Yeni nesil elektromekanik parçalar üzerine yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Müşterilerimize teknolojik çözümler de sunmak için çalışıyoruz” diye konuştu.