Lima, otomotiv lojistiğinde uzmanlaştı

Otomotive özel oluşturdukları ekiple 7 gün 24 saat hizmet sunduklarını belirten Lima Lojistik Otomotiv Müdürü Ramazan Bedir, yurtdışında hafta sonu ve özel tatil günlerinde sağladıkları toplama, gümrükleme ve uçuş gibi hizmetlerle tatil dönemlerinin üretim hatlarına yaşatabileceği olumsuz etkilerin önüne geçtiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Lima, otomotiv lojistiğinde uzmanlaştı

Esra ÖZARFAT / BURSA
Otomotiv endüstrisinin Türkiye ihracatı için büyük önem taşıdığına işaret eden Lima Lojistik Otomotiv Müdürü Ramazan Bedir, parça tedarikinin yanı sıra üretim hatlarına bu parçaların hızlı şekilde ulaştırılması zorunluluğunun da otomotiv lojistiğinin önemini bir kat daha artırdığını vurguladı. Lima Lojistik olarak başta havayolu olmak üzere, karayolu, minivan, denizyolu ve demiryolu taşımacılığında sunmuş oldukları hızlı ve güvenli taşımacılık yöntemleriyle sektörün bu konudaki ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip olduklarına dikkati çeken Bedir, otomotive özel oluşturdukları ekiple 7 gün 24 saat servis esasına dayanan hizmet sunduklarını ifade etti. Ramazan Bedir, “Geniş yurtdışı acente ağımız ve havalimanı gümrük-operasyon ekiplerimiz mesai saatleri dışında da gelen tüm talepleri hızlıca çözümleme kabiliyetine sahip. Bunların yanında gerektiğinde OBC (on board courier) dediğimiz yolcu beraberi taşımalarla en hızlı çözümleri sunabiliyoruz. Yurtdışında hafta sonu ve özel tatil günlerinde toplama, gümrükleme ve uçuş gibi tüm hizmetleri verebilmekteyiz. Yurtdışı tatillerinin üretim hatlarına yaşatabileceği olumsuz etkilerin önüne geçebiliyoruz” dedi.

Dünyanın hemen her yerinde ulaşıyor

Otomotiv lojistiği iş hacminin Lima bünyesinde yüzde 40’a yakın bir payı bulunduğunu belirten Bedir, geçen yıl 2,5 milyon kilogramın üzerinde yaptıkları ‘timecritical’ taşımaları 2023 yılında 3 milyon kilogramın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya başta olmak üzere Avrupa kıtasının tamamına, Amerika kıtasına, Uzakdoğu ve güney Asya’ya servis ve hizmet sunduklarını ifade eden Ramazan Bedir, “Otomotiv ve yan sanayi ülkemizde en yüksek ihracat yapan sektör konumundadır. Sektörde elektrikli araç yatırımları hızla artmaktadır. Bu doğrultuda ülke olarak pastadaki payımızın büyütülebilmesi için tüm yatırımların bu doğrultuda hız kazanması gerekmektedir. Sabiha Gökçen Havalimanı’na mevcut durumda geniş gövdeli uçaklar iniş yapamamakta. Bu da okyanus ötesi uçuşlar ve ağır kargoların bu limana inişini mümkün kılmamaktadır. Her fırsatta dile getirmiş olduğum bir konu bu. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda otomotiv ve sanayi bölgelerine yakın konumu nedeniyle mutlaka kapasite artırımı yapılmalıdır” diye konuştu.

“Gümrüklü sahalardaki işlem süreçleri hızlandırılmalı”

Otomotiv lojistiğinde yaşanan sorunlarla da değinen Bedir, uçaklardaki kapasite sorunları, kargo uçaklarındaki rötarlar, planlı seferlerin iptali gibi havayolu taşımacılığında yaşanan sorunların ana problemleri oluşturduğunu söyledi. Tedarik sanayi firmalarının mesai saatleri dışında gümrüklü sahalardan ithalat yapmakta yaşadıkları problemlerin parça tedarikinde zaman zaman sıkıntılar yaşattığının altını çizen Ramazan Bedir, bu konuların çözümünde havayolu, ambarlar ve gümrük idaresinin desteğinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Bedir şunları söyledi: “Tüm otomotiv ana ve yan sanayi üretim bandı esasında çalışmaktadır. Üretim hatlarının dakikalık duruşları bile büyük maliyetlere neden olmaktadır. Bu nedenle üretim bandına tedarik sağlanan parçaların gümrüklü sahalardaki işlem süreçlerinin hızlandırılması konusunda gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır.”

Otomotiv