Lenger Amortisör, Avrupa ve Amerika pazarına odaklandı
İhracatta kendi markasıyla aftermarketin önemli bir tedarikçisi olan Lenger Amortisör, bu yıl özellikle Avrupa ve Amerika pazarında daha fazla yer almayı hedefliyor. Lenger, farklı regülasyonlara sahip Amerika pazarı için özel ürünler geliştirmek üzere Ar-Ge çalışmaları da yürütüyor.
Esra Özarfat / BURSA
Ağır vasıta amortisörleri alanında uzmanlaşan ve kendi markasıyla ihracatta aftermarketin önemli bir tedarikçisi olan Lenger Amortisör, müşteri portföyüne OEM’leri de eklemek için harekete geçti. Gerekli altyapı yatırımlarını tamamlayan firma, önümüzdeki iki yıl içinde OEM pazarında etkin rol almayı hedefliyor. Yaylı ve körüklü kabin amortisörleri, kamyon ve otobüs şasi ile dorse amortisörleri alanında yerli üretici olarak öne çıkan Lenger Amortisör, ticari araçların yanı sıra bünyesine binek araç amortisörlerini de ekleyerek ürün gamını genişletti. Yıllık 600 bin adet amortisör üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Lenger Amortisör Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Gülmez, ağır vasıta grubunda 400 referans ürün üretimi yaptıklarını, aftermarket ağırlıklı satışlarını OEM ile de genişletmek istediklerini söyledi. Üretimin yüzde 40’ını ihraç ettiklerini ve ihracat odaklı bir firma olma yolunda ilerlediklerini vurgulayan Gökhan Gülmez, “Bu yıl hedefimiz ihracatta yüzde 50 bandını geçmek. En büyük pazarımız Arabistan, Mısır, Irak ve çevre ülkeleri. 2021 yılında bu ağa Rusya da eklendi. Şu anda Güney Amerika’ya ve Almanya, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’ya da ihracat yapıyoruz. Amacımız bu yıl özellikle Avrupa ve Amerika pazarında daha fazla yer almak. Bu pazarları daha öngörülebilir ve sürdürülebilir pazarlar olarak görüyoruz” açıklamasını yaptı.
Amerika pazarına özel ürünler geliştiriyor
İhracat oranını artırmak için sektörü ilgilendiren ulusal ve uluslararası fuarlarda katılımcı olarak yer aldıklarını ifade eden Gülmez, “Geçen yıl İstanbul’un yanı sıra Frankfurt ve Dubai fuarlarında yer aldık. Bu yıl yine İstanbul ve Dubai’de yer alacağız. Bu yıl ayrıca ağustos ayında Rusya’da düzenlenecek olan fuarda da yer almayı planlıyoruz. Amerika kıtası özelinde de Meksika ve Amerika fuarlarına katılacağız. Rusya pazarı önemli bir pazar. Firmaların ürün tedarikinde Türk firmalara ilgisi çok fazla. Türkiye’nin rekabetçi fiyatları, kalitesi, Avrupa’ya göre erişilebilir olması Türkiye’yi öne çıkarıyor. Bu pazar özelinde de çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu. Amerika pazarına özel ürünler üretmek için Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Gülmez, geliştirmeleri Kasım ayında yapılacak Amerika fuarında sergileyeceklerini duyurdu.
Büyüme ivmesi ihracatla sürecek
Geçen yıl bir önceki yıla göre üretim adedi ve ciroda yüzde 20’lik bir büyüme kaydettiklerini dile getiren Gökhan Gülmez, 2022’yi yatırım planlama yılı olarak değerlendirdiklerini, bu yıl ve 2024’te ciro içindeki ihracat payının da artmasıyla büyüme ivmesinin artarak devam etmesini beklediklerini söyledi. Gülmez, üretimde otomasyon ve ürün geliştirmede test makinalarına önemli yatırımlar yaptıklarını kaydederek, dijitalleşme, üretim sürecinde sürdürülebilirlik, verimlilik ve zaman etütleri gibi konularda da çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Bursa’da 3 bin 300 metrekare kapalı alanda 65 kişi ile üretim yaptıklarını da bildiren Gökhan Gülmez, iç pazarda Türkiye’nin en büyük toptancılarıyla çalıştıklarını kaydetti. Gülmez, ihracat odaklı bir firma olarak dövizin sabit tutulmasının kendilerini zorladığına dikkati çekerek, “Pazarda rekabetçiliğimizi koruyabilmek için bu konuda devletten destek bekliyoruz. Piyasanın öngörülebilir olması en büyük temennimiz” dedi.