Gemlik'te ilk kazma mayısta
Bursa Gemlik’te inşa edilecek yerli otomobil fabrikası için ilk kazma mayısta vurulacak. 2022’de üretime başlayacak olan fabrikada 2028’den sonra ticari araç da üretilecek.
AYSEL YÜCEL
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, dün Gebze Bilişim Vadisi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye’nin Otomobili’ne yönelik son gelişmeleri açıkladı. Karakaş, yıllık 175 bin adetlik kapasitesiyle 2022 yılında üretime başlayacak Gemlik’teki fabrikanın temelinin mayıs ayında atılmasının planlandığını söyledi.
TOGG CEO'su M. Gürcan Karakaş, geçtiğimiz aralık ayında ön gösterimi yapılan Türkiye’nin Otomobili’ne yönelik kısa vadedeki hedefleri de ilk kez açıkladı. Karakaş, “Akıllı fabrikanın inşaatı için çalışmalara başladık. Mayıs ayında temel atılacak. Kaba inşaatın 12 ay süreceğini öngörüyoruz. 2022 yılı itibariyle ön üretim araçlarımızı bantlardan indireceğiz. 22 milyar TL’lik yatırımla, yıllık ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak fabrikamızda, 2032 yılına kadar 1 milyon aracı bantlardan indirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Fabrikanın yapımı konusunda henüz bir inşaat firması ile anlaşma sağlamadıklarını belirten Karakaş, Karakaş, fabrikadaki eski bir havalimanı bölgesinin test alanı olarak kullanılacağını açıkladı. Karakaş, “Fabrikanın plan projesi hazır. İki binadan oluşacak ikonik bir tasarıma sahip olmasını hedefliyoruz. Öte yandan dünyada imalat hattı konusunda en iyi firmalar ile görüşüyoruz” dedi.
2030 yılına kadar aynı platformda 5 farklı model üretileceğini hatırlatan Karakaş, modellerin üretim sırasının C SUV, C Sedan, C HB, ardından B SUV ve C MPV olduğunu söyledi. Toplantıda ilk kez ticari araç konusuna da değinen Karakaş, C MPV’in aynı zamanda ticari de olabilecek bir araç olduğunu belirterek, ticari araç üretimini 2028’den itibaren gündemlerine alacaklarını söyledi. Karakaş, Türkiye’nin ticari araçta önemli bir merkez olduğunu vurgulayarak, daha rekabetçi olabilmek adına bu modelin üretimini ileri tarihe aldıklarını söyledi.
Marka ismi konusunda nihai karar sonbaharda açıklanacak. Karakaş, “Global ölçekte de kabul edilebilir bir isim olmasını hedefliyoruz. Araştırmalarımızı Norveç, Almanya, Rusya, Fransa ve Türkiye’de gerçekleştirdik. Markamızın ismini sonbaharda duyuracağız” dedi. 15 yıllık kapsamlı bir plan yaptıklarının altını çizen Karakaş, her ay, her hafta ne yapacaklarını planladıklarının altını çizdi.
Rakibimiz devler değil, start-up’lar
Otomobilden fazlasını yapmak üzere yola çıktıklarını hatırlatan Karakaş, “Doğru zamanda yola çıktık. Gelecek büyük olanlarda değil. Daha çevik yaratıcı, iş birliğine açık ve kullanıcı odaklı organizasyonlar başarılı olacak. Bizim rakibimiz dev otomotiv firmaları değil, start-up’lar. Bizim otomobilimiz kullanıcı odaklı, akıllı, embatik, bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli olacak” diye konuştu.
Motor Bosch'tan mühendislik EDAC'tan
Önlerinde kısa bir süre olmasına rağmen mutlaka başarılı olacaklarının altını çizen Karakaş, Hata yapma lüksümüz yok. Mutlaka başaracağız” dedi. Birçok alanda dünyanın en iyileri ile çalıştıklarına vurgu yapan Karakaş, şunları söyledi: “Araç entegrasyonu konusunda teknoloji partneri olarak Alman mühendislik firması EDAG’ı seçtik. Myra İngiltere’nin kabul gördüğü, özelikle mekanik akşamlarda şasi sistemleri konusunda partnerlerimizden birisi. Elektrik motoru için Bosch ile çalıştık. Aradığımız 105 farklı komponenti tek tek araştırdık. Varsa Türkiye’de yoksa dünyanın en iyileri ile çalışıyoruz. Türkiye’de yetkinliği olmayan ürünlerde dünyanın en iyileri ile çalışırken, bir yandan da bunları ülkemizde nasıl yerli hale getirebliriz diye bakıyoruz” dedi.
18 tasarımcı ile görüştü Pininfarina'yı seçti
Tasarım konusundaki tartışmalara da değinen Karakaş, 18 tasarımcı arasından TOGG’un isteklerini en iyi karşılayacağına inandıkları Pininfarina’yı seçtiklerini belirterek, “Eylül 2019’da tasarım tescili alındı. Yalın ve prestijli olsun istedik. Dinamik ve keskin. teknoloji fışkırsın, kültürümüzden ilham alsın istedik. Murat Günak öncülüğündeki tasarım ekibimiz Pininfarina ile ortak çalıştı” dedi.
Hedef yüzde 68 yerlilik
İlk etapta yüzde 51 yerli olacak Türkiye’nin Otomobili’nde, bu oranın üretimden sonraki iki yıl içerisinde yüzde 68’e çıkarılması hedefleniyor. Nisan mayıs gibi tedarikçi seçimlerinin tamamlanacağını ifade eden Karakaş, “Görüşmeleri sürdürdüğümüz ancak pazarlık gücümüzü azaltmasın diye henüz isimlerini açıklayamadığımız markalar da var” dedi. Satış ve dağıtım konusunu da bu yılın ortasında karar verileceği açıklandı. Karakaş, yurt dışından da bayilik teklifleri geldiğini söyledi.
Şarj altyapısı 2022’de oluşacak
Şarj altyapısı konusunda Norveç, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Çin’i yakından incelediklerini anlatan Gürcan Karakaş, şunları söyledi: “Şarj altyapısı 2022’de hazır olacak. TOGG olsun olmasın 2022’de Türkiye elektrikli araçlara girecek ve şarj altyapısını oluşturacak. Çünkü içten yanmalı motora sahip araçlar için pazar yüzde 50’nin altına inecek.”
İhracat 2024’te başlayacak
Karakaş, 2024 yılında ihracata başlayacaklarını belirterek, öncelikli pazarlarının Avrupa ve altyapısı hazır olduğu sürece bazı Türki cumhuriyetler olacağını söyledi. Karakaş, 2022’de Türkiye’de ödenmiş sermayesi en yüksek otomobil şirketi olacaklarını vurgulayarak, “Kazandığımız parayı yeni yatırımlara yeni ürünlere harcayacağız. 15 yıl içinde GSMH’ya 50 milyar dolarlık katkı yapacağız” dedi.
Batarya son teknoloji olacak
Batarya konusunda dünyada 7 büyük üretici olduğunu, TOGG’un bunlardan 6’sı ile görüştüğünü ve gizlilik anlaşması imzaladığını belirten Karakaş, “Kesin olan şu ki, 2022 yılında üretim başladığında batarya konusunda en son teknoloji ne ise biz onu kullanmak istiyoruz. Orta ve uzun vadede ise bu teknolojiyi nasıl Türkiye’ye getiririz diye uğraşıyoruz” dedi.
28 Haziran 2018 tarihinde kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Grubu’nun ortaklığı ile oluşturuldu. 27 Aralık 2019 tarihi itibariyle 114 çalışan bulunduğu şirkette ilerleyen yıllarda 4 bin kişiye ulaştırılması hedefleniyor. Karakaş, Audi, Bosch, Tesla gibi dünya devi şirketlerde deneyim kazanmış güçlü bir ekipleri olduğunu söyledi.
Ön sipariş de henüz mümkün değil
Gürcan Karakaş, yoğun talebe rağmen Türkiye’nin Otomobili için henüz ön siparişin mümkün olmadığını açıkladı. Karakaş, “Ön sipariş konusunda tavrımız net. Henüz üretime 2.5 sene var. Henüz prototip aşamasındayız. Hatta mühendislik testleri, güvenlik testleri henüz yapılmamış bir araç. Gerçek anlamda bir prototipin yapılması 2021’in ortasını bulur. Bu testleri henüz Türkiye’de yapamıyoruz. 150 araç daha yapacağız. Üretimi neresi uygunsa orada yaptıracağız. Pininfarina da olmak zorunda değil. Ön sipariş en erken Kişiler alıp test edebildiğinde mümkün olabilir” diye konuştu. Karakaş, 2022’de piyasaya çıkacak olan C-SUV’un fiyatı hakkında ise net bir bilgi veremeyeceğini vurgulayarak, “Sadece rakiplerine göre rekabetçi bir fiyat olabileceğini söyleyebilirim. Sonraki modellerde fiyat daha uygun olacaktır” dedi.