Elektrikli otoda ÖTV 4 katına çıkarıldı

8703 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu(GTİP) başlığı altında yer alan elektrikli otomobillerin ÖTV oranları yeniden belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Elektrikli otoda ÖTV 4 katına çıkarıldı

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile elektrikli otomobillerin ÖTV oranları, motor güçlerine göre 3 ile 4 kat arasında artırıldı.

Buna göre motor gücü 85 kW’ı geçmeyen araçların ÖTV oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Motor gücü 85-120 kW arasında olan otomobillerin ÖTV oranı yüzde 7’den yüzde 25’e yükseltildi. Motor gücü 120 kW’ı geçen otoların ÖTV’si ise yüzde 15’ten yüzde 60’a çıkarıldı.

Yeni ÖTV oranları bugünden itibaren geçerli olacak.

Elektrikli otomobillerde ÖTV oranları(%) Eski /Yeni

Motor gücü 85 kW'ı geçmeyenler: 3 / 10
Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat 120 kW'ı geçmeyenler: 7 /25
Motor gücü 120 kW'ı geçenler: 15 / 60

"Artış yerli marka stratejisi açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır"

Elektrikli otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarında yaşanan artışlarla ilgili açıklama yapan Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı E. Ali Bilaloğlu, kararın olumsuz yansımalarının olacağını ifade etti. Dünyada gelişen çevreci teknolojilerin yaygınlaşmasını destekleyecek şekilde teşviklerle sürdürülebilir programların uygulandığını, bu kapsamda orta ve uzun vadeli planlar açıklandığını söyleyen söyleyen Bilaloğlu, "Bu bakımdan da Türkiye otomotiv sektörüne uygulanan vergilendirme yapısının yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacının bir kere daha ortaya çıktığı görülüyor." dedi.

Türkiye'de 2020 yılında 844 adet elektrikli otomobil satıldığını, elektrikli otomobillerin toplam otomobil iç pazarından aldığı pay ise yalnızca yüzde 0,1 olduğunu belirten Bilaloğlu, şunları kaydetti: "Otomotiv endüstrisi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sanayilerinden biridir ve sektörümüz Türkiye ülkemiz sanayiinde de önemli bir rol alıyor. Ayrıca kendi markamız ile üreteceğimiz yerli otomobili de elektrikli olarak üretip, dünya markası yaratmak hedefini açıkladı. Bu noktada elektrikli araç pazarının ülkemiz iç pazarında desteklenmesi, bu yeni segmentin gelişimi, hem tüketici alışkanlıklarının bunun etrafında oluşmasının teşvik edilmesi hem de otomotiv ekosisteminin şarj istasyonlarından başlayarak bu yönde gelişmesi açısından çok değerliydi. Dolayısıyla bu artışın yerli marka stratejisi açısından da olumsuz sonuçlar doğuracağı düşünülüyor. İlavaten daha önceki vergi artışlarında olduğu gibi, araç almaya karar veren ancak henüz ÖTV’sini ödememiş tüketicilerin mağdur olduğunu görmekteyiz. Bu gibi kararların sektör derneklerinin ve ilgili kamu kurum kuruluşlarının temsilcilerinin de yer aldığı, devletin bu sektör özelinde kendine koyduğu hedefleri gerçekleştirmesine daha iyi odaklanabilmesi için çalışacak bir otomotiv konseyi oluşturulması önerimizi yinelemek isteriz."

"ÖTV artışı, çevreci otomobillerin Türkiye'de yaygınlaşma hızını olumsuz etkileyecek"

Elektrikli otomobillere uygulanan ÖTV artışının çevreci otomobillerin Türkiye'de yaygınlaşma hızına olumsuz etkisi olacağı görüşünde olduklarını belirten Ali Bilaloğluğu, şunları söyledi: "Bu durumun otomotiv ekosistemindeki paydaşları da olumsuz etkilemekle beraber Türkiye’ye yapılacak potansiyel yatırımları, istihdamı menfi yönde etkileyecek. Son yıllarda yaratılan iç pazar, ana ve yan sanayinin başardığı üretim ve ihracat, bunların da ötesinde tüm sektörün ana oyuncuları ve bağlı sektörleriyle yarattığı istihdam ülkemiz için çok kıymetli. Otomotiv, peşinden birçok sektörü sürüklüyor olmasıyla da önemli bir konumda. Ülkemiz lokomotif sektörlerinin başında yer alan otomotiv iç pazarının yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından da çok önemli. Otomotiv Ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok kıymetli."

Otomotiv