Doğu Pres, mikron düzeyinde üretim kabiliyetiyle öne çıkıyor

Otomotiv endüstrisinde mikron düzeyinde üretim yapabilen ender firmalardan biri olduklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ekinci, “Dönüşüme ayak uydurarak teknolojiye yaptığımız yatırımlarla yakıt sistemleri üreticilerinin elektrifikasyon sonrası ürettiği yeni projelerde akla gelen ilk tedarikçilerden biriyiz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Doğu Pres, mikron düzeyinde üretim kabiliyetiyle öne çıkıyor

Esra Özarfat
BURSA - Otomotiv sektöründe özellikle mikron seviyesinde ve dar toleranslı sonuç üretme gerçekleştiren Doğu Pres, 500 çalışanla yılda 180 milyon adet parça üretti. Doğu Pres Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ekinci,dönüşüme ayak uydurarak teknolojiye yaptıkları yatırımlarla yakıt sistemlerini kullananların elektrifikasyondan sonra oluşturdukları yeni projelerde akla gelen ilk yapılardan birilerine vurgu yaptı.

Türkiye’de yerleşik alan mevcut ve potansiyel müşterilerin yerlileştirme projelerinde ilk akla gelen çözüm ortaklarından biri olduklarına işaret eden Mustafa Ekinci, “Müşterilerimizin büyük masraflar ederek ithal ettikleri parçaları bünyemizde üreterek onlara fayda sağlamak en önemli stratejilerimizin başında gelmektedir. Dar toleranslarda üretim yapabilme yeteneğimiz ve buna mukabil sahip olduğumuz know-how ile makine parkurumuz bizi pazarda farklı bir konuma getirmektedir. 2019 yılında kurduğumuz Ar-Ge merkezimizde yaptığımız otomasyon projeleri rekabetçiliğimizi artırmaktadır” dedi. Ar-Ge çalışmalarını malzeme, proses geliştirme ve ürün tasarımı üzerine konumlandırdıklarına dikkati çeken Ekinci, her geçen gün malzemelerde artan geliştirmelerle proses geliştirme gerekliliğinin de öne çıktığının altını çizdi. Halihazırda kendi geliştirmeleri olan portatif kameralı pul ölçüm cihazı üzerinde çalıştıklarını anlatan Ekinci, “Bu cihaz ile üretilen pulları geometrik olarak ölçmek ve otomatik raporlamak mümkün olacak. Değişik ebatlarda ve yalnızca metal şekillendirme sektörü için diğer sektörlerde de kullanılabilecek bir kameralı ölçüm cihazı olmasını planlıyoruz” diye konuştu.

Yeni pazar açılımları sürecek

Gelişen teknoloji ile değişen tüketici davranışları karşısında otomotiv sektörünün de büyük bir dönüşümden geçtiğine işaret eden Mustafa Ekinci, çevre ve verimlilik odaklı adımların hız kazandığını belirtti. Doğu Pres olarak birçok müşterinin elektrikli araçlar ve hidrojenli yakıt sistemleri için hem prototip hem de seri üretim için parça üretimine başladıklarını duyuran Ekinci şu bilgileri verdi: “Bosch’un start verdiği HGI projesi (Hydrogen Gas Injector) gibi projelerde çoktan yerimizi aldık. Ar-Ge merkezimizde gerçekleştirilen çalışmalar yeni nesil elektrikli araçlarda kullanılacak metal parçaların üretimi de otomotiv pazarına sunacağımız ürünler arasında yer alacaktır.”

Aralarında Daimler, Bosch, Delphi ve Denso gibi dünyanın tanınmış firmaları da olmak üzere Çin’den Kuzey Amerika’ya kadar 17 farklı ülkeye sevkiyat yaptıklarını anlatan Ekinci, üretimin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini, farklı pazar arayışlarını yılın geri kalanında da sürdüreceklerini aktardı. İhraç pazarlarında İngiltere, Macaristan ve Almanya’nın öne çıktığını dile getiren Mustafa Ekinci, Kuzey Amerika pazarında etkinliklerini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Ekinci, “15,9 dolar/kg ihracat değerimizle gerek Türkiye gerek otomotiv sanayi ortalamasının çok üzerinde katma değerli ürün ihracatı yapmaktayız” şeklinde konuştu.

Yeni alanlara yatırımlar planlanıyor

Yeni yatırımlarla üretim tesislerini 15 bin metrekareye aldıklarını hatırlatan Ekinci, formlu pres parça üretim hattını ve bu yatırımın ulaştırılmasını sağlayan tesisleri olan fosfat, mangan fosfat kaplama tesislerinde de üretimlerin hızla devam ettiğini kaydetti. Mustafa Ekinci şöyle konuştu: “Kaplama bizim için yeni bir büyümeye birlikte, mikron toleransında üretim tecrübemizi kaplama süreçlerinde de kullanarak fark yaratmayı hedefliyoruz. Otomotiv bölgesinde sahip olduğu yeni alanlara yatırımlar yapmaya da devam etme ihtiyacı.”

Otomotiv