Ce-Tek, yerli nozullarla otomotivin çözüm ortağı oldu
Otomotivden makine metal, tekstil, gıda, savunma sanayi gibi pek çok sektörde kullanılan nozulları yerli olarak üreterek pazara sunan Ce-Tek Nozzle, ürün gamını geliştirirken yerlilik oranını da artırıyor. Ce-Tek’in gündeminde rekabetçiliği artıracak yeni yatırımlar da var.
Esra Özarfat
BURSA - Pek çok sektörün üretiminde olmazsa olmaz bir parça olan nozulları yerlileştirerek pazara sunan Ce-Tek Nozzle, Türkiye’de kendi alanındaki tek üretici konumunda. Üretimde yerlilik oranlarını her geçen gün artırdıklarına işaret eden Ce-Tek Nozzle Kurucusu Cemre Tekeli, “Yerlilik oranımızı 3 yıl içinde sıfırdan yüzde 85’lere kadar çıkardık. Her geçen gün farklı ürünlerin üretimi ile ürün yelpazemizi genişletiyoruz. Yurtdışındaki rakiplerimiz ile fiyat performans açısından rekabet içindeyiz.
Yerli bir üretici olarak ülkemizin bu sektördeki global rekabetçiliğini artırmak için yatırımlarımıza hız verdik. Ar-Ge ve geliştirmelere öz kaynaklarımızın yüzde 50’si kadarını ayırıyoruz. 2020 yılında kurulan genç bir kuruluş olarak ülkemize katma değer katan firmaların üretim hatlarında kullanılan spray nozul sistemlerini tedarik ediyoruz. Bu alandaki boşluğu kapatmak için yatırımlarda bulunduk. Üretim kapasitemizi artırarak ülkemizden döviz çıkışını bu alanda en minimum düzeylere indirmeyi amaçladık” dedi. Merkez Bursa ofisi ve Ege Bölgesi’ne hizmet verdikleri İzmir ofisi ile 8 kişilik kadro ile hizmet verdiklerini anlatan Tekeli, üretimin yüzde 65’ini Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu ve Orta Asya’ya gönderdiklerine işaret etti. Pazarın ihtiyaçları doğrultusunda ürün yelpazesini her geçen gün artırdıklarına vurgu yapan Cemre Tekeli, “2020 yılında çıktığımız bu yolda bir yıl içinde yüzde 40 üretim kapasitesine ulaştık. Bu yıl itibari ile üretim kapasitemiz yüzde 75’e ulaştı. Kuruluşumuzdan bugüne yurtiçi ve yurtdışı piyasalarındaki satışlarımızın hacmi her geçen gün artıyor. Yılsonu hedefimiz Avrupa’da ve Asya bölgesinde satışlarımız ile ülkemize döviz akışını artırmak” diye konuştu.
Yeni yatırımlar gündemde
Ege Bölgesi Satış ve Ar-Ge Müdürü Oğuzhan Aslan da yatırımlar ile ilgili bilgi verdi.
Fıskiye hatları ve tesisleri kurulumu alanında yatırım planladıklarını anlatan Aslan, “Tesis kurulumunda kullandığımız A kalite malzemeler ve projelerimiz ile sektöre yeni bir soluk getirmek hedeflerimizden biri. Batı Anadolu Grubu’nda yaptığımız çalışma ile bu sektörde bilgi ve birikimimiz başka projelere katkı vererek devam ettirmek, ülkemizin şirketlerine bu konuda alt yapı desteği vermek öncelikli hedeflerimizden. Halihazırda sulama ve fıskiye hatlarının kurulması ve projelendirmesi için şu anda çalışmalar yapmaktayız. Özkaynaklarımızın yüzde 30 kadarını bu alanda yatırım olarak kullanacağız” değerlendirmesini yaptı.
Proje geliştirmelerde etkin
Kendi kalıplarıyla 2 bin farklı çeşit nozul ürettiklerini belirten Oğuzhan Aslan, ayrıca hava tarakları, redüktör, yedek parça ve quick coupling gibi birçok parçanın tedarikini de sağladıklarını bildirdi. Proje geliştirmelerde de etkin rol aldıklarına dikkati çeken Aslan, “Pandemi sürecinde oluşan iç ve dış piyasadaki duraklama döneminde stabil bir satış çizgisinde olmayıp her geçen gün satışlarımızın üstüne önemli ölçüde yüzdelikler ekleyip satış kapasitemizi artırdık. Bu süreçte ofis ve üretim alanlarımıza yatırımlar yaparak 2022 sonunda hedeflerimizi ve beklentilerimiz tutturduk” dedi.