Araç kiralamada sınırlı büyüme

Operasyonel araç kiralama şirketleri, ilk dokuz ayda filolarına 44 bin 500 araç katarken, araç parkı da geçen yıla göre sınırlı büyüdü.

Reuters
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Araç kiralamada sınırlı büyüme

Uzun dönemli araç kiralama şirketleri, otomobil piyasasında devam eden arz sorununa rağmen yılın ilk dokuz ayında filolarını geçen yıla göre sınırlı büyüttü.

Operasyonel kiralama şirketlerini temsil eden TOKKDER tarafından yayımlanan üçüncü çeyrek değerlendirme raporunda sektör ilk dokuz ayda 44 bin 500, üçüncü çeyrekte ise 10 bin 800 aracı filosuna kattı.

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, yayımlanan operasyonel kiralama sektörü raporunda şirketlerin istediği araçların bulunabilirliğinde sorunlar olduğunu belirten Ekici, "Araç bulunurluğu ve finansman olanaklarına bağlı olarak sektörümüzün 2022 yılını 2021 yılına göre bir miktar büyüme ile kapatacağını tahmin ediyorum" dedi.

Uluslararası tedarik zincirinde iki yıldır devam eden aksamalar nedeniyle yurtiçi pazarda pek çok araçta arz talebe yetişemiyor. Ayrıca finansal düzenlemeler nedeniyle hem tüketiciler hem de şirketler araç alımında krediye erişim sorunları yaşıyorlar. Bu iki unsur otomobil pazarı üzerinde kısıtlayıcı etki yaratıyor.

Operasyonel kiralama şirketlerinin araç parkında hibrit ve elektrikli araçların payı arttı. Sektörün 239 bin 700 adet olan araç parkında dizelin payı bir önceki çeyreğe göre sınırlı gerileyerek yüzde 62'ye inerken, benzinli araçlar ile hibrit ve elektrikli araçların payı sınırlı artarak sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 8'e yükseldi. Ayrıca hafif ticari araçların da filodaki payı 2018 sonuna kıyasla 2.9 puan artarak yüzde 5.8'e yükseldi.

TOKKDER raporunda sektörün ilk dokuz aydaki yatırımları 22.1 milyar lira, ödediği vergi tutarı ise 12.8 milyar lira oldu.

Rapora göre Renault yüzde 23 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault'yu yüzde 15 ile Fiat, yüzde 11 ile Volkswagen ve yüzde 10 Ford takip etti.

Otomotiv