Maden sektöründe pandeminin izleri siliniyor
2019’da 4.3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren maden sektörü, pandeminin en çok etkilediği sektörlerden biri oldu. Sektör bu yılın ilk yarısında 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Son bir buçuk aydır çarkların dönmesiyle beraber sektör üretimde ve ihracatta atağa geçti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde pandemi sürecinin etkilerini, sektörün beklentilerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşmak için Maden platformunda yer alan Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) Başkanları toplandı. Toplantı da konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, STK Başkanları olarak sektöre güvenin artırılması ve madenciliğin insan hayatının her alanına dokunan bir sektör olduğunun vurgulanmasında görüş birliğine vardıklarını söyledi.
“Yeni normalle birlikte yeni bir atılım dönemine başlıyoruz”
Mevlüt Kaya, “Türkiye, mart ayının sonlarına doğru pandemiyi hissetmeye başladı. Biz ise ihracatımızın yüzde 50’sini gerçekleştirdiğimiz Çin’in kitlenmesi nedeniyle bunu 3 ay öncesinden hissettik. Ciddi bir çaba göstererek en az hasarla bu süreci atlatmak için mücadele ettik. Aynı zamanda kısa çalışma ödeneği, kamu bankalarının çok düşük rakamlarla kredi olanakları, Eximbank'ın mevcut kredileri ötelemesi gibi destekler sektöre gerçekten nefes aldırdı” diye konuştu. Son bir buçuk aydır çarkların yavaş yavaş dönmeye başlamasıyla pandemi döneminde yerli ve milli ürünlerin öne çıktığını belirten Kaya, “Sektörümüzün daha da güçlü bir şekilde canlanması için, hedeflerimize daha sağlam adımlarla ulaşmak için takım ruhuyla hareket ederek yenilenmeli ve tazelenmeliyiz. Yeni normalle birlikte yeni bir atılım dönemine başlıyoruz. Çevreye duyarlı, dünya standartlarında madencilik yapabilen kapasitemiz, insan kaynağımız, teknolojimizle her bir insanımızın sesine kulak kabartarak dün olduğu gibi yarın da el ele omuz omuza çalışarak ortak akılla üretmek şiarımız olacak” dedi.