Lojistikte yeni fırsat kapısı aralandı
UTİKAD yetkilileri, Trump'ın vergi hamlesinin ardından Türkiye’nin tedarik zincirinde alternatif bir rota olarak öne çıkabileceğini ifade etti. Bu durumun Türk lojistik şirketleri için yeni fırsatlar sunması ve limanların iş hacminde artış sağlaması bekleniyor. Ancak, fırsatı değerlendirmek için çeşitli önlemler alınması gerekiyor.
AYSEL YÜCEL
ABD'nin geçen hafta Çin başta olmak üzere birçok ülkeye yönelik açıkladığı yeni gümrük vergileri, küresel ticaret dengelerini sarsarken, Türkiye’nin yüzde 10’luk vergi diliminde kalması, Türk lojistik sektörü için yeni fırsat kapısı araladı. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) yetkilileri, AB’nin tedarikte alternatif pazar arayışına gireceğini ve bu durumun Türk lojistik şirketlerinin ve limanların iş hacminde artış sağlayabileceğini öngörüyor.
UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin, ABD’nin attığı bu adımın küresel ticaret yollarında büyük değişimlere yol açabileceğine dikkat çekti. Engin, “ABD Başkanı Trump, tüm üretimi kendi ülkesine çekmek istiyor. Bu, ticaret yollarının ve deniz trafiğinin yeniden yapılandırılması anlamına geliyor. Avrupa'nın yeni rota arayışında Türkiye öne çıkabilir” dedi.
“Türkiye önemli avantajlar elde edecek”
Türkiye’nin bu süreçte önemli avantajlar elde edebileceğini belirten Engin, “Avrupa Birliği’nin ürünlerini satması ve yeni pazarlar oluşturması için yeni bir dünya düzeni kurulabilir. Bu süreç Türkiye’yi daha büyük bir ticari partner haline getirebilir” diye konuştu.
“Türk limanları önemli uğrak noktalarından biri olabilir”
UTİKAD Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy da gelişmenin Türkiye’ye çeşitli avantajlar sunduğunu ifade ederek, bu fırsatın kaçmaması için bazı önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Ulusoy, “Türkiye'nin yakın ikmal merkezi olması sayesinde alternatif tedarikçi konumumuz güçlenebilir. Rotalarda yapılacak değişiklikler Türkiye limanlarını uluslararası trafiğin önemli uğrak noktalarından biri haline getirebilir” açıklamasını yaptı.
“Türkiye’de yatırım iştahı artabilir ama…”
Yeni yatırımlar ve ortaklıklar için Türkiye’nin cazibesinin artabileceğini ifade eden Ulusoy, “Sanayi, ihracat ve lojistik firmaları açısından yeni fırsatlar doğabilir. Ancak artan belirsizlik ve maliyetler iş süreçlerimizi yeniden gözden geçirmemizi gerektiriyor” uyarısında bulundu.
Ulusoy, özellikle Gümrük Birliği anlaşmasının bu yeni koşullarda yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Riskleri doğru yönetebilirsek, bu süreci Türkiye için fırsata çevirebiliriz” dedi.
Armatörlerin, Akdeniz’e yöneleceği konuşuluyor
Rif Line Türkiye Genel Müdürü Mehmet Serkan Erdem, Çin-ABD hattında çalışan armatörlerin, büyük gemileri Akdeniz çanağına ve Türkiye limanlarına çekme planları olduğuna yönelik duyumlar aldıklarını belirtti. Erdem, “Türkiye-ABD hattında daha büyük tonajlı gemilerin devreye gireceği konuşuluyor. Bu henüz teyit edemediğimiz bir bilgi, ancak pandemi dönemindeki gibi Türkiye’nin tedarik zincirinde öne çıkabileceğini öngörüyoruz. Havlu, kürdan, pizza kutusu ve meyve suyu gibi bazı ürünler yeniden Türkiye’den tedarik edilebilir” diye konuştu
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.