Ülker, yeşil dönüşüm çalışmalarını 4 başlık altında topladı
Enerji, ham madde, su ve atık yönetimi gibi konularda birçok projeyi hayata geçiren Ülker, yeşil dönüşüm çalışmalarını; ‘Dünyamız, Değer Zinciri, Çalışanlar ve Toplum’ olarak 4 başlık altında topladı. Ülker CEO’su Mete Buyurgan, 2050’ye kadar net sıfıra ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
MURAT KÜÇÜK
İsrafsız şirket kültürü ile hareket ederek, çevreye ve insana saygılı üretim yaptıklarını dile getiren Ülker CEO’su Mete Buyurgan, 2030’a kadar tükettikleri elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik etmeyi ve 2050’ye kadar net sıfıra ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Sıfır karbon yolunda tarımsal ham maddelerin sürdürülebilir kaynaklardan tedarik edilmesinin önemine dikkat çeken Buyurgan, yenilikçi çözümler ile lojistikte de karbon emisyonlarının azaltılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Döngüsel ekonominin yeşil dönüşümün bir diğer parametresi olduğunu hatırlatan Buyurgan, bu kapsamda atıkların tamamını geri dönüşüm ve geri kazanım yöntemleri ile değerlendirdiklerini söyledi. Ülker’in Türkiye’deki tüm fabrikalarının “Zero Waste to Landfill” (Toprağa Sıfır Atık) belgesi aldığı bilgisini paylaşan Buyurgan, “Hedeflerimizi ve çalışmalarımızı ‘Dünyamız, Değer Zinciri, Çalışanlar ve Toplum’ olmak üzere 4 başlık altında topladık. 2050 Net Sıfır yolculuğumuzda, orta ve uzun vadeli hedeflerimizi de bu çerçevede yeniledik” dedi.
250 bin ton atık su geri kazanılacak
Birim üretim başına su azaltımını 2023 sonunda %39’a ulaştırdıklarını söyleyen Buyurgan, “Ambalajlarda 2023 yılında 220 ton plastik, 700 ton kağıt kullanımını azalttık. Kayıpları kaynağında önlemek amacıyla ham maddelerin %99’unu bitmiş ürüne çevirerek %98’lik atık geri dönüşüm oranına ulaştık” dedi. Ülker fabrikalarında ihtiyaç duyulan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı amaçlayan şirket 2030 yılına kadar kendi enerji santralini kurmayı hedefliyor. Ülker, arıtma tesislerini de geliştirerek yine aynı tarihe kadar 250 bin ton atık suyu soğutma kulelerinde ve temizlik faaliyetlerinde kullanmayı planlıyor. Sürdürülebilir gelecek için onarıcı tarım kavramına dikkat çeken Buyurgan, “Buğday tarımında toprağın iyileştirilmesini ve karbon tutma kapasitesinin artırılmasını hedefliyoruz. 2030 yılına kadar 10 bin dekarlık alanda, onarıcı tarım uygulamalarını geliştireceğiz” açıklamalarında bulundu.
Tedarikçiler de dönüşüyor
Ülker’in sürdürülebilir gelecek için tedarikçilerini de yeşil dönüşüm kapsamında geliştirdiğini aktaran Buyurgan, “Tedarikçilerimizin kalite, ürün güvenliği, çevre yönetimi ve sosyal uygunluk gibi konulardaki performanslarını izlemek amacıyla sosyal ve çevresel denetimler gerçekleştiriyoruz. Bu denetimler kapsamında tedarikçilerimizin çalışan hakları, çalışma koşulları, enerji ve su tüketimi, atık yönetimi gibi alanlardaki performanslarını da takip ediyoruz” dedi.
450 şirket arasında birinci oldu
Ülker, 2015 yılından bu yana Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. Uluslararası finansal analiz ve raporlama kuruluşu LSEG (London Stock Exchange Group) tarafından gerçekleştirilen, halka açık şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim performans değerlendirmesine göre 8-15 Ocak 2024 tarihinde, dünya genelinde değerlendirilen 450’den fazla şirket arasında Ülker en yüksek puanı alarak kendi kategorisinde birinci oldu. Şirket; uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Global tarafından hazırlanan, en iyi şirketlerin listelendiği Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi’nde de (The Sustainability Yearbook) üst üste 4 kez yer alma başarısı gösterdi. Ülker bu listede yer alan 9 Türk şirketinden biri olurken “gıda ürünleri” kategorisindeki 19 global şirket arasındaki tek Türk şirketi olmaya da devam etti.