Ev ve mutfak eşyaları sektöründe ihracat yönünü yukarı çevirdi, kayıplar azalıyor
Yıla ihracatta düşüş ivmesi ile başlayan ve ilk iki ayda yüzde 10'luk bir kayıp yaşayan Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, mart ayında yönünü yukarı çevirdi. Sektör mart ayındaki 263 milyon dolarlık ihracatla üç ayda 741 milyon dolara ulaşırken, ihracattaki kayıp yüzde 6.4'e geriledi.
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), 2025 yılı Mart ayı ihracat verilerini açıkladı. Dernek tarafından açıklanan verilere göre; Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü mart ayında 263 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektör ilk üç ayda 741 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmesine karşın, geçen yıl ulaşılan 792.5 milyon dolarlık ihracata göre yüzde 6.4 gerilemiş oldu.
Alt ürün grupları bazında bakıldığında, üç aylık dönemde artış gösteren bir ürün grubu olmazken, en büyük grup olan elektrikli ürün ihracatı yüzde 5.9'luk bir düşüş gösterdi. Bu grupta ocak-mart döneminde 260.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, metalden mamul ürün grubunda yüzde 6.8 düşüşle 209.5 milyon dolar ve plastik grubunda da yüzde 4.6 düşüşle 164.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.
Ana alt ürün gruplarında yaşanan bu düşüşlere karşın birim ihracat değeri geçtiğimiz yılın ilk üç ayına göre yüzde 1.4 artışla 3.79 dolardan 3.84 dolara yükseldi. Sektörün lokomotifi olan elektrikli ürün gruplarında birim fiyat yüzde 2.2 düşerken, kilogram birim fiyatı 4.63 dolardan 4.53 dolara geriledi. Metalden mamul ürün grubunda birim fiyatlar yüzde 0.3 düşüşle 4.63 dolara inerken, plastik ürün grubunda ihracat birim fiyatı yüzde 10'luk artış ile 3.10 dolardan 3.42 dolara tırmandı.
EVSİD Başkanı Talha Özger: Mart ayı rakamları umut verici
Açıklanan rakamları değerlendiren EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, ilk üç aylık rakamların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4'lük bir düşüşü göstermesine karşın, ilk iki ayda bu düşüşün yüzde 10 olduğunu ve mart ayında trendin şubata göre yönünü yukarı çevirdiğine dikkat çekti. Sektör olarak en büyük ihracat pazarının Avrupa olduğunu belirten Özger, "İhracatımızı ülkeler bazında incelediğimizde ilk 5 pazarımızın Avrupa ülkeleri olduğunu ve bu 5 pazarın toplam ihracatımızın yüzde 30'unu oluşturduğunu görüyoruz. Yine alt ürün grupları bazında incelediğimizde de benzer şekilde en önemli ihracat pazarlarımız
Avrupa ülkeleri. Bu nedenle sektör ihracatımız Avrupa pazarındaki ekonomik sıkıntılardan fazlasıyla etkileniyor." dedi.
Avrupa'da yaşanan sıkıntılara rağmen hem Mart ayındaki yükselişin hem de ihracat birim değerindeki yüzde 1.4 artışın sektör için umut verici olduğuna işaret eden Özger, "Sektörü küresel ölçekte incelediğimizde ev ve mutfak eşyaları sektöründe en fazla ihracat yapan ülkeler sıralamasında 6’ncı sıradaki yerimizi koruduğumuzu söyleyebiliriz. Çin dahil en büyük 10 ihracatçı ülkenin toplam sektör ihracatının yüzde 85'ini oluşturduğu bir ortamda Türkiye’nin pazardan yüzde 2.62'lik pay almasını son derece önemli buluyoruz." ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.