Ev ve mutfak eşyaları sektörü, Avrupa'da pazar payını artırmaya odaklandı

Yılın ikinci yarasında gösterdikleri başarılı bir grafik ve rakipleri olan Fransa ve Amerika ülkelerindeki ihracat düşüşünün 2021 ve sonrası için çalışmalarını şekillendirdiğini anlatan EVSİD Başkanı Burak Önder, "Güçlü olduğumuz Avrupa pazarındaki payımızı daha da artırmak ve pazar payımızın düşük olduğu ülkelerde konumumuzu güçlendirmek hedefindeyiz." dedi.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ev ve mutfak eşyaları sektörü, Avrupa'da pazar payını artırmaya odaklandı

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, "2020 yılının ikinci yarısında sağlanan başarılı grafik ve rakiplerimiz olan Fransa ve Amerika gibi ülkelerin ihracatındaki düşüş 2021 yılı ve sonrasındaki çalışmalarımızı şekillendirdi. Özellikle güçlü olduğumuz Avrupa pazarındaki payımızı daha da artırmak ve pazar payımızın düşük olduğu ülkelerde konumumuzu güçlendirmek hedefindeyiz." diye konuştu.

Türkiy'nin ev ve mutfak eşyaları sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatına verdiği katkıyı salgın döneminde sürdürdüğüne dikkati çekti.

Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 51’e varan oranlarda daralma yaşayan sektörün Haziran'dan başlayarak ciddi bir toparlanma sürecine girdiğini anlatan Önder, "Sektörümüz Haziran’da yüzde 33 büyüme yakaladı. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında da yüzde 13’e varan büyüme ivmesi gerçekleştirdi." diye konuştu.

En çok elektrikli küçük ev aletleri ihraç edildi

Ev ve mutfak eşyaları sektörünün 2020 ihracatının yaklaşık yüzde 55'ini Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğini kaydeden Önder, şunları söyledi: "EVSİD 2020 raporuna göre, ihracatta bölge dağılımlarımız, Avrupa yüzde 54,8, Orta Doğu yüzde 23,2, Afrika ülkeleri yüzde 14,5, ABD 2,1, Latin Amerika yüzde 1,9, Asya kıtası yüzde 0,6 olarak gerçekleşti. Avrupa kıtasında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Rusya oldu. Ortadoğu’da ise en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler incelendiğinde Irak, Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır ön plana çıktı. 2020 yılının ikinci yarısında sağlanan başarılı grafik ve rakiplerimiz olan Fransa ve Amerika gibi ülkelerin ihracatındaki düşüş 2021 yılı ve sonrasındaki çalışmalarımızı şekillendirdi. Özellikle güçlü olduğumuz Avrupa pazarındaki payımızı daha da artırmak ve pazar payımızın düşük olduğu ülkelerde konumumuzu güçlendirmek hedefindeyiz."

Bazı dönemlerde fabrikaların ürün yetiştirmekte zorlandıklarını hatırlatan Önder, "Küresel salgın nedeniyle dünya evine kapanınca mutfakta geçirilen süre doğal olarak arttı. İnsanlar restoranlarda yediği yemekleri evlerinde yapmayı denedi. Bu durum zaman yönetimi açısından da insanlara motivasyon kaynağı oldu. Rakamlar da bunu destekler nitelikte. Sektörün 2020 ihracatı bir yıl öncesine göre yüzde 0,1 oranında artarak 2 milyar 554 milyon 611 dolar olarak hesaplandı. En fazla ihraç edilen ürün grubu yüzde 35,5 ile elektrikli küçük ev aletleri oldu. Bu ürün grubunu yüzde 31,3 ile metal mutfak eşyaları, yüzde 17,3 ile plastik ev ve mutfak eşyaları, yüzde 11,4 ile cam sofra ve mutfak eşyaları, yüzde 4,4 ile seramik-porselen mutfak eşyaları takip etti." değerlendirmesinde bulundu.

"20 ülkede 34 heyet organizasyonu yaptık"

Salgının dijitalleşmeyi hızlandırdığına dikkat çeken Önder, EVSİD olarak kuruldukları günden bu yana "ihracatta pazar çeşitliliğini sağlamak" ve "kilogram başına ihracat değerini artırmak" gibi iki temel konuya odaklandıklarını söyledi.

6 yılda Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya Afrika’dan Avrupa’ya 20 ülkede 34 heyet organizasyonu yaptıklarını bildiren Önder, şöyle konuştu: "Bunun yanında da her yıl İstanbul’da TİM Başkanımızın da açılışını yaptığı ‘Invitation Only’ adını verdiğimiz heyeti düzenledik. Kuruluşumuzun ilk yılında, yani 2015 yılında ilk heyetimizi Kolombiya, Panama ülkelerine yaptık. 2016’da Peru ve Meksika, 2018 ve 2019’da Kolombiya, Brezilya ve Şili gibi bölge 13 ülkeyi içine alan heyetlerimizi organize ettik. Şimdi ise değişen şartlara uyum sağlayarak heyetlerimizi online’a taşıdık. Bu amaçla 2021 yılında “EvsidConnect” adını verdiğimiz online heyet organizasyonlarımıza devam ediyoruz. İlkini Şubat ayı sonunda Latin Amerika pazarına yönelik olarak gerçekleştirerek startı verdik. Türkiye’den 25 üretici firma, 14 Latin Amerika ve Orta Amerika ülkesinden 45 alıcı ile 5 gün süren etkinliğimizde toplamda 332 ikili iş görüşmesi gerçekleşti. Benzer şekilde Mart ayında İngiltere ve Baltık ülkelerine yönelik olarak ikinci organizasyonumuzu gerçekleştirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Sektör Haberleri