‘Emmy’ler Türk dizilerinin prestijini artırıyor

Türkiye günlerdir Haluk Bilginer’in kazandığı ‘en iyi erkek oyuncu’ ödülünü konuşuyor. ‘Bu Emmy o Emmy değil’ tartışmaları sürerken, kazanılan ‘ Emmy’ler Türk dizi sektörünün prestijini artırıyor. Türkiye için bir ilki gerçekleştirecek fenomen dizi, Meksika’da uyarlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
‘Emmy’ler Türk dizilerinin prestijini artırıyor

Selenay YAĞCI

Televizyonculuk sektörünün en prestijli ödüllerden biri kabul edilen Emmy Ödülleri’nde Türkiye her yıl ses getiriyor. Haluk Bilginer’in Şahsiyet diziyle imza attığı başarı Türkiye’nin ve Ay Yapım’ın ilk ‘Emmy’ başarısı değil. Ay Yapım’ın dizisi Kara Sevda, Türkiye’de bir ilki başararak, 2017 yılında ‘ en iyi dizi’ ödülünün sahibi olmuştu. Emmy Ödülleri’nde, kendi kategorisinde Brezilya ve Kanadalı rakiplerini geride bırakarak ödülüne kavuşan Kara Sevda’nın ödülünü dizinin yönetmeni Hilal Saral, senaristlerinden Burcu Görgün Toptaş ve Ay Yapım’ın CEO’su Kerem Çatay almıştı. Star TV’de iki sezon yayınlanan Kara

Sevda (Endless Love) aldığı ödülle şimdiye kadar 80’den fazla ülkeye satıldı. Yunanistan, Ortadoğu ülkeleri, Uruguay, Şili, Arjantin, Peru gibi ülkelerine ihraç edilen yerli dizi, İspanya pazarında da reyting rekorları kırıyor. Türkiye, başka şirketler ve dizilerle de daha önce aday oldu. Geçen yıl da listede 2 kategoriden aday olduğu 'Uluslararası Emmy Ödülleri'nde, O3 Medya imzalı ‘İstanbullu Gelin’ ve Ay Yapım imzalı ‘Cesur ve Güzel’ dizi kategorilerinde aday gösterildi. TIMS&B imzalı ‘Söz’ dizisinin başrol oyuncusu Tolga Sarıtaş da

‘En İyi Erkek Oyuncu’ kategorisinde yarıştı. Aralarında Amerika, Brezilya, Almanya, Hollanda, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerin yapımlarının yer aldığı adaylıklarda toplam 20 ülke yarıştı. En iyilerin belirlendiği finalistlerden son 4’e kalan yapımlardan ikisinin Türk dizisi olması dikkat çekti.

Türk dizilerinin daha önce Kore ve Japonya’da büyük ödüller aldığını belirten Hizmet İhracatçıları Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Aksoy, Haluk Bilginer’in aldığı ödülün çok değerli olduğunu ifade ederek, bu ödüllerin Türk dizilerine prestij kazandırdığını kaydetti. Geçmişte alınan Emmy ödülün Türk dizilerine olan ilgiyi artırdığını ifade eden Aksoy, “Türk dizilerinin yayınlanmadığı ülke sayısı çok azaldı. Almanya, Fransa, Belçika ve Amerika gibi ülkelerde yayınlanmıyor. Latin Amerika’da Türk dizisi rüzgarı seviyor. Şili, Peru, Cezayir gibi birçok ülkede birden fazla Türk dizisi yayınlanıyor” diye konuştu. Emmy ödülü Türk dizilerinin Amerika’ya girmesine vesile olmayacağını kaydeden Aksoy, bunu ödülleri küçümsemek için söylemediğini özellikle vurgulayarak, “Amerika’da Amerikan dizilerin izleniyor. Onların hikaye anlatmasıyla, Türklerin hikaye atma biçimin ayrı” dedi.

Türk dizi sektörünün Amerika’ya girme planlarının olmadığını ifade eden Aksoy, “Hedefimiz başta Çin olmak üzere Japonya, Kore pazarında yer edinmek. Çalışmalarımızı yaptık” diye konuştu. Türk uyarlaması dizi Mucize Doktor, Fransa’da düzenlenen TV içerik fuarı MIPCOM’da ses getirmesiyle, şu ana kadar 43 ülkeye satıldı.

Yerli diziler 156 ülkeye ulaştı

ABD'nin ardından "Dünyada en fazla dizi ihraç eden 2'nci ülke'' konumundaki Türkiye’nin dizileri 156 ülkeye ulaştı. Türk dizi ve film ihracatında elde edilen gelir, son 10 yılda yükselişe geçerek 2017'de 300 milyon doların üzerine çıktı, 2023 yılına kadar dizi ihracatının 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türk dizilerinin uluslararası alanda kazandığı başarı grafiğine uygun olarak İstanbul Ticaret Odası'nın ilgili sektör fuarlarına katılımı da önemli bir şekilde arttı.

Sektör, kendini yurtdışı profesyonellerine ifade edebilmek adına Natpe Miami, MIPTV, MIPCOM ve ATF Singapur fuarlarına katılım gerçekleştiriyor. Özellikle Latin Amerika’da hızla yükselen Türk dizileri yabancı basının da dikkatini çekiyor. Belli aralıklarla gündeme getirilen 'Türk dizi akını/istilası' geride bıraktığımız aylarda İngiliz basınında öne çıktı. The Guardian, internet sitesinde Türk dizi sektörüne ilişkin uzun ve ayrıntılı bir makaleye yer verdi.

Sektör Haberleri